Til Daniel.
Det ærgrer mig lidt, at du skriver svaret i dit indlæg.
På den anden side har jeg netop taget spørgsmålet med, fordi det er en øjenåbner af rang, og havde nok regnet med, at det ville være det første, folk havde spørgsmål til.
Spørgsmålet om baconchips er netop formuleret som det er, da indholdet af protein i produkter m. "svinehud" varierer meget.
Netop indholdet af protein i baconchips har været diskuteret en del på motion-online.dk (og sikkert andre steder) fordi det er fristende at få sin protein fra noget som baconchips fremfor måske proteinpulver.
Baconchips er, i modsætning til flæskesvær, huden uden fedtkanten. Køb en pose Joe's baconchips i Aldi, og læs deklarationen, så er jeg sikker på, at du ihvertfald bliver overrasket: 65%.
Jeg har - vistnok i Fakta - købt en variant med 82% protein. Logikken her er, at hud åbenbart består stort set af protein. Undlader man at medtage fedtkanten som på gammeldags flæskesvær, bliver den procentuelle andel af protein i slutproduktet tilsvarende højere. Frituresteger man huden, tilfører man blot noget andet fedt, men ved ikke at friturestege eller reducere forbruget af olie opnår man altså en højere andel protein.
Jeg er ikke ernæringsekspert eller ekspert i produktion af baconchips, men du har altså uret i din påstand.
Jeg har kontaktet Fødevareinstituttet vedr. netop proteinen i baconchips, da jeg også havde svært ved at tro det. Mit spørgsmål gik nu på, om proteinen ved tilberedningen mister noget af sin værdi, men det har man åbenbart ingen mål for. Desværre er der udbredt enighed om, at baconchips ikke indeholder den type protein vi mennesker har brug for - nemlig essentielle aminosyrer, som vores krop ikke selv kan danne.
Den helt uvidenskabelige konklusion er, at er man lige meget til baconchips og kartoffelchips, vil man, ved at vælge det første, være mæt i længere tid, da selv de ikke-rigtige proteiner tager længere tid for kroppen at nedbryde end kulhydratet og fedtet i kartoffelchipsene.
Mht. leverpostej (og f. eks. medister) er sådanne sammensatte produkter nemme at reducere fedtindholdet i. Stryhns grovhakkede indeholder 10% fedt. Her vil jeg blot henvise dig til at læse på pakken, næste gang du er ude at handle. Og ja, andre typer indeholder andre mængder, men det er jo ikke dem, jeg spørger om.