Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Toke Kruse fra Billy's Billing Hvad er din virksomhed egentlig værd? Sådan regner du det ud.

Hvad er din virksomhed egentlig værd? Sådan regner du det ud.

83.143 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
10 February 2014
Der gik mange år, før jeg stillede mig selv spørgsmålet ”hvad er min virksomhed værd”?, for jeg havde da ikke tænkt tanken, at man nogensinde skulle sælge en virksomhed, som man selv havde bygget op. Jeg var blot interesseret i at få min løn, og i at opbygge en stærk kundeportefølje, så jeg kunne vækste yderligere.
 
Det kan nu alligevel være interessant at se, hvad ens virksomhed egentlig er værd, selvom det dog langt fra er alle virksomheder, man starter, der overhovedet kan sælges. Men hvis din virksomhed lever op til forskellige formalia, er der måske nogen, som kunne tænke sig at købe netop din forretning. Få her forskellige ”tommelfingerregler” for, hvordan du kan beregne, hvad dit firma er værd, hvis du skulle sælge den. Bemærk, at beregne en pris ud fra omsætning eller profit, ikke kan stå alene, hvis du står over for et endeligt salg. Der er mange andre faktorer, som spiller ind.
Der er altid forbehold og ikke to virksomheder er ens
Det er klart, at der ikke er én bulletproof beregningsmetode og slet ikke en simpel måde at gøre det. Men ikke desto mindre, er det rart at have en form for indikation og vide, hvad ens virksomhed potentielt kan være værd. Det i sig selv kan være en motivation for at arbejde efter et større mål.
 
Tre gange din profit er lig med virksomhedens salgspris
En tommelfingerregel er, at du tager dit årlige overskud og ganger det med tre. Dvs., at hvis dit årlige overskud er 100.000 kr., er virksomheden 300.000 kr. værd. Denne beregningsmodel giver mening, hvis din virksomhed har en stabil omsætning, og du ikke har vækst. En køber vil basalt set stille sig selv spørgsmålet: Tror jeg på, at virksomheden vil give et stabilt overskud tre år efter købsdatoen? En køber kan fx være usikker på, om du besidder alt for meget viden, som ikke kan følge med et salg, eller tro, at kunderne kun vil holde ved, så længe du er ejer af virksomheden. Der er med andre ord en risiko forbundet med at købe virksomheder, og det afspejles i prisen.
 
Tre gange omsætning
En anden tommelfingerregel er, at tage den årlige omsætning og gange med tre. Det gælder for eksempel for virksomheder i kraftig vækst, hvor det er realistisk, at den bliver profitabel på sigt. Er din årlige omsætning 500.000 kr., er virksomheden 1.500.000 kr. værd.
Andre muligheder
Der er også mange andre måder at fastsætte din virksomheds værdi mere præcist og sikkert. Fx kan man gøre værdien op ved at se på de indre værdier som fx virksomhedens egenkapital, og hvad profitten forventes at være over tid. En værdiansættelse, som kan blive brugt, hvis virksomheden stadig er ung, og det ikke giver mening at benytte en af de to ovenstående beregningsmetoder. Denne værdi er ofte lavere end de to øvrige, da en yngre virksomhed ofte er forbundet med større risiko end en virksomhed, som fx har været 10 år på markedet og allerede har bevist sit værd. Denne beregning vil ofte være nødvendig, når tiden virksomheden har eksisteret i, ikke giver et tilstrækkeligt præcist billede af, hvordan virksomheden vil performe på den lange bane.
 
Prisen kan ikke stå alene
Prisen kan ikke stå alene med en tommelfingerregel, selvom den kan guide dig. Der er også andre faktorer, som spiller ind, end blot omsætning eller profit. Fx vil en evt. køber måske kun overtage virksomheden, hvis du, som direktør og stifter, bliver ”købt med” og binder dig til virksomheden i fx 24-36 måneder. Sammen med et salg, kan en køber også stille krav om, at du ikke må konkurrere inden for en periode (måske er du ikke indstillet på det), eller at prisen forudsætter, at du vækster virksomheden de næste 24 måneder (også kaldet en ”earn out”).

Mange hilsner
 
Toke Kruse

PS! Ovenstående er kun guidelines og tommelfingerregler – men jeg håber, at de kan hjælpe dig på vej med, hvordan du kan fastsætte din virksomheds værdi. 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Toke skriver Skriv dig op