Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Toke Kruse fra Billy's Billing Meget kan kopieres fra konkurrenterne men...

Meget kan kopieres fra konkurrenterne men...

3.301 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
08 November 2013

Eksekvering, ressourcer og tavs viden kan ikke kopieres!

Du kan kopiere meget fra din konkurrent og derved tro, at du er på forkanten. Men én ting, som altid vil gøre forskellen, er EKSEKVERING. I dette ekspertindlæg giver jeg dig forklaringen på, hvorfor nogle iværksættere klarer sig bedre end andre, trods det at de umiddelbart har ens produkter, samt hvorfor du uden videre ikke kan kopiere det, som ellers er så åbenlyst og umiddelbart ligetil.

Tavs viden: Derfor kan du ikke bare kopiere din konkurrent

På overfladen ser vi alt det synlige, men under overfladen gemmer guldet sig. Begrebet tavs viden (tacit knowledge) er blandt andet blevet diskuteret af teoretikerne Ikujiro Nonaka og Hirotaka Takeuchi, som netop sætter fokus på, at ting er mere end det, øjet ser. Derfor kan et godt produkt virke relativt enkelt at kopiere, men når det kommer til stykket, så gemmer der sig altid noget under overfladen. Højest sandsynligt er det ikke kun produktet, som gør virksomheden succesfuld. Det er også teamet bag, den teknologi, som deres software baserer sig på og ressourcerne, som de har adgang til.

Handlekraft, stærke ressourcer og 'brainpower' 

Nogle af de ting, som er altafgørende for at skille sig ud i forhold til konkurrenterne, er din evne til at handle og til at få tingene til at ske. Du skal være den, der løber hurtigst, hvis du skal først i mål. Det kræver ikke brainpower blot at kopiere, det kan enhver gøre. Det er lidt ligesom at kigge over sidemandens skulder til eksamen. Det er verdens nemmeste. Men det kræver brainpower at gå forud i et marked og at skabe et unikt produkt. At skille sig ud fra mængden – ikke bare på produktet, men også på din virksomheds brand, teamet og måske adgang til ressourcer kan ligeledes gøre en forskel for dig. Ressourcer kan være alt fra netværk, penge, viden, markedskendskab etc. 

Kan man kopiere cykling? 

Nej! Du kan fx ikke lære at cykle ved at læse en bog – eller blot ved at se en film om en, som kører på cykel. Du skal have en mentor og du skal prøve at sidde på cyklen, før du lærer det. Hvor god en cykelrytter du bliver, handler derfor i høj grad om selve eksekveringen, og det have et talent som består af en masse tavs viden. Sammenlign cykeleksemplet med det at drive virksomhed i et marked – hvor du har det synlige og det ”usynlige”. Du når ikke hurtigst til tops ved at se, læse og dyrke, hvordan dine konkurrenter gør det – du skal selv ud i marken og opbygge din egen viden.

Aktiver din viden og dygtiggør dig selv

Viden skal udløses – du kan ikke bare læse en bog og så er du klog. Du kan ikke bare se din konkurrent over skulderen, og så har du kopieret ham. Ligesom du heller ikke bare kan læse dette blogindlæg, og så er du blevet en bedre iværksætter. Du har fået et potentiale for at blive bedre, men du skal selv klø på og kaste dig ud i det – du skal eksekvere på de idéer, som jeg giver dig.

Hvad giver dig så et forspring?

Har du viden, er du handlekraftig og får du tingene til at ske, så er du godt på vej. Tænk på den viden, som du har i markedet. Har konkurrenterne mere eller mindre end dig, og hvad kan gøre dig klogere end konkurrenterne? Den iværksætter, som kan eksekvere bedst: Det være sig på produktudvikling, at virkeliggøre idéerne eller at opnå konkurrencefordele ved at være på forkanten af markedet – det er dem, som klarer sig bedst!

Jeg håber, at du har fundet indlægget inspirerende og hjælpsomt og om ikke andet blevet mere klar over, at man ikke bare kan kopiere en konkurrent.
Den helt store forskel ligger i, hvem der er bedst til at eksekvere på idéen.

God vind med din drømmevirksomhed!


Mange hilsner

Toke Kruse

PS!

Netop fordi du ikke bare kan lære ved at læse, så er det en god idé at få sig en mentor, som har været der, hvor du står lige nu og kender dit situation. En af de ting, som har været allermest givtige for mig, er sparring med min mentor – en person eller personer, som er klogere end mig, har flere års erfaring og ser tingene fra en anden vinkel end jeg gør. Det har for mig vist sig at være guld værd. Så hvis du ikke har en mentor eller en klog bestyrelse, så få dig det! Og det kan du læse om i mit tidligere blogindlæg

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Toke skriver Skriv dig op