Så vidt jeg kan vurdere, så er ristning af bønner så tæt på forbrug optimalt. Og de fleste kaffebarer har deres egen risterier - og foretrækker sikkert også selv at kunne bearbejde bønnen selv. Så i første omgang forestiller jeg mig de grønne bønner.
I forhold til kvalitetssikring (af grønne bønner) så er der en jo en række forholdsvis stringente og objektive metoder at bedømme udfra. Men vigtigere endnu er leverandøren en af de største i landet. Så der er sikringsmekanismer på plads. Og jeg er oplyst om at de (endnu) ikke har internationale aspirationer. Hvilket jo åbner muligheder for b.la. mig. Men du har ret. Den væsentligste udfordring er kvalitetsikring. Også på der lange sigt. Den anden udfordring er eksportregler der er noget komplicerede i denne her sammenhæng.
Hej Troels
Jeg har en del erfaring med kaffebranchen - har selv haft et kafferisteri og arbejder i dag som konsulent og er endvidere med i et projekt omkring udviklingen af en ny kafferister.
Det der med at ristningen af bønner skal ske så tæt på forbruget er god nok - det er en af mange vigtige faktorer.
Men det er de færreste cafeer der har deres egen rister. Så at sælge grønne bønner til cafeerne kommer du ikke langt med. Dertil skal du tænke på at en del cafeer har indgået aftaler med et bestemt mærke, mod at der leveres eks. en espressomaskine. Så der er også en økonomisk barriere man skal tage højde for.
Kvalitet er mange ting - og når det er en af de største producenter producenter du handler med, så er det næppe specialkaffe, men mere konsum kaffe og det er der ikke mange af de små risterier der vil rører med en ildtang. Du nævner kvaliteten kan svinge sig op på 80 og hvis det ellers er sat efter de internationale mål så er det jo ikke blændende høje kvaliteter.
Konkurrencen er hård og med de kaffer du har med at gøre (som jeg antager) så kommer det an på volumen - for din margin ender med at være lav.
Jeg siger ikke det ikke kan lade sig gøre, men du skal være forberedt på at det ikke er nemt og er dyrt at løbe det i gang.
Så mit råd til dig vil være at besøge risterierne og så ellers inviterer dem til cuppings og tænk dig godt om inden du kaster dig ud i et kaffe-eksport-eventyr.
Held og lykke med projektet...
Hej fra Søren