Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

Coaching i det moderne samfund

Side 1 ud af 1 (1 indlæg)
  • 1
Fra Vejen
Tilmeldt 20. Mar 09
Indlæg ialt: 219
Skrevet kl. 22:52
Hvor mange stjerner giver du? :
Coaching er over os! Gennem de seneste årtier er coaching blevet mere og mere populært og udbredes hele tiden til at berøre flere og flere områder. I dag kan vi således støde på slankecoaching, graviditetscoaching, studiecoaching, jobcoaching, ledelsescoaching, løbecoaching, skrivecoaching, boligcoaching og meget mere. Der er ingen tvivl om, at vi – i hvert fald i den vestlige del af verden – har taget coaching til os.
 
Men hvad er det, der gør coaching så populært?
 
Det ser ud til, at en væsentlig årsag skal findes i det moderne samfunds kompleksitet, hvor forandringer sker i en grad, som ikke har været set tidligere. Som individer forholder vi os langt mere kritisk til traditioner, og det er ikke længere en selvfølge at følge i sin fars eller mors fodspor.
 
Det moderne individ er optaget af sig selv og sine muligheder for at få et godt liv. Hun er optaget af sin fortid, sin nutid og sin fremtid; hun er optaget af sin identitet og personlighed; hun er optaget af sine ønsker for livet; og hun er optaget af såvel sit fysiske som sit psykiske velbefindende. Det typiske moderne individ står over for et ubegrænset antal valgmuligheder – hvem hun vil være, hvad hun vil være, hvordan hun vil være, hvad hun vil gøre, hvordan hun vil gøre det mv. I stedet for blot at lade tingene ske, må hun aktivt engagere sig i vedvarende at træffe valg for på den måde at skabe sit eget liv og sin egen historie.
 
At stå over for et ubegrænset antal valgmuligheder for sit liv kan forekomme befriende og udfordrende, men samtidig kan den ubegrænsede frihed også virke overvældende og uoverskuelig. At træffe beslutninger om forandringer kan således på den ene side få os til at føle spænding, glæde og ny energi, og på den anden side lede til usikkerhed, frustration og bekymring.
 
Hvad der er ’sand viden’ om tingenes tilstand opfattes i dag langt mere nuanceret og ændrer sig hele tiden. Den viden vi i dag har om, at det f.eks. er sundt at spise grønsager, kan vise sig at være forkert i morgen, hvor forskning måske peger på grønsager som årsag til diverse sygdomme. Vi kan finde argumenter for, at brug af mobiltelefoner er skadelig og uskadelig, at børns brug af computerspil er fordummende og udviklende, at indtagelse af alkohol er skadelig eller sund og så videre.
 
Der eksisterer ikke nogen decideret sand viden, som vi kan bruge som grundlag for at træffe beslutninger. Oplevelsen af, at det kan være svært eller til tider føles umuligt at overskue konsekvenserne af at træffe valg, kan mange gange hæmme beslutningsprocessen eller bevirke, at man prøver at undgå at træffe beslutninger. Har man på den ene side et ønske om at påvirke og skabe sit eget liv, og på den anden side en modstand mod at træffe beslutninger, så kan man let blive utilfreds og føle sig fastlåst.
 
Og det er måske netop i virvaret af valgmuligheder og konsekvenser, at coaching har fundet sin popularitet. Coaching kan nemlig anskues som en metode til beslutningsstøtte for individet, hvor der skabes opmærksomhed på og bevidsthed om betydningen af valg og fravalg tillige med muligheder, begrænsninger og konsekvenser.
 
Ved i coachingen at blive støttet, konfronteret og udfordret til at forholde sig til forskellige perspektiver kan individet skabe sig et grundlag, på hvilket der kan træffes en beslutning.
 
I stedet for at fastholde et fokus på uoverskueligheden, kan coachingen bidrage til, at der skabes overskuelighed i form af, at individet f.eks. udfordres til at opstille kriterier for, hvornår situationen kan opfattes mere overskuelig, hvilke elementer der skal udforskes, for at situationen forekommer mere overskuelig, hvilke perspektiver situationen ser mest overskuelig ud fra mv.
 
På den måde kan coaching være et særlig vigtigt bidrag til, at individet i det moderne, komplekse samfund kan komme til aktivt at engagere sig i at skabe sit liv.
Side 1 ud af 1 (1 indlæg)