Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

Hvem har ansvaret - Varer fra andet EU land

Side 1 ud af 1 (8 indlæg)
  • 1
Tilmeldt 20. Jun 11
Indlæg ialt: 5
Skrevet kl. 13:07
Hvor mange stjerner giver du? :

Jeg har importeret nogle børnestole, der bliver produceret i USA, men som jeg har købt og fået sendt fra virksomhedens afdeling i England. Stolene skal videresælges til andre virksomheder her i DK til brug i virksomhederne. Jeg har fået stolen testet på et dansk testlaboratorium, men vil gerne være sikker på, hvordan reglerne er, hvis der, mod forventning, skulle ske et uheld med stolene. Hvem har ansvaret, hvis et barn fx falder ud af stolen, selvom barnet spændes rigtigt fast, eller hvis barnet klemmer fingrene i sædets foldemekanisme? Jeg mener, at ansvaret i sidste ende kan tilbageføres til den EU-virksomhed, der har produceret eller importeret produktet. Er det korrekt?

Jeg håber, at I kan hjælpe.

 

Fra København
Tilmeldt 31. Jan 10
Indlæg ialt: 535
Fra  Edison Law Advokater Skrevet kl. 13:44
Hvor mange stjerner giver du? :

Hej Anette

Vi snakker om produktansvar her. Producenten er som udgangspunkt ansvarlig efter produktansvarslovens § 6.

Men du hæfter som mellemmand umiddelbart overfor de af dine kunder, der kommer til skade. Se her:

Mellemhandleransvar

§ 10. En mellemhandler skal erstatte produktskader omfattet af § 2, medmindre mellemhandleren kan godtgøre, at skaden ikke skyldes dennes fejl eller forsømmelse.

§ 10 a. En mellemhandler hæfter umiddelbart over for skadelidte og senere mellemhandlere i omsætningskæden for ansvar for produktskader omfattet af § 2, i det omfang skaden skyldes fejl eller forsømmelse begået af producenten eller tidligere mellemhandlere i omsætningskæden.

Advokat & partner
Edison Law Advokater

Tilmeldt 29. Jun 08
Indlæg ialt: 9
Skrevet kl. 13:52
Hvor mange stjerner giver du? :

Produktansvarsloven regulerer ansvaret for skader på personer og forbrugerting, som forvoldes af en defekt ved et produkt.

Det følger af lovens § 4, stk. 2, at man anses som producent, når man som led i sin virksomhed indfører et produkt i EF med henblik på videresalg. Ud fra oplysningerne i dit indlæg, vil din sælger derfor blive betragtet som producent i henhold til produktansvarsloven. Endvidere følger det af lovens § 4, stk. 3, at du vil blive betragtet som mellemhandler, da du erhvervsmæssigt bringer børnestolen i omsætning uden at være producent.

Efter lovens § 10 har du som mellemhandler et selvstændigt ansvar for personskade og skade på forbrugerting, medmindre du kan godtgøre, at skaden ikke skyldes fejl eller forsømmelse fra din side. Bestemmelsen indebærer således, at du vil være erstatningsansvarlig, hvis du ved din håndtering af barnestolen har gjort dette farligt eller ved en fejl ikke har opdtaget en defekt ved børnestolene. Du vil dog eventuelt kunne gøre krav gældende i forhold til producenten, hvis der er tale om en defekt, som også har været ved produktet, da du købte det.

Efter lovens § 10a hæfter du som mellemhandler endvidere direkte i forhold til skadelidte for personskader og skader på forbrugerting i det omfang, at skaden skyldes fejl eller forsømmelse fra producenten (din sælger). Du vil dog kunne gøre krav gældende i forhold til producenten, hvis du kommer til at betale erstatning til skadelidte i henhold til denne bestemmelse.

Produktansvarsloven er ufravigelig, hvorfor du ikke kan fraskrive dig ansvaret og/eller hæftelsen i forhold til dine købere. Selvom du i vidt omfang vil have mulighed for at videreføre et krav mod din sælger, bør du overveje at dække dig ind enten forsikringsmæssigt eller ved at sælge produkterne gennem et selskab, da der kan være lang vej i forhold til at gøre et krav gældende over for din sælger. Endvidere bør du være opmærksom på din sælgers salgs- og leveringsbestemmelser i forhold til produktansvar

 

Tilmeldt 20. Jun 11
Indlæg ialt: 5
Skrevet kl. 14:03
Hvor mange stjerner giver du? :

Hej Kristian,

Tak for dit hurtige svar. Stolen skal som sagt sælges til andre virksomheder, som skal bruge den i deres virksomheder som en service til deres egne kunder. Hvis en kunde kommer til skade med stolen, vil ansvaret vel i første omgang ligge hos den virksomhed, der har sat stolen op. De kan så gå videre med et evt. erstatningskrav til os og vi kan gå videre til den virksomhed, vi har købt stolen af. Er det rigtigt forstået?

Er der forskel på, om stolen er købt gennem en virksomhed i et andet EU land eller udenfor EU?

Og et "lille" tillægsspørgsmål: Testrapporten viste et par områder, som laboratoriet anbefalede, at producenten ændrede for at gøre stolen mere sikker. Vi har videreformidlet disse bemærkninger til vores leverandør og bedt om at få deres syn på sagen, men mener stadig at stolene er forsvarlige at sælge i DK, bl.a. fordi de sælges i stor stil i mange andre EU-lande. Hvad mere skal/kan vi gøre for at sikre os i forhold til et evt. erstatningskrav?

Mvh

Anette

Tilmeldt 20. Jun 11
Indlæg ialt: 5
Skrevet kl. 14:10
Hvor mange stjerner giver du? :

Hej Peter,

Tak for dit meget udførlige svar, som jeg først så, efter jeg skrev til Kristian. Derfor spørger jeg også lige dig:

Testrapporten viste et par områder, som laboratoriet anbefalede, at producenten ændrede for at gøre stolen mere sikker. Vi har videreformidlet disse bemærkninger til vores leverandør og bedt om at få deres syn på sagen, men mener stadig at stolene er forsvarlige at sælge i DK, bl.a. fordi de sælges i stor stil i mange andre EU-lande. Hvad mere skal/kan vi gøre for at sikre os i forhold til et evt. erstatningskrav?

Mvh

Anette

Tilmeldt 20. Jun 11
Indlæg ialt: 5
Skrevet kl. 14:12
Hvor mange stjerner giver du? :

P.S. Vores sælger har ikke nogen kontrakt omkring betingelser for købet. Vi har bare fået en faktura...

Tilmeldt 20. Jun 11
Indlæg ialt: 5
Skrevet kl. 21:20
Hvor mange stjerner giver du? :

Tusind tak til Jer begge for nogle rigtig gode og udførlige svar. Vi forsøger at dække os så godt ind som muligt, inden vi går i gang med salget.

Mvh

Anette

Tilmeldt 29. Jun 08
Indlæg ialt: 9
Skrevet kl. 23:34
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 5,0 stjerner givet af 1 person

Hej Anette

Det er ikke helt ligegyldigt, om du selv indfører varerne til EU eller køber dem fra en producent i EU. Hvis du selv indfører varerne fra EU vil du således have status som producent efter produktansvarsloven og ansvarsmæssigt blive bedømt som sådan i stedet for som mellemhandler.

En nærmere redegørelse for produktansvarets rækkevidde fører for vidt i forhold til dette forum, herunder navnlig muligheden for aftalemæssigt at sikre jer i forhold til sælger af varen. Overvej endvidere at forsøge at sikre jer eneforhandlingsret i DK i forhold til produktet, hvis I lancerer det som de første i DK.

 

Side 1 ud af 1 (8 indlæg)