Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino

Sådan giver I et godt mundtligt afslag til jobansøgeren

Skrevet af:
16. marts 2017 | 1.114 Visninger | 0 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Gitte's blog

Ekspertblogger på Amino

Det kan være svært at give et afslag til en ansøger efter jobsamtalen. For hvordan får I det gjort, uden det bliver opfattet forkert af modtageren? Som arbejdsgiver ønsker I ikke at træde kandidaterne over tæerne, men at få sagt pænt "nej tak" uden at lukke døren for fremtiden.

I en hverdag med mangel på tid kan det være fristende blot at sende en e-mail. Min anbefaling er, at personligt møde også kræver en telefonisk tilbagemelding. Det er god stil, og I viser respekt for ansøgeren!

Ofte har jeg oplevet, man sender en standardmail med afslag uden særlige oplysninger om, hvorfor kandidaten ikke bliver valgt til stillingen eller går videre til 2. runde. Der vil typisk stå, der er andre kandidater, hvis profil matcher det ledige job bedre. 

En anden version er, man godt nok ringer og giver afslaget, men at det kun går på de udslagsgivende kompetencer, den valgte kandidat har. Alternativt giver man en for direkte tilbagemelding, som kandidaten bliver stødt over.

Men hvordan gives et godt afslag, så både I og kandidaten får noget ud af det? Så I efterlader et positivt aftryk, og vedkommende kan arbejde videre med det indtryk, han eller hun giver til potentielle arbejdsgivere?

4 enkle trin til et respektfuldt afslag:

1) Start med at sige, vedkommende ikke er gået videre i processen og spørg, om han eller hun vil have en tilbagemelding (det er vigtigt, I siger som det første, det blev et afslag. Ellers vil kandidaten ikke høre jeres begrundelse for det)

2) Dernæst nævner I 1-3 gode ting, I bemærkede ved interviewet - så, hørte, oplevede.

3) Her giver I gode råd til, hvad kandidaten kan gøre bedre næste gang. I kan udtrykke det respektfuldt på denne måde: "Jeg ville rigtig gerne have hørt/set mere af..." eller "jeg ville ønske, du i højere grad havde givet udtryk for...". En anden måde er at sige: "Tilføj/skru op for ..."

4) Afslut med et konkret råd

Under punkt 3 er det som nævnt vigtigt, I siger det med respekt for kandidaten! Ud fra en samtale af en times varighed kan I ikke konkludere, at kandidaten for eksempel ikke er proaktiv. I kan kun konkludere, at i den korte periode, I mødtes, oplevede I ikke, at kandidaten var proaktiv. Derfor formuleres sætningerne, som de gør.

Husk på, der er en stor fordel i respektfulde afslag! Måske kunne kandidaten være interessant at ansætte på et senere tidspunkt. Og som arbejdsgiver kan I også kun ønske, jeres firma omtales positivt af dem, der har været igennem en ansættelsesproces hos jer!

Læs også


Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
 

Om denne blog


Få besked når Gitte skriver


Om

Jeg har arbejdet fast med HR siden 2013 og før det i mindre omfang som PA. Dette i kombination med HD-studium på CBS i organisation og ledelse med specialisering i HR (strategisk perspektiv) har gjort, jeg har fået noget på hjerte.

Der er så meget, hvor der er "room for improvement". Som eksempel kan jeg nævne den måde, jobannoncer skrives på, mangelfuld tilbagemelding til kandidater efter jobsamtale og introduktion af nyansatte. Manglende effektmåling af videreuddannelse er et andet.

Min plan med bloggen er at komme med mit bud på, hvordan vi fx får bedre jobannoncer, givet bedre afslag til kandidater efter samtale, taget bedre imod nye medarbejdere, osv.


Seneste kommentarer