Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Charlotte fra FreelanceTekstforfatter.dk Alle, der har lysten, kan starte virksomhed

Alle, der har lysten, kan starte virksomhed

2.130 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
19 March 2018

Mange kvæler deres lyst til at starte egen virksomhed, fordi de har hørt, at det kræver arbejde i døgndrift.

Det er ærgerligt. Især fordi det, de har hørt, er forkert.

Du bestemmer helt selv, hvor meget du vil arbejde. Det handler om at passe din virksomhedstype og din målsætning ind i din livssituation. Hvis du gør det, kan du vælge iværksættervejen, uanset om du er studerende, småbørnsforælder, lønmodtager eller pensionist.

Jeg skriver det her indlæg med tanke på noget, Jonathan Løw engang sagde. Nemlig at iværksættere skal holde igen med at dyrke historien om, at man ikke kan starte virksomhed uden at have alle døgnets timer til sin rådighed.

Jeg er helt enig.

Jeg udgiver det her – mit første indlæg – netop i dag, fordi mange af dem, der sidder med lysten til selvstændighed uden at handle på den, stadigvæk er kvinder. Kvinderne er bagud, når det kommer til at tro på egne evner. Og kvinderne er nok også dem, der bekymrer sig mest om at skulle stjæle tid fra studier, familie eller job for at starte virksomhed. Sådan har jeg det også selv.

“Det bliver aldrig stort, hvis du ikke giver dig 100% til din virksomhed”

Okay så.

Men hvad vil det sige, at noget er stort? Og hvad betyder 100%?

Hvis man definerer ‘stort’ som millionindtjeninger, børsnoteringer og internationale satsninger, er det op ad bakke – uanset døgnets længde. Det er dejligt, at vi danskere er glade for iværksættere og iværksætteri, men der er en kraftig tendens til at fokusere på den målbare del af opstartsforløbet. Hvor mange penge kan de indbringe. Hvor mange arbejdspladser kan de skabe. Og hvor hurtigt kan de gøre det. Det går naturligvis ikke, at kasseapparatet runger alt for hult alt for længe, for man skal have mad på bordet og helst bidrage lidt til husholdningen. Men det kan også lade sig gøre, selvom man kun får ganske få opgaver i hus de første måneder.

Heldigvis kan ‘stort’ også betyde andre ting.

Det er stort at turde gøre et forsøg på at indrette sit liv, præcis som man gerne vil have det. Stort er at turde sætte sig selv i front og tilbyde noget, man tror på. Det er at kunne skabe en positiv interesse omkring og ved hjælp af sine egne kompetencer. At være villig til at kaste sig ud i noget, der kan virke skræmmende, men som ender med at fyre maks. op under den personlige udvikling. At stå foran en næsten lodret læringskurve og begynde klatringen. At kunne tjene sine penge på noget, man helt selv har skabt – og det er meget sjældent en million til at starte med.

Det er muligt uden at arbejde altid. Jeg har to små børn, som jeg har sat i verden for at være sammen med. De får mange af mine timer. Derfor er der langt imellem arbejdsweekenderne hos mig. Og mine arbejdsdage er ikke 12 timer lange. Men jeg har startet en lille virksomhed, og jeg lever af den. Jeg kunne tjene flere penge, hvis jeg havde flere timer at bruge på den. Det får jeg en dag. Indtil videre får min virksomhed 100% af den tid, jeg har afsat til den.

Du opdager slet ikke, at du arbejder meget

Jeg hører ofte folk (læs: lønmodtagere) sige, at de har brugt deres aftener og weekender på at arbejde. De har brug for at italesætte det, fordi de er trætte af det. Det er først, når jeg hører det, at jeg kommer til at tænke på, at jeg egentlig også arbejder ret meget. Men jeg gør det frivilligt. Jeg gør det, fordi jeg gerne vil. Jeg kan slet ikke lade være.

Når lysten driver dig til at starte virksomhed, forsvinder behovet for at se på uret. Passionen får dig til at arbejde om aftenen, i weekenden eller tidligt om morgenen, mens alle andre sover. Men det er noget, du vælger til. Og du vil opdage, at skærmarbejdet pludselig giver dig energi og inspiration i stedet for at tappe dig for det.

Før alle I erfarne iværksættere herinde begynder at råbe ad skærmen, skal jeg være den første til at indrømme, at, ja, der følger administrativt arbejde med. Der er noget, der hedder regnskab. Fakturaer. Rykkerskrivelser – før undertegnede fandt ud af at kræve pengene up front. Mails. Vedligeholdelse af hjemmeside. Markedsføring. Jep, alt det skal man finde tiden til, selvom man helst vil arbejde på at forbedre det produkt, man sælger. Men du skal vende det på hovedet og i stedet tænke på, hvor ressourcestærk det gør dig at skulle dække alle de områder selv. Det er der da sjældent nogen i et 8-16 job, der skal. Desuden er nysgerrighed og lærevillighed to ekstremt gode egenskaber at have, når man er selvstændig.

Det er klart, at jo hurtigere din to-do-liste krymper, jo hurtigere vil din virksomhed vækste og få opgaver og synlighed. Og der findes også virksomhedstyper, der kræver mere tid end andre at få til at vokse. Men hvis du er vant til at jonglere med studieopgaver, børn eller fast arbejde, er du helt sikkert allerede skarp til at strukturere din tid og prioritere opgaverne. Og så skal din virksomhed nok nå derhen, hvor du gerne vil have den.

Du er ikke iværksætter, fordi du gerne vil arbejde hårdt. Du vil gerne arbejde hårdt, fordi du er iværksætter. Det er en meget vigtig sondring.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Charlotte skriver Skriv dig op