60.000 nye jobs - hvad med 6.000 nye virksomheder?

Side 1 ud af 2 (16 indlæg)
Tilmeldt 26. Mar 05
Indlæg ialt: 248
Thor Larholm Skrevet 26-03-2005 kl. 22:51
Bedømmelse :

Som en del af regeringsgrundlaget er det planlagt at skabe 60.000 nye arbejdspladser der skal finansiere resten af løfterne.


Hvorfor satser vi ikke istedet på at få skabt 6.000 nye virksomheder?

 

Heldigvis er der en del nyskabelser i regeringsgrundlaget der skal tilgodese iværksættere, såsom en ny børs for unoterede aktier, men jeg er bange for at de initiativer bliver glemt i jagten på de 60.000 nye arbejdspladser der for en stor del kan blive opfyldt ved at jonglere rundt med statusen på kontanthjælpsmodtagere.
Fra Skodsborg
Tilmeldt 24. Mar 05
Indlæg ialt: 12231
Martin Thorborg Fra  Ageras Amino ApS Skrevet 27-03-2005 kl. 12:15
Bedømmelse :
Kære Thor

 

Jeg kunne ikke være mere enig. Det med at skabe arbejde til alle er også en forældet tankegang. Det det drejer sig om er at få god vækst i eksporten, som skal sørge for at Danmark også i fremtiden er en velfærdsstat. Det opnår vi ikke ved kun at fokusere på beskæftigelse. Kan vi få flere højvækst virksomheder igang, bliver vi så rige at dem der ikke har arbejde, kan spille golf hele dagen for min skyld ;-)

 

De bedst hilsner

 

Martin Thorborg
Fra Lyngby
Tilmeldt 26. Mar 05
Indlæg ialt: 9573
Mikkel deMib Svendsen Fra  Waimea Digital Skrevet 27-03-2005 kl. 16:57
Bedømmelse :

Enig! Lad os få nogle bedre vilkår for iværksættere frem for den evige fokus på, ofte tåbelige og milertidige, jobløsninger. Ja, jobs skal der til, men de skal jo komme ud af et eller andet, og jeg tror ikke det hele kan komme ud af vækst i eksisterende virksomheder - der skal også nye til. 6.000 synes jeg ville være et glimrende mål (til at starte med)... Men hvordan ...


Hvad med at fokusere mere på iværksætterkultur i uddannelsessystemet. Nu har vi sportsgymnasir, Internetgymnasier osv - hvorfor ikke et iværksættergymnasie?

 

Eller hvad med at gøre det lettere at starte - også selvom den ide man har ikke bringer millioner ind? Jeg kender masser af kreative og dygtige folk der godt kan hente 5, 10 eller 15 tusind kroner ind om måneden på deres virke, men det er bare ikke nok hvis der skal være til revisor, moms, skat og det hele. Så i stedet for henter de bistand eller dagpenge og laver deres andre ting sort. Hvem gavner det? Lad da i stedet for disse små iværksættere komme i gang og skid så på moms og skat i første omgang - giv dem et tilstrækkeligt stort "bundfradrag" på begge dele til at de kan fokusere på at blive gode, selvforsørgende og måske enda vokse. Who knows, måske er der en dag nogle af dem der lige pludselig er blevet så store at de har brug for en medarbejder mere - og en til. Under alle omstændigheder ligger de i hvert fald ikke samfundet til last mere, klarer sig selv og ender som langt bedre borgere i samfundet til glæde for os alle.
Fra Ribe
Tilmeldt 24. Mar 05
Indlæg ialt: 2069
Sune Christesen Fra  ActiveWebs A/S Skrevet 27-03-2005 kl. 19:19
Bedømmelse :
Idéen er meget god, jeg vil dog ikke påstå at regeringen ikke arbejder for at få flere iværksættere eller for den sags skyld gøre det lettere at være iværksætter.
De forskellige procedurer forsøges forenkles, der forsøges at formindskes mængden af administrative byrder og udlicitering af offentlige opgaver skaber vækst i erhvervslivet.

Der findes handelsskoler der har iværksætterlinjer, ligesom sports- og IT linjer som du nævner (nu nævner du godt nok gymnasier, men set i det store billede er det vel et fedt).
Generelt tror jeg dog at det ville være godt allerede at pumpe lidt information ind i eleverne i slutningen af folkeskolen før de skal til at vælge deres ungdomsuddannelse (f.eks. i 9. klasse).

At fjerne moms etc. for iværksættere i begynderfacen tror jeg ikke er en løsning - det vil kun gøre det mere uigennemskueligt at blive iværksætter og det vil samtidig fjerne en masse penge der er addresseret til statskassen, og dermed ikke hjælpe på finansieringen af resten af regeringsgrundlaget som Thor nævner.
Jeg er dog stærkt enig i at der er mange der vælger at udføre sort arbejde fordi det kan virke for svært/uoverskueligt at kaste sig ud i at blive selvstændig.
Tilmeldt 26. Mar 05
Indlæg ialt: 248
Thor Larholm Skrevet 28-03-2005 kl. 22:34
Bedømmelse :
Det er dejligt at se min opsang vakte genlyd :)

Grundlæggende er der en fundamental forskel på hvad vi som samfund siger og hvad vi som samfund gør. Vi siger at vi skaber nye jobs men vi prøver blot at klemme de samme arbejdsløse ind i de allerede eksisterende jobmuligheder. Hvis vi antager som udgangspunkt at vi har 1000 jobmuligheder i vores eksisterende virksomheder er der en naturlig grænse på f.eks. 1100 jobmuligheder som vi kan lempe vores arbejdsløse ind i.

Jeg tror ikke at det vil hjælpe Maler Jensen, der kunne tjene 20.000 om måneden som selvstændig, hvis vi fjerner kravene til skat og moms fra iværksættervirksomheder. Der vil ganske givet være en økonomisk gevinst til Jensen men da det blot er en mindre justering af vores eksisterende virksomhedssystem vil det blot resultere i et endnu større rapporteringskrav overfor Jensen for at han skal kunne gøre sig fortjent til gevinsten.

Det er såmænd også en udmærket idé at sætte mere fokus på at starte nye virksomheder gennem specielle iværksætterlinjer i gymnasiet og folkeskolen. Vi ville kunne få en ny generation af unge der er opsatte på at etablere sig selv men når de kommer så vidt vil de stadig blive mødt af de samme krav og regelsæt omkring revisorer og skattebogføring.

Hvad vi har brug for er en omfattende iværksætterreform. De enkelte forslag I har stillet er fornuftige hver for sig men er kun justeringer af vores eksisterende system. Vi har brug for en komplet pakke der ikke kun ændrer på de mest åbenlyse besværligheder men grundlæggende ændrer hele vores tilgang. Vi snakker så meget i pressen om den store slemme trussel fra globaliseringen men hvis vi virkelig skal kunne stå frem som et vindersamfund i globaliseringen og beholde vores position som et af de mest rentable samfund i EU og verden bliver vi nødt til at gennemføre ikke mindre end en revolution!

Vi skal ikke justere de eksisterende skatteregler, rapporteringsregler, momsregler, pensionsregler, ATP regler osv osv osv, vi skal skrive dem om fra bunden af. Og oven i hatten skal vi have regeringen til at satse økonomisk på sådan en reformpakke - ikke blot give tilskud og lempelser men decideret satse en del af vores statsbudget på etableringen af nye virksomheder.

Vi bruger P.T. 0.5% af vores budget på u-landshjælp og sigter efter at bruge 1% som vi har forpligtet os til internationalt. Hvorfor bruger vi ikke 1% af vores årlige statsbudget til at skabe nye virksomheder her i Danmark?
Tilmeldt 26. Mar 05
Indlæg ialt: 248
Thor Larholm Skrevet 28-03-2005 kl. 22:51
Bedømmelse :
Og så skal vi lige huske at det slet ikke står så dårligt til som vi går og tror:  • Hvert år etableres der mellem 15.000 og 20.000 virksomheder i Danmark.

  • Mere end halvdelen af de danske iværksættere lykkes.

  • Ifølge Danmarks Statistik er 52 % af alle nystartede virksomheder stadig fungerende efter tre år.

Hvilket vil sige at vi hvert tredje år har skabt op til 5.200 nye virksomheder!

Det er slet ikke så værst, nu skal vi bare tredoble det! ;)
Fra Skodsborg
Tilmeldt 24. Mar 05
Indlæg ialt: 12231
Martin Thorborg Fra  Ageras Amino ApS Skrevet 28-03-2005 kl. 23:09
Bedømmelse :
Både ja og nej Thor.
Det er rigtigt at der starter mange virksomheder, men kun 3 % bliver til højvækstvirksomheder, resten bliver til "klippe hinanden" butikker. I USA og Korea bliver mere end 10% af virksomhederne til højvækstvirksomheder med mere end 60% årlig vækst.
Så pointen er at vi ikke mangler iværksættere i Danmark, vi er bare ikke ambitiøse og dygtige nok og det er faktisk pointen med denne debat. Nemlig at vi skal lære af hinanden!

 

DBH Martin
Tilmeldt 26. Mar 05
Indlæg ialt: 248
Thor Larholm Skrevet 28-03-2005 kl. 23:18
Bedømmelse :

Så må jeg hellere revidere mit ønske fra "6.000 nye virksomheder" til "6.000 nye højvækstvirksomheder"


Æv, skaber vi virkelig kun 156 nye højvækstvirksomheder hvert tredje år? Det er jo kun 52 om året

Fra København
Tilmeldt 26. Mar 05
Indlæg ialt: 975
Oscar Eg Gensmann Fra  Ubivox ApS Skrevet 29-03-2005 kl. 16:39
Bedømmelse :
>Så pointen er at vi ikke mangler iværksættere i Danmark, vi >er bare ikke ambitiøse og dygtige nok.

Jeg tror du rammer hovedet på sømmer der Martin, med min egen tilføjelse: dovne.

Nu har jeg rent rundt og leget iværksætter de sidste 2-3 år og i starten var det med rigtig store armbevægelser. De er som sådan ikke blevet mindre med tiden, men nok lidt mere fokuserede på de områder jeg føler der er vigtige for mig at beskæftige mig med.

En af de ting jeg konstant er stødt på i forbindelse med deltagelse i diverse iværksætternetværk og på et par iværksætterkurser hvor jeg har været inviteret som gæstelærer og "se giraffen, en rigtig levende selvstændig" er utrolig små ambitioner fra kommende selvstændige.

Når man spørger dem om hvad deres absolut største drøm med deres virksomhed er, hvis de ikke havde nogen begrænsning, så er svaret ofte: "Joo...ja.... jeg kunne da godt tænke mig måske at åbne en forretning mere, eller måske ansætte nogle mennesker til at lave det hårde arbejde, så jeg kan holde fri".

Hvad årsagen så er til denne "beskedenhed" som jeg synes mange danskere ofte gemmer sig bag, det er svært at sige.

Mange beskylder "systemet" for at være for besværlig. Alt papirarbejdet m.v. Det nægter jeg ganske enkelt at tro på er den reelle årsag. Så vanskeligt er det altså heller ikke.

Man hyrer en regnskabschef der kommer på besøg et par timer om måneden, køber et regnskabssystem (f.eks www.e-conomic.dk der er fantastisk til mellemstore virksomheder og koster peanuts), og så er den prut mere eller mindre slået.

Vi har siden dag 1. accepteret at vi som ejere (i vores lille verdensfirma) er bedst til at få gode ideer, lave kode, software, tale med kunder m.v. Papirarbejdet, kontakt til told og skat og hvad ved jeg, det kan købes for så billige penge, at hvis det er undskyldningen så kan man lige så godt skyde skylden på at man ikke har råd til at købe et skrivebord.

Det er en simpel cost benefit beregning.. hvis du kan tjene flere penge ved at gøre det du er bedst til, i stedet for at bruge x timer om måneden på noget du gør 10 gange så dårligt som en professionel og tager 20 gange så lang tid om, så kunne det være at du skulle bruge tiden på at tjene penge og betale en regnskabschef med nogle af dem.

Men hvad er så grunden til de manglende successer?

Personlig tror jeg at den primære årsag ligge i teorien om at folk ganske enkelt ikke gider (sagt på godt jysk). De seneste 100 år har vi vænnet os til at lave mindre, bruge mere tid på fritidssysler, fokusere på fritiden som det primære. De fleste danskere arbejder primært for at holde fri. Når de så endelig holder fri, så knokler de rundt i haven, i fritidsforeningen, stresser for at nå til alle deres arrangementer, fester og aftaler. Jeg har bekendte der stresser mere over deres fritidsaftaler, end jeg nogensinde har gjort over nogle af mine opgaver og "arbejde".

Jeg er sikker på at hvis man oprettede en "iværksætter-fritidsklub" hvor man kunne lave virksomhed i sin "fritid", så ville det blive et hit.

Derfor kræver det en hel speciel indstilling for at sætte sig ned og acceptere, at hvis du vil skabe en ny virksomhed der reelt skal påvirke markedet, så møder du altså ikke kl 9 og går hjem kl 17, 5 dage om ugen, med 6-7 ugers ferie om året.

Det kan sikkert godt lade sig gøre, min erfaring siger mig bare at det er nærmere utopi end det omvendte. Dermed ikke sagt at iværksættere skal være indstillet på at arbejde 26 timer i døgnet, 8 dage om ugen. Der skal også være en mening med galskaben. Jeg tror dog at man skal indstille sig gevaldig på at man kan blive nødt til at aflyse den årlige familieskitur, arbejde lidt i weekenden m.v. og det er noget der skræmmer de fleste ifølge min erfaring.

Jeg oplever selv i væsentlig grad en del kommentarer når jeg skal fortælle venner og bekendte at jeg altså ikke lige kan
Fra Skodsborg
Tilmeldt 24. Mar 05
Indlæg ialt: 12231
Martin Thorborg Fra  Ageras Amino ApS Skrevet 29-03-2005 kl. 16:47
Bedømmelse :

Nu får jeg sgu tårer i øjnene Oscar, du rammer mange gode pointer her. Og når de så ikke gider, så siger de at de er bange for Janteloven. Jeg vil tillade mig at smide lidt fra min blog som jeg skrev forleden:

Æret være Jantes minde

Er der noget vi danskere kan blive enige om, så er det at Janteloven står over grundloven. Enhver der stikker hovedet frem, risikerer at smage et af de 10 hårde Jantebud.
Vores alles sammens Anja Andersen, er nærmest blevet en folkehelt med sin "Fuck Jante" T-shirt og min gode bekendte Flemming Østergaard, holder sig heller ikke tilbage fra at fordømme den danske uskik.
Men det er ikke kun berømtheder der tilsyneladende rammes. Jeg holder en del iværksætterforedrag på landets skoler og når jeg spørger de unge hvad der holder dem tilbage fra at blive iværksættere, så er svaret ofte at de er bange for Janteloven. De er bange for at deres kammerater vil pege fingre af dem og at deres forældre ikke vil støtte dem i deres iværksætterdrømme.
Men findes Jante i virkeligheden, eller er det noget andet der er på spil?
Jeg tror Jante er den abe vi har siddende på skulderen, der fortæller os at vi ikke er gode nok. Det er vores egen mangel på selvtillid der visker os i øret og skåner os for nederlag. For det er jo ikke os der ikke tør blive iværksættere, men de andre der holder os tilbage ikke sandt?
Jamen hvad så med Anja-pigen, hun har da selvtillid? Jo da, men hvad med hendes attitude. Selvom man er dygtig, kan man ikke tillade sig at tale grimt til andre og give dem fingeren. At folk reagerer negativt på det har ikke en kæft med Janteloven at gøre, hun er bare bund ubehøvlet.
Jamen hvad så med Don Ø da, han er jo en flink fyr? Ja det er han helt sikkert, men han er tilfældigvis også frontmand i FCK som opfandt råbet "Tudefjæs" og hvis fans ikke ligefrem holder sig tilbage når der skal deles øretæver ud. Det giver mange negative reaktioner og det uden at der behøver at være et gram Jantelov indblandet.

Nej kære læser, Janteloven er død for længst, vi har bare ikke opdaget det endnu, og det er synd. For det afholder os fra at tage ansvar for vores eget liv. Fortsætter vi med at tro på ham, så risikerer vi at den gravsten der skulle rejses over ham, ender med at blive vores egen, med påskriften: "Han døde mentalt og uden at have forfulgt sine drømme - Æret være hans minde"

Mere kan findes her: http://www.thorborg.dk/blog/blogger.html 

Dbh Martin

Side 1 ud af 2 (16 indlæg)