Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Krifa Erhverv Er du gift med flere?

Er du gift med flere?

2.056 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
20 December 2016


Ægtepagt og særeje. Kan det blive mere trist og konfliktskabende. Det er ikke relevant for mig.

Denne artikel handler dog slet ikke om dig og din ægtefælle. Den handler om behovet for, at den, du driver virksomhed sammen med, har en ægtepagt.

Vores samarbejdspartner Per Buttenschøn fra Advokatfirmaet Delacour har gjort opmærksom på denne udfordring. På advokatkontoret støder man ofte på det problem, der hedder: partnerens kone. Ikke utroskab – som du måske kunne tænke. Nej, virksomhedens økonomi. Selskabets mulighed for overlevelse.

 

Ægtepagt – vigtigt at overveje

Når du driver virksomhed sammen med andre, er det nødvendigt, at I har styr på jeres indbyrdes forhold i form af en ejeraftale eller en interessentskabskontrakt. Det ved de fleste. Lav en aftale – allerbedst er det, at I har en uvildig fagmand (læs advokat) med på banen.

Hvad de færreste derimod tænker på, er betydning af de andres ægteskabelige forhold. Hvis en af dem, du driver virksomhed sammen med, bliver skilt og ikke har en ægtepagt, så har ægtefællen til den, du driver virksomhed sammen med, krav på halvdelen af sin ægtefælles værdier. Også værdien af virksomheden. Ups!

 

Værdien af virksomheden

"Værdien” af virksomheden er i sig selv en vanskelig størrelse, og beregning af værdien kan gøres ud fra flere modeller. Et er dog sikkert – i værdien indgår elementer som egenkapital, indtjening, udvikling i indtjening mv. Mange virksomhedsejere vil foretage en form for opsparing i virksomheden. Der lægges noget af resultatet til egenkapitalen år for år, sådan at man kan være bedre rustet til fremtiden. Der spares på den måde op til fremtidige investeringer.

 

Hvis partneren skal skilles

Hvis den, du driver virksomhed med, skal skilles, og vedkommendes ægtefælle skal have halvdelen af din forretningspartners værdi af virksomheden, risikerer du, at din virksomhed bliver drænet, eller at din forretningspartner ikke har råd til at fortsætte sine aktiviteter.

Din forretningspartner kan være sårbar. Det er ikke sikkert, at der kan lånes de nødvendige penge i banken til at betale ægtefællen ud. Et af scenarierne kan da være, at virksomheden bliver nødt til at udlodde penge fra egenkapitalen til at betale ægtefællen. Det var jo ikke lige dét, der var meningen med at lave en opsparing i virksomheden. En direkte konsekvens kan være, at din virksomhed ikke længere er så godt rustet til at møde fremtiden som tidligere.

 

Få din forretningspartner til at oprette en ægtepagt

Du risikerer at blive ramt direkte af din forretningspartners eventuelle skilsmisse, hvis der ikke på forhånd er taget højde for situationen. Den måde, du kan sikre dig mod ovennævnte, er at insistere på, at din forretningspartner opretter en ægtepagt, hvor din forretningspartners andel af jeres fælles virksomhed bliver fuldstændigt særeje.

Trist, at det kan være nødvendigt at tænke så langt; men overvej det lige.

En eventuel ægtepagt udarbejdes af en advokat.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jan skriver Skriv dig op