Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

Uden for a-kasse - Hvad går jeg glip af

Side 2 ud af 2 (17 indlæg)
Tilmeldt 16. Sep 09
Indlæg ialt: 2209
Fra  Tekstfokus Skrevet kl. 23:00
Hvor mange stjerner giver du? :

Det har du ret i. Min overvejelse går på, at hvis du har været syg i lang tid, er det ikke sikkert, du kan/orker at være selvstændig igen, når du bliver rask, da dine kunder og samarbejdspartnere så er over alle bjerge.  

Men det kan jo sagtens være, man mener, at risikoen er så lille, at man ikke vil ofre de penge.

Tekstforfatter, korrekturlæser, cand.mag., specialist i Emotionelle Kundetyper

Få en rådgivning for 0 kroner her.

Fra Krifa Erhverv
Tilmeldt 15. Jan 08
Indlæg ialt: 6
Skrevet kl. 10:41
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 5,0 stjerner givet af 2 person

Hej Hans.

Som a-kasse sagsbehandler i Krifa Erhverv, vil jeg meget gerne komme med mine bemærkninger til dine spørgsmål.

Jeg vil sætte fokus på 2 punkter, nemlig hvad der skal til for at kunne betragtes som ledig (ophørt som selvstændig) og hvad der skal til, for at opnå retten til dagpenge.

Der er flere måder hvorved du kan dokumentere et ophør som selvstændig. Der er mulighed for at sælge virksomheden, lukke virksomheden, bortforpagte virksomheden og i nogle situationer udtræde af virksomheden. Der er også mulighed for at ændre virksomheden fra hovederhverv til bierhverv. Men hver enkelt ophørs måde er fulgt af nogle bestemte betingelser der skal være opfyldt.

Der er også forskel på, om der er tale om en enkeltmandsvirksomhed eller et selskab. Hvis der er tale om flere virksomheder der drives sammen, f.eks et driftselskab og et holdingselskab, så er det afgørende at du forholder dig til et ophør i begge selskaber.

Salg/lukning. Her bliver det afgørende, at alt fra virksomheden bliver solgt/afviklet, enten samlet eller stykvis. Det er alt der har været en del af driftsgrundlaget der skal afvikles. Lokaler, inventar, driftsmidler, varelager, annoncering, samarbejdsaftaler o.s.v. Ved enkeltmands virksomhed, skal cvr nr afmeldes. Ved selskaber kan du istedet for at lukke selskabet helt, altså afmelde cvr nr, ændre selskabets formålsparagraf til "formueadministration". Selskabet skal afmelde moms, men vil ellers med denne formulering blive betragtet som en ikke erhvervsmæssig virksomhed.

Udlejning/bortforpagtning. Her bliver det afgørende at udlejningen eller bortforpagtningen gælder for hele virksomhedens driftsgrundlag, og er gensidig uopsigelig i mindst 5 år. Ellers betragtes det kun som et midlertidigt ophør, hvilket ikke er nok, for at kunne modtage dagpenge. Du må ikke i bortforpagtningsperioden arbejde i virksomheden. Hvis der til bortforpagtningen er moms, så skal momsregistreringen ændres til en frivillig moms registrering, ellers skal moms afmeldes. Ellers stilles der de samme krav om lukning af cvr nr, eller ændring af formålsparagraf som ved salg/lukning.

Udtræde. Hvis du arbejder i en virksomhed som alene er ejet af ægtefælle, så kan du udtræde af ægtefællens virksomhed, alene på en tro og love erklæring om, at du er ophørt med at arbejde i virksomheden. Hvis du er medejer af virksomheden, så kan du udtræde ved at påbegynde fast varigt lønarbejde i en anden virksomhed. Arbejdet skal være på over 30 timer pr uge. Der er også enkelte andre muligheder for at udtræde, men det er meget sjældent at disse muligheder kommer i spil.

Ændring til bierhverv. Dette sker alene ved at have haft lønarbejde som nyt hovederhverv mere end midlertidigt. Faktisk er der direkte krav om, at du skal have haft 1924 timers lønarbejde indenfor 15 måneder, umiddelbart forud for din ansøgning om dagpenge. Så kan a-kassen betragte din virksomhed som ændret fra hovederhverv til bierhverv.

Så der er flere muligheder for at dokumentere dit ophør, og her er det en god idé, at være i dialog med din a-kasse om, hvilke muligheder du har.

For at få ret til dagpenge, er der også bestemte betingelser der skal opfyldes. Det er bl.a anncienitetskrav, beskæftigelseskrav og krav om indtægt til beregning af sats.

Anncienitetskravet er på mindst 1 år.

Beskæftigelseskravet er 1924 timers lønarbejde, eller 52 ugers drift af selvstændig virksomhed i "væsentligt omfang". Dette vil sige en samlet beskæftigelse på over 30 timer pr uge, og hvor der er hovedvægt på indtægtsgivende aktiviteter. De administrative aktiviteter kan også medregnes, men kun i et mere begrænset omfang. Kun beskæftigelse indenfor de seneste 3 år kan medregnes, og kun den beskæftigelse du har haft indenfor din medlemsperiode.

Beregningen af dagpengesatsen, sker ud fra virksomhedens overskud, i de 2 bedste regnskabsår, ud af de seneste 5 afsluttede. Det kræver dog at du har været medlem i a-kassen på det pågældende regnskabsårs afslutningstidspunkt. Hvis du kun har en kort medlemsperiode i a-kassen, begrænses dit valg af regnskabsår. Så her har du som selvstændig en fordel i, at have en lang anncienitet i a-kassen.

Der er også mulighed for at søge om en fast dagpengesats på 82%. Dette kræver dog en uafbrudt anncienitet på 3 år som fuldtidsforsikret, og at du i 3 års perioden har haft fuldtids beskæftigelse - altså har drevet virksomheden i væsentligt omfang. Så kan du altså få 82% satsen, uanset om du har haft underskud i virksomheden i alle år.

Det blev en lidt længere omgang, men jeg håber at du kan se nogle muligheder i det. Og som der er andre der har været inde på, så er eneste alternativ til en a-kasse forsikring, kontanthjælpen.

Men ud over dagpenge, så tilbyder de fleste a-kasser en lang række andre produkter, som kan være til hjælp for dig, imens du driver virksomheden. Disse går du jo også glip af, ved ikke at være medlem. De kan nogle gange være pengene (kontingentet til a-kassen) værd i sig selv.

Tilmeldt 1. Aug 16
Indlæg ialt: 62
Skrevet kl. 09:39
Hvor mange stjerner giver du? :

Hej Hans

A-kasse medlemskab er jo en forsikring, hvilket så nok må henlægges under et temperaments emne, som kaldes tryghed.

Forsikringer findes i store mængder og nok ens for alle håber ingen, som har en forsikring at denne tages i brug -  men det sker for et mindretal alligevel.

Folk har jo en brandforsikring -  men hvor ofte brænder et hus ned...? set i forholdet til antal personer i landet kontra antallet af virksomheder og konkurser /lukninger.

Folk har stadig en tyveriforsikring, til trods for at de ikke har haft indbrud i 40 år og har låse på deres døre.

Folk spiller lotto og her betaler folk for at få en drøm, da den reelle chance for at vinde er umådelig lille -  men som sidegevinst kan man vinde millioner.

Du spørger til om der er noget du overser - ja du overser blot det uforudsigelige og utænkelige -  som formodentligt nok aldrig vil komme til udtryk...men,,men...men

/ Henrik

 

 

 

 

Fra Sandkrogvej 12, 7790 Thyholm
Tilmeldt 14. Apr 05
Indlæg ialt: 8725
Fra  Kjers ApS Skrevet kl. 10:15
Hvor mange stjerner giver du? :

Henrik Lassen:
Ændring til bierhverv. Dette sker alene ved at have haft lønarbejde som nyt hovederhverv mere end midlertidigt. Faktisk er der direkte krav om, at du skal have haft 1924 timers lønarbejde indenfor 15 måneder, umiddelbart forud for din ansøgning om dagpenge. Så kan a-kassen betragte din virksomhed som ændret fra hovederhverv til bierhverv.

Min aktuelle status er som følger:

Jeg er ansat som direktør i Tekstspot ApS med et ikke kontraktligt fastsat antal timer pr. uge, men 10-15 timer er realistisk. Jeg ejer 50% af anparterne.

Jeg løser enkelte skriveopgaver for Tekstspot ApS, som jeg aflønnes for med et honorar.

Jeg driver min egen personlige virksomhed Kjers Kommunikation med et ubetydeligt timetal - måske 10-20 timer pr. måned.

Jeg er ansat som konsulent i Thisted Kommune på overenskomst i 24 timer pr. uge. 


1. Er det rigtigt forstået, at så længe jeg ejer en betydende del af Tekstspot ApS, kan disse timer ikke tælle med i de 1924 timer, selvom det er lønarbejde?
2. Er det rigtigt forstået, at jeg skal udtræde helt af Tekstspot ApS, hvis jeg skal blive dagpengeberettiget?
3. Hvis jeg nu blev ledig og udtrådte helt at Tekstspot ApS, ville timerne fra Tekstspot ApS så kunne tælle med i optjeningskravet?
4. Betragtes jeg som udtrådt af Tekstspot ApS, hvis jeg sælger eller forærer mine anparter (eller i hvert fald de fleste) til mine voksne børn eller til disses holdingselskaber?
5. Jeg går ud fra, at det ikke er nok at overføre ejerskabet til min kone?
6. Ville mit ejerskab af Tekstspot ApS influerere på min dagpengeret, hvis jeg ikke udførte noget arbejde, men kun var ejer - altås: Kan jeg udtræde ved at holde op med at udføre opgaver for selskabet?

Faktisk ville jeg gerne være forsikret, hvis jeg skulle havne i den uheldige situation, at jeg mister mit arbejde i Thisted Kommune på et tidspunkt, hvor Tekstspot ApS måtte være kommet til at gå dårligt. Omvendt har jeg også tillid til, at jeg forholdsvis let kan tjene lige så mange penge, som den høje dagpengesats i mit eget firma, når blot jeg ikke er syg - og hvis jeg er syg, er det jo ikke ledighedsdagpenge, jeg skal være på, men en anden ydelse. 

Jeg mener, at min arbejdssituation efterhånden er ganske almindelig. Jeg kender rigtig mange akademikere, som kombinerer egen virksomhed med lønarbejde. Nogle af dem betragter det som en midlertidig foranstaltning, som blot "bider sig fast". Andre betragter arbejdsgiveren som "en stor kunde", der blot ikke får fakturaer, men som i stedet udbetaler løn. Tiden, hvor arbejdsmarkedet kunne deles op i arbejdsgivere og arbejdstagere, og hvor arbejdstagere kunne deles op i funktionærer og timelønnede, er forbi - men dagpengesystemet har ikke fulgt med udviklingen. Jeg klynker ikke over dette, for jeg er og har været rigtig glad for den frihed og det ansvar, der ligger i at tjene sine egne penge som selvstændig, men det forekommer ikke rimeligt, at man skal fraskrive sig retten til at udføre det arbejde, man har tilbage, for at kunne modtage dagpenge. Det giver jo et negativt incitament til at klare sig selv i en presset situation.

VH Hans

Fra Krifa Erhverv
Tilmeldt 15. Jan 08
Indlæg ialt: 6
Skrevet kl. 11:35
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 5,0 stjerner givet af 2 person

Hej Hans.

Jeg vil meget gerne give dig en helt konkret vejledning, men synes måske ikke at tråden her, er stedet at gøre det. Det bliver meget personfølsomt. Hvis du ringer til mig (7227 7800 - KrifaErhverv) så kan vi gå i dybden med det. Hvis du dog foretrækker et svar her i tråden - så giver jeg også gerne det. Det er op til dig.

Lidt kan jeg dog allerede vejlede om nu - ud fra dine oplysninger.

Det der bliver afgørende for, hvilke regler der kan/skal benyttes i forhold til dagpenge, er om din virksomhed på noget tidspunkt har været dit hovederhverv, eller om du hele tiden har haft lønarbejde ved siden af, som dit hovederhverv.

Som du beskriver din situation lige nu, så har du 24 timer pr uge som lønmodtager og 13-18 timer pr uge som selvstændig, fordelt på dine 2 virksomheder. Hvis dette er sådan det hele tiden har været, så kunne meget tyde på, at dine virksomheder alene er bierhverv for dig.

Driver du alene virksomhed som bierhverv, så er der mulighed for at få dagpenge, uden at afvikle virksomheden. Igen er der dog særlige regler der skal opfyldes. Primært omkring det at kunne stå til rådighed for fuldtids lønarbejde, samtidig med fortsat drift af virksomhed.

Når der er tale om drift af virksomhed i selskabsform, så er størrelsen af ejerskabet afgørende for, om du bliver betragtet som selvstændig eller lønmodtager i a-kassen. Udgangspunktet er, at der skal være et ejerskab hos enten dig eller din ægtefælle. Er der det, så indrages også ejerskabet fra den øvrige del af den "nærmeste familie". Nærmeste familie udgør din og din ægtefælles forældre, bedsteforældre, børn, børnebørn og jeres søskende. Hvis der er et samlet ejerskab på mindst 50%, så betragtes det som drift af selvstændig virksomhed. Hvis der er et samlet ejerskab på mellem 10% og 50%, så betragtes det kun som drift af selvstændig virksomhed, hvid du eller din ægtefælle har en bestyrelses- eller direktionspost.

Så når du ejer 50% - så betragtes du som selvstændig. Derfor vil dine arbejdstimer i selskabet ikke kunne medregnes i opgørelsen til dagpenge, med mindre du driver virksomheden "i væsentligt omfang" altså over 30 timer pr uge, med hovedvægt på indtægtsgivende aktiviteter. Hvis du skal ophøre som selvstændig, er det ikke nok, at du sælger nogle af dine anparter. Du skal afvikle det hele. Du kan afvikle/sælge til hvem du vil, bortset fra ægtefælle, samlever og umyndige børn.

Sygedagpenge har du også lidt spørgsmål til. Det har som sådan ikke noget med a-kassen at gøre, med mindre du er ledig og modtager dagpenge. Sygedagpenge opnåes på baggrund af dit arbejde. Sygedagpengeloven gælder for både lønmodtagere og selvstændige, og udregnes ud fra, hvor mange timer du har arbejdet, og hvilken løn du har fået.

Når der er tale om arbejde i et selskab, så betragter sygedagpengekontoret dig som lønmodtager. Så her tæller dine arbejdstimer fra virksomheden som alm. lønarbejde. Det er kun ved drift i enkeltmandsvirksomhed eller I/S, at det betragtes som drift af selvstændig virksomhed.

VH

Henrik Lassen

Fra 3210 Vejby
Tilmeldt 2. Mar 11
Indlæg ialt: 46432
Fra  John Hannover Skrevet kl. 12:12
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 5,0 stjerner givet af 1 person

Hans Stokholm Kjer:

1. Er det rigtigt forstået, at så længe jeg ejer en betydende del af Tekstspot ApS, kan disse timer ikke tælle med i de 1924 timer, selvom det er lønarbejde?
2. Er det rigtigt forstået, at jeg skal udtræde helt af Tekstspot ApS, hvis jeg skal blive dagpengeberettiget?
3. Hvis jeg nu blev ledig og udtrådte helt at Tekstspot ApS, ville timerne fra Tekstspot ApS så kunne tælle med i optjeningskravet?
4. Betragtes jeg som udtrådt af Tekstspot ApS, hvis jeg sælger eller forærer mine anparter (eller i hvert fald de fleste) til mine voksne børn eller til disses holdingselskaber?
5. Jeg går ud fra, at det ikke er nok at overføre ejerskabet til min kone?
6. Ville mit ejerskab af Tekstspot ApS influerere på min dagpengeret, hvis jeg ikke udførte noget arbejde, men kun var ejer - altås: Kan jeg udtræde ved at holde op med at udføre opgaver for selskabet?

efter bedste formåen og efter at have checket tilsvarende for nær familie et par gange med ASE

1 ja - du kan ikke være ejer og få dagpenge som udgangspunkt

2 ja det er korrekt

3 ja - så ville beregningen hvis du var medlem hele tiden og havde få år basere sig på omsætning og løn i vurdering og så siden på de bedste 2 af seneste 5 og det ville være løn korrigeret for overført underskud - eller resultat + Du kan således nu har f.eks. 270 t i løn (overskud mener jeg også bare kan bruges men ville tage løn ) i år og næste år efterfulgt af 3 år helt uden løn og med underskud, og så året efter de 3 år lukke, og få fulde dagpenge

4 ja hvis du sælger (eller giver i gave) til f.eks en søn og dermed træder helt ud og du må så naturligvis heller ikke bare forsætte med driften i andens navn under dække

5 - mener ikke hustru er nok at overdrage ejerskab til - men børn eller forældre - men ikke sten sikker.

6 ja  du kan kun udtræde som udgangspunkt ved at lukke eller sælge

vh John Hannover

6 stærke Ivæksætterbøger - e-bøger/paperbacks - letlæste I LINK HER 
Intro til regnskab - og Fradrag - e-bøger letlæste I LINK HER

Min gratis blog www.johnhannover.com 

Fra Sandkrogvej 12, 7790 Thyholm
Tilmeldt 14. Apr 05
Indlæg ialt: 8725
Fra  Kjers ApS Skrevet kl. 12:41
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 5,0 stjerner givet af 1 person

Henrik Lassen:
Hvis du ringer til mig (7227 7800 - KrifaErhverv) så kan vi gå i dybden med det. Hvis du dog foretrækker et svar her i tråden - så giver jeg også gerne det. Det er op til dig.

Mange tak for en virkelig grundig rådgivning i telefonen, Henrik.

Jeg kan varmt anbefale andre at tale med Henrik, hvis man har a-kassespørgsmål.

Jeg er nu meget præcist velorienteret om, hvilke faktorer der kan gøre det relevant for mit at melde mig ind i en a-kasse - i lige netop mit tilfælde. Og det er ikke på nogen måde simpelt.

Det korte svar på mit spørgsmål fra overskriften er, at jeg ikke går glip af noget lige nu.

Det lidt længere svar skal tilføjes et "men hvis der sker sådan, sådan og sådan, skal jeg være opmærksom."

Venlig hilsen

Hans

Side 2 ud af 2 (17 indlæg)