Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Mikkel deMib Svendsen 5 grunde til jeg ikke vil ansætte dig

5 grunde til jeg ikke vil ansætte dig

8.048 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
22 October 2020

Jeg har igennem mine over 30 år som iværksætter ansat mange, fået endnu flere ansøgninger, haft en del af dem til samtale og naturligvis måtte afvise mange.

Det har i den forbindelse ofte slået mig, hvor ringe mange af de ansøgninger jeg får er, hvor mange ligegyldige – måske direkte dumme ting folk medtager, og hvor uforberedte eller umotiverede ansøgere der møder op til samtaler, kan være.

Jeg har derfor samlet nogle af mine tanker i dette indlæg, med særlig fokus på hvad det er, der i sidste ende gør, at jeg ikke vil ansætte dig hvis du søger job i min virksomhed.

1. Hvis ansøgningen ikke er målrettet min virksomhed, så fis af

Mange af de ansøgninger vi får, er alt for lidt målrettet mod vores virksomhed og det job der søges.

Nogle ansøgninger er helt tydeligt blot udtryk for de pligtansøgninger arbejdsløse åbenbart skal sende afsted. At politikerne har vedtaget at belaste os med den slags, er en skamplet på dansk erhvervspolitik.

Heldigvis er den type ansøgninger meget lette at spotte og de værste af dem indrømmer jeg at jeg ikke engang gider svare på.

Det er ikke nok bare at lave en ”search and replace” på vores navn i din standard ansøgnings-template. Det er meget tydeligt, når jeg læser den, og det udviser en meget lille interesse for lige netop det job du søger hos os.

Vi får også en del ansøgninger, som måske ikke ligefrem falder i pligtansøgningspuljen, men som ikke desto mindre udviser en så ringe forståelse for vores virksomhed og jobbet, at jeg ganske enkelt ikke kan tage dem alvorligt.

Mange af disse ansøgere har ganske enkelt ikke de specificerede kvalifikationer vi søger. Vi har f.eks. flere gange søgt udviklere til WordPress og krævet min 3-5 års erfaring med platformen på Unix servere. Alligevel vælter det ofte ind med ansøgninger fra folk der kun har arbejdet med MS-produkter og absolut ingen dokumenteret erfaring med WordPress har. Spild af min tid!

Ofte er det også alt for tydeligt, at ansøgeren faktisk ønsker et andet job end det der søges. Det kan være grafikere, der søger job som tekstforfatter, men tydeligt brænder mere for det grafisk. Det kan være akademikere, der hellere vil forske, end at producere. Og det kan være folk der egentligt hellere vil starte deres egen virksomhed, men mere eller mindre klart udtrykker, at de bare lige har brug for at lære lidt mere.

Sorry, men vi er ikke bare et midlertidigt springbræt og betalt kursus-virksomhed for din nye (og måske endda konkurrerende) virksomhed. Hvis du ikke brænder for at få lige præcis det job tilbyder, så lad være med at søge. Det er spild af både din og min tid.

2. Skriv ordentligt, sæt det pænt op og tjek for fejl

Det første indtryk jeg får af dig, når du søger om et job, er din ansøgning. Det er derfor supervigtigt, at den er skrevet godt, er let at læse, fremstår præsentabel, grammatisk korrekt og er fri for stavefejl.

Sproget – din evne til at formulere dig og skrive et fejlfrit dansk, er naturligvis særlig vigtigt, hvis du søger et job hvor du bl.a. skal skrive. Hvis du søger et job som programmør kan jeg måske godt se lidt gennem fingre med småfejl. Jeg kan i princippet godt leve med en ordblind udvikler.

Jeg har lige skulle ansætte en ny tekstforfatter. Vi fik over 100 ansøgninger og det chokerede mig faktisk at se, hvor mange af dem der havde alvorlige stavefejl, kommafejl og generelt dårlige formuleringer. For helvede – det er jo et skrivejob du søger! Vis mig at du faktisk kan skrive!

Hvis du er meget dårlig til at skrive selv – og det er jo fair nok (altså hvis det ikke er et skrive-job du søger), så få hjælp til at skrive din ansøgning. For uanset hvad det er for en stilling du søger, så er din ansøgning som sagt det første indtryk jeg får af dig.

Er ansøgningen rodet, dårligt formuleret, fuld af lange ulæselige sætninger og stavefejl, så kan du ikke undgå, at det vil påvirke mit indtryk af dig.

Det samme gælder opsætningen. Medmindre du søger en stilling som grafiker, så lad være med at bruge for meget krudt på designet. Brug evt. en af de mange udmærkede templates der findes. Det er bedre at holde ansøgningen enkel og overskuelig. En simpel, ren tekstbaseret ansøgning, er bedre end et dårligt avanceret design og elendig grafik.

Skal du sætte billede af dig selv på? Det er ikke et must, men jeg synes faktisk det er rart, at kunne se den der ansøger. 

3. Ikke al uddannelse er godt (at nævne)

Det er ikke al uddannelse, der styrker min oplevelse af dig. Særligt vil jeg i denne sammenhæng fremhæve de ”digitale marketing” kurser, der typisk tilbydes til ledige.

Det er desværre min oplevelse at mange af dem der har taget disse kurser primært, har gjort det fordi de har fået det betalt af A-kassen, som resultat af lang ledighed. Og netop det sender ikke ligefrem det bedste signal til mig. Jeg har brug for folk med krudt i røven, og alt andet lige, går den slags sjældent ledigt længe nok til at få sådanne kurser.

Det andet problem er – som måske også kan hænge sammen med at kurserne primært er for demotiverede langtidsledige, at de virker fagligt vaklende. I hvert fald oplever jeg, når jeg har haft kandidater til samtale, og jeg har spurgt dem om hvad de så har lært, at det i bedste fald er mangelfuldt – og i værste fald (i mine øjne) direkte forkert. Jeg synes det virker som om, at meget af det de lærer er overfladisk, spredt over for mange områder, og for meget akademisk/teoretisk frem for praktisk, erfaringsbaseret og produktionsmålrettet. 

Jeg vil hellere ansætte en, som jeg skal lære nogle ting – som har lidt huller i sin viden, end en der har lært noget der er direkte forkert. Og jeg vil heller ansætte en, der har udvist virkelyst og engagement og knoklet for at blive dygtigere selv, og kan fremvise resultater – frem for en der er blevet tvingen ud i efteruddannelse af A-kassen.

Vi har i flere af mine virksomheder joket med, at hvis en ansøger nævner, at denne har taget et sådant kursus, så bliver de automatisk valgt fra. Det er dog ikke helt sandt, for jeg har vistnok et par gange ansat folk der har været på den type kursus – men det har mere været på trods af, ikke på grund af dette.

Det er meget muligt, at der er folk der har fået en masse godt ud af et disse kurser. Så godt kender jeg heller ikke dem alle. Jeg beskriver bare min oplevelse.

Pointen er, at du naturligvis skal nævne de ting som har dygtiggjort dig, i din ansøgning. Men tænkt over, hvilke signaler det du skriver på din ansøgning sender.

4. Der ER dumme spørgsmål!

Det kan godt være du har hørt, at der ikke findes nogle dumme spørgsmål. Det er løgn. Det gør der!

Som et ekstremt eksempel på det fortalte en af mine bekendte engang, at han havde fået en ung ansøger til samtale til et job, som han tilsyneladende var kvalificeret til. Men så spurgte han: Hvor mange sygedage må man have?

Min ven kiggede forbløffet op. Hørte han rigtig? Hvad fanden tænker idioten på. Jeg tror bare han svarede noget i retning af: ”ingen”. Det blev en meget kort jobsamtale.

Jeg har også flere gange oplevet ansøgere spørge om ting der direkte modstrider beskrivelsen i jobopslaget – f.eks. om de kan arbejde på nedsat tid, når der meget specifikt ledes efter en medarbejder på fuld til, eller om de må arbejde hjemme (måske fordi de bor langt væk), når der i jobopslaget kræves fast møde på kontoret.

Det er ikke alle spørgsmål der får dig til at fremstå interesseret og videnssøgende. Nogle er bare dumme. Hold dig fra dem, hvis du vil have et job hos mig.

5. Kom til tiden!

Hvis du er så heldig at slippe igennem nåleøjet og bliver inviteret til en samtale, så er det første du (naturligvis) skal gøre at komme til tiden. Det ved du sikkert godt – men tro mig, en del kommer faktisk lidt for sent. Gør du det så er du allerede meget bagud på point inden samtalen er kommet i gang.

Mød op i god tid. Er du der meget før tiden, så gå en lille tur, men vær klar min. 5 minutter før. Det sender et virkelig godt signal til mig.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Mikkel skriver Skriv dig op