Flere banker åbner op for Apple Pay. Hvordan vil det påvirke det danske betalingsmarked?

Skrevet af:
24. april 2019 | 1.490 Visninger | 13 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Apple Pay har længe været tilgængeligt i Danmark - bare kun for kunder hos Jyske Bank og Nordea. Sådan er det dog ikke længere. De danske banker i BOKIS-samarbejdet samt Sydbank, Arbejdernes Landsbank, Nykredit, Spar Nord og Danske Bank har nemlig offentliggjort, at deres kunder vil begynde at kunne bruge Apple Pay i løbet af 2019.

 

Allerede fra d. 2. april 2019 åbnede 18 af disse banker op for Apple Pay, mens det er på tegnebrættet hos andre. Og det kan altså have stor betydning for det danske betalingsmarked, mener Claus Methmann Christensen, CEO hos den danske indløser Clearhaus. “Den øgede tilslutning fra bankerne betyder, at antallet af Apple Pay-brugere potentielt kan stige ekstremt meget i den nærmeste fremtid. Vi har tidligere set, at konkurrence skaber innovation. MobilePay er en fantastisk betalings-app og har over de seneste 5 år sikret sig en solid plads på de fleste danske smartphones, men de står over for øget konkurrence. Apple sidder på cirka 50% af markedet for smartphones i Danmark, og Apple Pay er integreret i alle nye iPhones - dermed er det altså let for de danske forbrugere at stifte bekendtskab med betalingsmetoden.”

 

Jyske Bank, som var blandt de første til at bringe Apple Pay til Danmark, tror også på, at den øgede konkurrence er en god ting. De mener, at det i sidste ende vil komme forbrugerne til gode. “Vi er glade for, at andre banker slutter sig til Apple Pay - det betyder bare, at vi tog den rette beslutning, da vi begyndte at tilbyde vores kunder Apple Pay. Det betyder også, at flere vil få kendskab til betalingsmetoden og de muligheder, som den bringer med sig. Vi har set mange kunder, som bruger Apple Pay til sine daglige betalinger,” fortæller Katrine Bak Primdahl, Afdelingsdirektør - Kort og Betalinger hos Jyske Bank.

 

Apple Pay vs. MobilePay - kan de leve side om side?

MobilePay var de første til at bringe mobilbetalinger til det danske marked, og de har haft ekstremt stor succes med deres app. Derfor er de heller ikke bekymrede for den øgede konkurrence. “Til dato har det været en ubrudt vækst- og udviklingsrejse. Vi er gået fra ingenting i maj 2013 til i dag at have 4,1 mio. danskere som brugere, 120.000 butikker og webshops som erhvervskunder og gennemføre 280 mio. transaktioner årligt (2018). Det vil være naturligt, hvis Apple Pay nu kommer til at vokse, fordi flere banker vil tilbyde kunderne løsningen. Vi tror bare ikke, at det vil påvirke væksten hos MobilePay. For antallet af mobilbetalinger vil fortsætte med at stige, mens kontantbetalinger og kortbetalinger vil falde eller aftage i stigning", fortæller Peter Kjærgaard, pressechef hos MobilePay.

 

Jyske Banks Katrine Bak Primdahl mener også, at de to betalingsmetoder er tilpas forskellige til, at de sagtens kan leve side om side. Apple Pay og MobilePay er bygget og brugt til to forskellige ting. Infrastrukturen, som ligger bag, er meget forskellig - det samme gælder det behov, som de dækker hos kunderne. MobilePay er primært en forbruger-til-forbruger-service (P2P). De har aldrig rigtig fået fat i markedet for betalinger i fysiske butikker, fordi det kræver ekstra terminaler og udstyr. På det område har Apple Pay en klar fordel, da det fungerer på samme måde som et kontaktløs betalingskort.”

 

Claus Methmann Christensen sammenligner de to betalingsmetoder: “Apple Pay har et par unikke funktioner. Den vigtigste er nok, at det er nemmere at gennemføre en betaling med Apple Pay. Når du handler i en fysisk butik, skal du blot holde din iPhone eller dit Apple Watch hen over terminalen. Et sekund senere vil du høre et 'ping', som fortæller dig, at betalingen er gennemført. Jeg er faktisk ikke klar over, hvor mange der ved det, men stort set alle fysiske butikker tager imod betalinger med Apple Pay, så næste gang du kommer forbi din lokale brugs, kan du jo lige give det et forsøg.”

 

Den primære forskel mellem MobilePay og Apple Pay er, at Apple Pay er en integreret del af Apples produkter, mens MobilePay er en separat app. Det har både fordele og ulemper. Apple Pay er nemlig kun tilgængelig på nyere iPhones, iPads og Macs - der er desuden kun tale om de dyrere Mac-modeller, som kommer med fingeraftryk. Der er derfor en begrænsning for, hvem der kan bruge Apple Pay. MobilePay er på den anden side tilgængelig for alle og på alle enheder. Til gengæld er Apple Pays betalingsproces mere gnidningsfri. Brugeren forlader nemlig aldrig den webshop, som de handler hos. Modsat er det hos MobilePay, hvor brugeren sendes frem og tilbage mellem webshop og betalingsapp. En anden fordel hos Apple Pay er, at det kan bruges i lande over hele verden.

 

Disse forskelle er nok til, at man, ifølge Claus Methmann Christensen, bør satse på begge betalingsmetoder. Der er en tydelig stigning i antallet af køb, som gennemføres via mobil, og jeg tror, at der er plads til en udfordrer på markedet. Mit råd til webshopejerne er, at have begge løsninger tilgængelige i checkout. De koster mere eller mindre det samme at implementere, du når ud til flere brugere, og det viser dine kunder, at du virkelig forsøger at gøre tingene lettere for dem - hvilket i sidste ende vil booste din konverteringsrate.”

 

Hvis du ikke allerede tager imod betalinger med Apple Pay og/eller MobilePay, er det altså værd at overveje. Alt tyder nemlig på, at mobilbetalinger er fremtiden - og den skal du selvfølgelig være en del af!

Læs også


Kommentarer

Cookie - John Hannover   den 02-05-2019 kl. 11:32

Hvad er prisen for dels at betale - og nok mere sandsynligt - for at modtage Apple pay for f.eks en webshop - - og tilsvarende en fysisk butik contra

1Mobilpay

2Dankort (dankort del af visadankort)

3 Visa/master

Det er nok nødvendigt for mig at kunne se, for at tage stilling til potentialet

For kunder er det oplagt at tage flere betalingsformer til sig og apple pay er let og tilgængeligt for de som vil, ganske som MP er det - og som ex div wallets -fra Nordea wallet elektronisk dankort - til garmin pay på ure osv - alt sammen let for forbruger (og jeg betaler i dag oftest i butik med mit ur)  men succes vil nok handle om, hvorvidt online - OG butikker tager det til sig og det vil nok afhænge af hvilket gebyr de så skal af med for at modtage pengene

vh john H

Er kommentaren brugbar? 1 0
Louise Lundgreen   den 02-05-2019 kl. 11:48

Hej John

For forbrugerne koster det ikke ekstra at betale med Apple Pay.  Som nævnt i artiklen skal fysiske butikker heller ikke tage et aktivt valg om at acceptere Apple Pay, så længe de har terminaler med kontaktløs betaling, vil Apple Pay også virke.

Webshops vil skulle betale for at kunne tage imod Apple Pay - prisen varierer fra betalingsudbyder til betalingsudbyder. Hos eksempelvis QuickPay er prisen omkring 50 kr./md (ligesom for MobilePay) - men der er dog ikke et gebyr per Apple Pay-transaktion. Men det er klart at, især webshops skal kunne se en fordel i at betale det ekstra beløb for at Apple Pay bliver den helt store succes på nettet. Men efter min mening, er der mange danske forbrugere, som simpelthen bare ikke er klar over, hvor smart Apple Pay er, når det gælder POS

Er kommentaren brugbar? 1 0
Cookie - John Hannover   den 02-05-2019 kl. 14:31

har det selv men ikke brugt det. Jeg bruger gerne kontaktløs kort i butikker i alle fald -da det er så superlet og master guld i webshops da det giver mig ekstra ret op til 4 år via guld  og det ligge i wallet på computer så det dukker op og kun 3 cifret kode skal ind

I butik kører jeg ofte mit ur men irriteres over at skulle taste kode også for små beløb frem for kontaktløst kort eller bare mobilen med wallet

Jeg tror succes vil afhænge af omk for udbyder og lethed i brug for anvender - alle søger de letteste og enkleste løsninger

Er kommentaren brugbar? 1 0
Wcon   den 07-05-2019 kl. 14:40

Det nemmeste vinder. For nogen er det nemmest med dankort osv., og for andre kan det måske være mobil/ur.

Selv betaler jeg altid med kort, både i butikker og på nettet. Det er hurtigt, nemt og det virker første gang, hver gang, alle steder. De eneste undtagelser er "mikro-steder", der hellere vil bruge MobilePay, fordi det er billigere for dem.

Er der eventuelt nogen der har lavet en video hvor man viser, om Apple pay eller kort samlet set giver det hurtigste flow, baseret på danske forhold?

Er kommentaren brugbar? 1 0
Lucas - Hosting4Real   den 07-05-2019 kl. 23:01

> Er der eventuelt nogen der har lavet en video hvor man viser, om Apple pay eller kort samlet set giver det hurtigste flow, baseret på danske forhold?

Der behøves ikke blandes danske forhold ind i det - begge løsninger er kontaktløse - fordelen ved apple pay er dog at det ikke kræver pinkode for transaktioner over X.

Så alene du ikke bliver spurgt om kode som du smider kortet på er en optimering i dit flow.

Tager vi hele processen i det - så har du også (normalt) kun én telefon, men mange har 2 eller flere kort, så de vil samtidig skulle bruge tid på at finde det rigtige frem - de skal samtidig have en pung som har en chip blokering i, såfremt du vil have at dit kort blot ligger i pungen, ellers skal du netop også tage kortet ud der.

Jeg har indtil for nyligt handlet udelukkende med kort, fordi Apple Pay først blev en mulighed for mig de sidste 5-6 uger - jeg skiftede instant til Apple Pay, fordi det faktisk er betydeligt hurtigere, chancen for jeg går med min telefon i hånden anyway er relativt stor, ellers har jeg mit ur hvor jeg klikker på siden to gange og sætter den op til kortlæseren, og der er betalt :)

Med kort bliver man til tider spurgt om ens kode, og det er hamrende irriterende for at sige det pænt.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Louise Lundgreen   den 08-05-2019 kl. 09:35

Præcis. Det er nemlig lettere for langt de fleste lige at hive telefonnen op af lommen fremfor at skulle finde pungen i tasken/lommen, finde det rigtige kort og evt. indtaste en kode.

Handler du online fra et device med Apple Pay installeret vil det også være meget hurtigere. Her popper der en boks op, som fortæller dig at du blot skal godkende købet med fingeraftryk/face ID - hvorimod du ellers skulle til at finde dit kort frem og indtaste det lange kortnummer. Du kan se en video af, hvordan Apple Pay virker online her: https://www.clearhaus.com/dk/features/apple-pay/

Er kommentaren brugbar? 1 0
Wcon   den 08-05-2019 kl. 14:26

Det er imponerende at nogen ved hvad der er "lettere for langt de fleste". En kilde til den opgørelse vil være fint.

For mig er det nemmest med et kort. Baseret på hvad jeg ser i butikker ser det ud til at være det samme for "langt de fleste".

Jeg har mit relevante kort fremme og væk på "næsten ingen tid". Det går lige så hurtigt som at finde min telefon frem.

Hvis jeg betaler med min telefon - eller et ur - skal jeg jo også finde det relevante kort kort frem på den.

Der er en pointe i at man ikke skal taste pinkode ved større beløb. Det kan jeg godt se er tidsbesparende. Til gengæld forekommer det måske lidt risikabelt. Hvordan er sikkerheden omkring dét, hvis en lommetyv stjæler din iPhone og dit AppleWatch. Kan de så bare købe for 50.000 uden nogen sikkerhed?

Når man køber på nettet skal man da ikke taste et langt kortnummer. Man vælger blot sit relevante kort og indtaster den tre-cifrede CVV-kode. For kortdetaljerne ligger da i skyen - lige som man er nødt til at lægge kortdetaljer ind i Apple-verdenen for at kunne betale med Apple Pay.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Louise Lundgreen   den 08-05-2019 kl. 14:38

Det er selvfølgelig heller ikke et videnskabeligt argument, blot baseret på min omgangskreds og egne forhold. Min pung er altid gemt længere væk end min telefon er, og sådan er det for de fleste jeg kender. Jeg tror den primære grund til, at mange stadig ikke bruger Apple Pay er, at de generelt ikke er oplyste omkring funktionaliteten. De er ikke helt klar over, hvordan det fungerer, og hvor let det faktisk er at bruge.

Fordelen ved Apple Pay er, at man som sådan ikke skal finde et kort frem på telefonen. Man dobbeltklikker bare på hjem/lås- knappen (alt efter hvilken model man har), og skal derefter blot holde fingeren over knappen eller holde telefonen op foran ansigtet.

Netop derfor er det også ekstremt sikkert, da folk ikke vil kunne bruge din Apple Pay, med mindre de også har stjålet din finger eller dit ansigt. Apple Pay lever op til PSD2s nye krav om 3-D Secure, og  kan altså derfor betragter som en meget sikker betalingsform.

Tja, det kommer jo selvfølgelig an på, om man har gemt kortoplysningerne i skyen. Det er trods alt nemmere for eventuelle svindelere at få fat i en CVV-kode end i en biometrisk feature.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Wcon   den 08-05-2019 kl. 15:15

I min omgangskreds er pung/telefon ofte "lige langt væk".

Nogen har begge dele inden for 1 sekunds rækkevidde. Andre har det i tasker med lynlåse, og så tager det længere tid.

De fleste har forhåbentlig mere end ét betalingskort, og hvis man har det, så skal man da også på sin telefon/ur vælge kort i de tilfælde, hvor det kort man skal bruge ikke er default-kortet. Jeg kender kun få der kun anvender ét betalingskort.

Der er nok brug for at forklare hvordan sikkerheden virker med uret. Er det også fingeraftryk, eller ansigtsgenkendelse eller?

Jeg kender ingen der ikke har deres kort i skyen. Jeg har læst om nogen, men de anvender slet ikke noget i skyen.

Hvis nogen vil svindle, så kan de svindle uanset hvad. Jeg løber risikoen med at have kortdetaljer i skyen. Det virker i praksis fint og sikkert.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Wcon   den 08-05-2019 kl. 15:17

Disclaimer. Jo - min gamle mor har ikke sit kort i skyen. Men hun anvender hverken computer eller smartphone - så hende og tilsvarende tænkte jeg ikke lige på.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Martin Thorborg   den 08-05-2019 kl. 15:17

Min kæreste bruger Apple Pay og elsker det kæmpe.

Hun siger at det er langt lettere og hun har nu altid sine penge med.

Jeg må sige jeg er misundelig, men kan se at jeg også snart kan få det i Danske Bank.

Min mavefornemmelse er, at det bliver kæmpe stort.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Louise Lundgreen   den 08-05-2019 kl. 15:40

Tja, det kan jeg ikke sige så meget om. Jeg kan fornemme, at dine betalingsvaner er væsentlig anderledes fra mine. Jeg bruger primært ét enkelt kort, men usanset hvad, ville det også være langt hurtigere at swipe til næste kort på min telefon, end at skulle finde et andet kort i min pung - sådan er det naturligvis ikke for alle. Jeg er hvert fald lige så glad for det, som Martins kæreste.

På Apple Watch vil man, som med kort, skulle indtaste pinkode over visse beløb - her er tidsbesparelsen i forhold til kortbetaling derfor ikke lige så stor - men sikkerheden er den samme.

Igen, personligt er jeg skeptisk over for at gemme mine kortoplysninger i skyen, så derfor er Apple Pay også en hurtigere løsning for mig, når jeg handler online.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Lucas - Hosting4Real   den 08-05-2019 kl. 16:34

> Der er nok brug for at forklare hvordan sikkerheden virker med uret. Er det også fingeraftryk, eller ansigtsgenkendelse eller?

Du kan indstille dit ur til at spørge om en pinkode hvis det bliver taget af - så hvis nogen skulle stjæle dit ur, så skal de gætte sig til pinkoden - det samme ville være tilfældet hvis de stjal dit kort.

Men så længe du har uret på og låst det op når du tager uret på - så vil du kunne trigger en betaling med 2 klik.

> De fleste har forhåbentlig mere end ét betalingskort, og hvis man har det, så skal man da også på sin telefon/ur vælge kort i de tilfælde, hvor det kort man skal bruge ikke er default-kortet. Jeg kender kun få der kun anvender ét betalingskort.

Jeg vil skyde på at klikke i bunden af din telefon, og vælge de kort du har, stadig er hurtigere end at famle med kort i din pung, og så samtidig lige skal huske hvad kode du evt. har på disse kort:

https://snaps.trollcdn.com/cH5JtUWj6ApNhRZdN85DSUiQ1gIeavVajKYXsuJVvD.png

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Om denne blog


Få besked når Louise skriver


Om LouiseLouise er uddannet cand.merc i International Business og arbejder til dagligt som markedsføringsspecialist hos Clearhaus.

I sit daglige arbejde sidder Louise med alt fra SEO, sociale medier, blogindlæg, partnerskaber og en masse andre markedsføringsrelaterede områder. I sit arbejde for Clearhaus er hun blevet sat godt ind i betalingsindustrien og vil her på siden dele sin viden herom.

Clearhaus A/S er en dansk indløsningsvirksomhed. De gør det muligt for europæiske webshops at modtage kortbetalinger på nettet. Deres hurtige set-up på kun 1-3 dage samt deres innovative teknologi har gjort, at Clearhaus er vokset hurtigt siden opstart.

Seneste kommentarer