Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Amino Blogs Blog om nyt på Amino Dansk udviklede sundhedsapps hitter både her og i udlandet

Dansk udviklede sundhedsapps hitter både her og i udlandet

2.197 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
09 June 2020

Andreas Dam satte fokus på digitalisering i sundhedsvæsenet fra patientens udgangspunkt, og nu hjælper hans apps kronisk syge med at leve det bedste liv.

Ingeniørstudierne blev suppleret med en HD-uddannelse og bidrog til, at den gode forretningsidé kom i luften. 

Andreas Dam fik allerede som 21-årig et CVR-nummer. Det var nødvendigt, for at han kunne fakturere de opgaver, han som ingeniørstuderende udførte for en medicinalvirksomhed. 

”Jeg lavede digital markedsføring af medicinalprodukter overfor læger. Her flirtede jeg for første gang dels med sundhedsvæsenet, dels med dét at drive forretning”, fortæller 39-årige Andreas Dam, der på det tidspunkt netop var startet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) for at blive softwareingeniør. 

Det blev begyndelsen på et liv som iværksætter, hvor Andreas Dam i dag knap 20 år senere har fokus på digitalisering i sundhedsvæsenet.

HealthBuddy kernen i virksomheden

I sin virksomhed Daman arbejder Andreas Dam i dag sammen med en fagligt broget skare af medarbejdere om udvikling af digitale løsninger, der blandt andet har til formål at hjælpe kronisk syge mennesker til at leve det bedst mulige liv. Og det har blandt andet resulteret i den digitale platform HealthBuddy, der er kernen i alle virksomhedens digitale sundhedsydelser.  

HealthBuddy tager afsæt i patienterne, der fodrer platformen med egne subjektive oplevelser af og erfaringer med deres sygdom. Behandlere i sundhedsvæsenet kan så kombinere disse data med de traditionelle lægevidenskabelige fysiske og biokemiske data. På den måde bliver der et tættere samarbejde mellem patienter og sundhedspersonale for at forbedre behandlinger og øge patienternes evne til at tage hånd om deres egen sygdom.

 ”Mennesker med kroniske sygdomme skal være lige så glade for livet, som hvis de var raske. Med intelligent teknologi hjælper og guider HealthBuddy dem på vej”, forklarer Andreas Dam.

Unikke apps til særlige sygdomme

Ud fra HealthBuddy har Daman udviklet en række apps til særlige patientgrupper.  Blandt andet RheumaBuddy for patienter med leddegigt, PsoMentor for mennesker der lider af hudsygdommen psoriasis og Kræftværket for unge cancerpatienter.

Appsene er designet til smartphones, er meget brugervenlige og rummer blandt andet personlige dagbøger og en community-platform.

”Brugerne kan dagligt bedømme og registrere deres symptomer i appen. Det giver et omfattende og nyttigt overblik for både patient og behandlere, og i community-delen kan ligesindede dele deres erfaringer og modtage rådgivning”, fortæller Andreas Dam.

Appsene bliver anvendt både i og udenfor Danmark, og RheumaBuddy er således tilgængelig i over 30 lande i Europa – og markedsleder! 

De mange data fra alle brugerne finder også anvendelse i forskningen.

”I anonymiseret form stiller vi patienternes data til rådighed for forskningsmiljøer på både universiteter og i medicinalindustrien. Det bidrager til udvikling af bedre behandlingsmetoder og nye medicinalprodukter, som yderligere vil styrke patienternes muligheder for at leve det gode liv”, forklarer Andreas Dam. 

Samarbejder med aktører i sundhedssektoren

Daman udvikler de digitale sundhedsværktøjer i samarbejde med en bred vifte af aktører i sundhedssektoren – myndigheder, hospitaler, patienter og patientorganisationer, medicinalvirksomheder osv. Og finansieringen stammer i mange tilfælde også herfra.

”Vi har ikke eksterne investorer ombord. Med kundeaftaler, forskningsmidler og egne penge har vi indtil nu været i stand til at udvikle og producere vores services. Vi ønsker at fortsætte innovationen indenfor digitale sundhedsløsninger, og kommer nok til at bringe ekstern kapital i spil, når vi for alvor skal skalere globalt. Det er dog vigtigt, at vi fortsat har patientens liv i fokus. Vi er ikke til quick fixes, der på den korte bane kan give store afkast, men som måske ikke har den ønskede robusthed langsigtet”, fastslår Andreas Dam. 

Manglede forretningsforståelse

På DTU fandt Andreas Dam ret hurtigt ud af, at det også var vigtigt for ham, at hans idéer og nyt smart software kunne realiseres i en kommerciel kontekst. Derfor besluttede han sammen med en gruppe ligesindede medstuderende at tage en HD-uddannelse sideløbende med ingeniørstudierne for at få en grundlæggende forståelse af, hvad det vil sige at drive forretning.

”Vi rettede blikket mod HD, hvor vi fandt det perfekte match til vores behov. Der fik vi den basale forretningsforståelse og de nødvendige business værktøjer, så vi kunne sætte vores ingeniørfag i et kommercielt perspektiv ”, forklarer han. 

Ikke sovende til succesen

Det kan måske synes som noget af en mundfuld, at køre to studier samtidig, men til det siger han:

”Vi var jo vant til at studere, så en aften ekstra om ugen og en weekend i ny og næ, kunne vi godt klare”. Men han indrømmer dog, at der så heller ikke var plads til ret meget mere i den 2-årige periode, det stod på.  Han drev også fortsat sin lille virksomhed, så iværksætteren er ikke kommet sovende til succesen.

Mere HD efter to års pause

Andreas Dam blev færdig som softwareingeniør, da han var 26 og fortsatte med at udvikle sit digitale bureau. Samtidig genoptog han efter to års pause HD-uddannelsen på Copenhagen Business School (CBS), hvor han valgte specialiseringen i Økonomistyring og procesledelse.

”Jeg var nu så vidt med at drive egen virksomhed, at jeg fik brug for yderligere kommercielle færdigheder. Især var jeg interesseret i økonomistyring overordnet af virksomheden, men også af vores projekter. Her passede HD2 specialiseringen i økonomistyring og procesledelse meget fint til mine behov dengang, men det har vist sig, at jeg også i dag har stor nytte af det, jeg fik med mig fra HD. Så HD har helt sikker været med til at få min forretning i luften”, siger han og påpeger samtidig, at det var perfekt for ham, at han i to år kunne passe virksomheden om dagen og læse på CBS om aftenen: 

”Så kunne jeg med det samme teste og anvende mine ny værktøjer fra HD hjemme i virksomheden”.  

Det skal krible i maven

Yderligere to år senere skiftede Andreas Dam retningen for bureauet. 

”Det var ikke nok for mig, at jeg kun følte glæde, når jeg skrev fakturaer ud og kiggede på bankkontoen. Jeg havde brug for, at det kriblede i maven, når jeg gik i gang med dagens opgaver. Og det gjorde det ikke længere”, fastslår han.

Det blev afsættet til at arbejde med digitale sundhedsløsninger med fokus på patienternes livskvalitet.

”Det gav mening, og jeg er sikker på, at smarte digitale sundhedsløsninger i fremtiden vil blive yderligere raffinerede og intelligente. Og den udvikling ønsker Daman at være en del af”, slutter han.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når martinebirlund skriver Skriv dig op