Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Toke Kruse fra Billy's Billing Tillid er den ultimative underskrift

Tillid er den ultimative underskrift

2.327 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
21 February 2014

De fleste af os foretrækker en underskrevet kontrakt og den tryghed, den giver, når vi som erhvervsdrivende indgår aftaler. Men der er noget, der er vigtigere end en underskrift, og det er tilliden mellem dig og din aftalepartner. Her fortæller jeg om årsagerne til, at tillid er vigtigere end en underskrift, og om ulemperne ved at fokusere for meget på kontrakten – i stedet for på god, gammeldags hæderlighed.
 

Et dilemma med dig som hovedperson

Du skal have udviklet en ny app, som du har store forhåbninger til. Men du har et problem: Du kan ikke selv udvikle, så nu skal du finde en, der kan. Der er to muligheder: Enten kan du gå til en advokat og få udarbejdet en NDA. Eller også kan du kan lægge et opslag på din blog med beskrivelse af din idé. Derefter kan du lancere idéen i et forum, dele den på Facebook og sende den rundt i dit netværk – alt sammen i håb om, at den rette udvikler får øje på den. Hvad gør du?

Det er meget naturligt, hvis du i første omgang foretrækker at få udarbejdet en NDA (A non-disclosure agreement) og derefter lægger et opslag på Facebook med teksten: ”Jeg har en god idé til en app, men mangler en udvikler. Hvis du er interesseret, skal du skrive under på en NDA”. Men som du hurtigt vil erfare, vælter det ikke ind med ellevilde udviklere. Det skyldes bl.a., at kravet om en NDA signalerer ”fjendtlighed” over for en potentiel fremtidig samarbejdspartner – uanset at du blot vil beskytte din idé og måske også synes, at en NDA får dig til at virke mere professionel.

Hvis din idé er god, og du vælger den anden fremgangsmåde, er sandsynligheden for at vække interesse langt større, og du vil få mange flere henvendelser. Du løber en risiko for, at nogen snupper idéen, men til gengæld mangedobler du dine chancer for at finde en dygtig udvikler, der bliver lige så begejstret, som du selv er.

I bund og grund handler det om tillid mellem mennesker. Man skal ikke være naiv, men mange undersøgelser viser, at jo mere vi stoler på hinanden, jo lavere omkostninger er der forbundet med transaktionen. Læs fx Stephan R. Covey’s blogpost: ”The High Cost of Low Trust”.


Men skal man så slet ikke have en kontrakt?

Jo, det skal man – fx er det en god idé at udarbejde en aftale, som nøje definerer, hvad hver partner skal levere. Men når det er sagt, kan man også se sig blind på et stykke papir og glemme at tale om, hvad der er vigtigt for et godt samarbejde. Nogle mennesker går mere op i kvalitet end i pris, mens andre fokuserer på detaljerne. Når alt kommer til alt, har mine bedste samarbejder gennem tiden været dem, hvor jeg har haft en god relation til partneren, og vi har ”svinget” med 110 % tillid til hinanden. De samarbejder, der udelukkende har været baseret på en kontrakt, levering og en portion penge, har derimod aldrig udviklet sig.
 

Hvor meget stoler du på dine samarbejdspartnere og dem, du indgår forretning med, og hvad gør du for at vække tillid i dit netværk?


Mange hilsner

Toke Kruse

 

Ps. Mangler du en god bog om emnet, skal du læse THE TRUST FACTOR. Den beskriver en ny måde at drive forretning på. Eller rettere – den tager gamle traditioner op til revision og redefinerer et samarbejde, som fremover hviler på håndtryk, relationer og tillid. Det er genialt, for som forretningsdrivende bliver det billigere kun at indgå i samarbejder, hvor tilliden er den bærende faktor – i stedet for lange, nedskrevne aftaler.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Toke skriver Skriv dig op