Med størst mulig respekt for en faguddannelse, vil jeg påstå, at det ikke nødvendigvis er en fordel at være uddannet tjener, eller kok for den sags skyld, hvis du vil åbne din egen restaurant.
Det giver naturligvis nogle åbenlyse fordele at være uddannet i den branche du skal operere i. Men....
At drive en restaurant handler mindst lige så meget om økonomi, personaleledelse, markedsføring osv osv, og ikke mindst at være villig til at knokle en vis ting ud af bukserne, og dedikere de fleste af dine vågne timer til din virksomhed (du har intet liv ;-) )
Det handler om at kunne træffe de"rigtige beslutninger" hver eneste gang, da det er en branche hvor konkurrencen er benhård, og hvor grænsen mellem succes og fiasko er meget fin.
Jeg startede selv restaurant op for snart 2 år siden, og har ingen "relevant" uddannelse, eller nævneværdig brancheerfaring.
Og dog.... Jeg kommer med en masse erfaring, har arbejdet med salg/markedsføring og ledelse. Altsammen elementer, der er mindst lige så vigtige, som at vide hvordan man dækker et bord, eller hvordan man steger en ko.
Med fare for at selv at lyde lidt bedrevidende, vil jeg påstå at mange faguddannede i branchen er blevet lidt selvhøjtidelige, og at netop det, kan stå i vejen for deres succes. Det handler i sidste ende om, at gæsten er tilfreds når de forlader restauranten. Er de det, så har de uden tvivl lagt flere penge, og chancen for at de kommer igen er større. Mange glemmer dette, og går mere op i at sovsen er lavet efter de helt rigtige principper, eller andet der i sidste ende slet ikke er så vigtige. Bortset fra egen profesionelle/faglige baggrund/stolthed.
Din første, og sikkert største udfordring bliver sandsynligvis økonomien. Det er dyrt at etablere sig. De rigtige lokaler, med god placering, et professionelt køkken og hvad der ellers følger med koster altsammen rigtig mange penge.
Samtidig er det, som nævnt, en branche der "ikke er nem"
HVIS du skal have elever, så kræver det naturligvis, at der i virksomheden er faglige kompetencer, der kan lære fra sig. Men du kan altid ansætte en faguddannet kok, eller en tjener, og ad den vej blive godkendt som praktikplads.
Vil ønske dig held og lykke med dine planer/drømme. Det er en fantastisk branche, der byder på en masse fede oplevelser, men også benhårdt arbejde.