Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Hvilket ERP system skal jeg vælge?

  1. Amino.dk
  2. Ordbog
  3. ADMINISTRATION & PENGE
  4. Hvad er et ERP system?
  5. Hvilket ERP system skal jeg vælge?
Hvor mange stjerner giver du? :

Når du skal vælge et nyt ERP-system til din virksomhed, så er der mange ting der skal tages stilling til først. Og det gælder uanset om det er en eksisterende virksomhed eller om det er en ny iværksætter virksomhed.

Specielt for iværksættere

For en iværksættervirksomhed er der dog yderligere ting der skal overvejes. For det første er det om du overhovedet skal have sig et ERP-system. Naturligvis skal du, som alle andre virksomheder, overholde regnskabsloven, men er du blot dig selv og har du ikke tidligere erfaring med bogføring, så kan det ofte anbefales i stedet at betale din revisor eller en regnskabscentral/bogføringsbureau for at gøre dette for dig. Så skal du blot samle alle dine bilag og sende dem til vedkommende som så tager sig af det hele. Dette er også en rigtig god løsning for nystartede håndværkere der desuden skal håndtere overenskomster og løn, der bestemt ikke er det letteste i verden.

Er den virksomhed du starter derimod baseret på en e-butik/webshop, hvor du sælger en masse produkter, så er der derimod meget gode grunde til at have sin webshop integreret med sit ERP-system, da du så undgår en masse dobbeltregisterering.

Kriterier for valg af ERP-system

Når der skal vælges et nyt system så skal du starte med at beskrive din virksomhed i tal. Dvs. det er nødvendigt at vide noget om antallet af:

  • Finanskonti og direkte finansposteringer hertil
  • Debitorer (kunder)
  • Kreditorer (leverandører)
  • Salgsordrer (incl. gennemsnitligt antal ordrelinier)
  • Købsordrer (og antal linier) 
  • Produkter/varer
  • Sager/job/projekter

Har du medarbejdere (eller regner du med at få dette inden for de første 2-3 år), så skal du også overveje om dette er noget der skal håndteres af dit ERP-system, eller om du vil benytte en løndatacentral (f.eks. Multiløn). Oftest er dette det smarteste og billigste med mindre du har mange medarbejdere.

Producerer din virksomhed sine egne produkter, så kan du have brug for styklister og eventuelt for egentlig Produktionsstyring. Dette betyder hurtigt at du ikke vil kunne bruge de mindste og billigste systemer på markedet og derimod skal se nærmere på de lidt mere avancerede. Men prismæssigt (og kompleksitetsmæssigt) er der gode grunde til at vente med dette. Især hvis du ikke selv har været vant til at bruge sådanne systemer til at understøtte din produktion.

Du skal også styre dine anlægsaktiver (dvs. dyrere maskiner, pc'er, servere, biler osv.) og afskrivninger hertil. Dette kan også gøres i dit ERP-system. Men hvis du ikke har ret mange anlægsaktiver så kan du med fordel gøre dette i f.eks. Excel og spare dette modul.

Er kernen i din virksomhed din e-butik, så skal denne også integreres med dit ERP-system. Hvis du samtidig har salg fra en traditionel butik, således at dit lager bliver forbrugt fra både din e-butik og din fysiske butik (og antalet af transaktioner fra begge steder er betydeligt), så har du sikkert behov for at din e-butik er direkte forbundet til dit ERP-system og ikke kun opdateres periodisk.

Hvor mange stjerner giver du? :