Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Toke Kruse fra Billy's Billing Sådan er det at være iværksætter 9000 km fra Danmark!

Sådan er det at være iværksætter 9000 km fra Danmark!

8.577 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
27 May 2013

Det her ekspertindlæg, bliver på et mere personligt plan end mine andre indlæg. Det gør det, fordi jeg har modtaget rigtig mange mails fra Amino-brugere, som spørger, hvordan det er at være iværksætter i USA. Så her får du en update fra USA: Hvordan er det at drive virksomhed her, og hvad er udfordringerne!

Hvordan er det så at arbejde i USA?

Ja, altså der er også skriveborde, computere og internet her i San Francisco. Men bortset fra de basale ting, så har opholdet her i USA gjort, at vi er kommet tættere på det amerikanske marked, som er 30-50 gange større end Danmark - og det har været en super inspirations-booster. Igennem det år jeg har boet her, har jeg mødt en masse seje personer. Fx er jeg blevet venner med en af Richard Bransons venner – nå ja, så er man kun ét led fra ham – og det er måske ikke helt at kimse af, for det er noget, som jeg aldrig ville have opnået, hvis jeg sad i Danmark (ja det betyder jo, at DU må være to led fra en af verdens mest succesfulde iværksættere). Dernæst er jeg kommet et skridt tættere på Bill Gates, da han skal skrive et forord til en bog for en mine venner, som bor her i USA. Verden bliver lige pludselig en smule mindre, når man rejser mere.

San Francisco. Fotograf: Mark Thyrring.

Det er utroligt givende at være på det amerikanske marked, for det betyder, at man får en langt bedre forståelse for, hvordan amerikanere tænker og hvordan markedet fungerer. Så selvom Billy’s Billing er et online-firma, giver det stadig ufattelig god mening at være her – langt væk hjemmefra!

Ved at bo i USA har jeg lært at sætte mine mål højere, end jeg ville gøre, hvis jeg var i Danmark (og det gælder for både det danske og amerikanske marked!). Amerikanere er generelt mere optimistiske end danskere, for her er ingen jantelov og de vil fremad – og de ser muligheder frem for begrænsninger, det kunne jo være, at du havde gang i den næste Facebook.

Priser og visum

På et mere praktisk plan, så kan jeg godt afsløre, at det er billigere at gå ud og spise her, end det er i Danmark – derfor giver det også mere mening at spare på madlavningen derhjemme og bruge tiden på at arbejde i stedet. Samtidig så er boliger i San Francisco mindst lige så dyre, som de er i indre København – især hvis man vil bo i downtown, hvor en 2-3 værelses lejlighed koster fra 20.000 kr. Når det er sagt, så kan man jo skrive sig bag øret, at biler herovre koster 1/3 af, hvad de gør i Danmark og så er det samlede regnestykke nok meget lig den danske standard + ekstra meget service oven i hatten (fx er det vores Valet, som kører vores bil frem, når vi skal køre og der er en concierge, der tager i mod alle ens gæster – præcist som du kender det fra amerikanske film). 

Der er flere visa, du kan komme til USA på, men det nemmeste er at få et B-visum for 6 måneder, hvor du godt nok ikke må udføre reelt arbejde i USA, men du må godt undersøge arbejdsforholdene i USA. På den måde kan du se, om USA er noget for dig. Det tager en advokat 2-4 timer at udfylde ansøgningen, samt nogle ansøgningsgebyrer på nogle tusinde kroner. Ansøgningsprocessen er kort. Hvis du allerede nu VIL til USA med din virksomhed, så er der mange andre visa, du kan søge.

Den største forskel

Selvom jeg for det meste sidder indenfor og arbejder, så gør vejret nu stadig en af de største positive forskelle. Det koldeste her er ca. 15 grader, men generelt er temperaturen typisk 20 grader og høj sol. Men selvom det i starten er spændende at leve i en anden kultur, så kan det også nogle gange være anstrengende, at forskellighederne er så store. Fx har de amerikanere, som jeg har mødt, ikke den samme sarkastiske humor, som vi har i Danmark.

Netop fordi jeg er 9000 kilometer væk fra Danmark, kan jeg for alvor fokusere på såvel den danske som den amerikanske forretning – her i USA har jeg ikke det samme store netværk og det gør, at jeg uforstyrret kan eksekvere på alle mulige spændende tiltag, der kommer brugerne til gode i såvel Danmark som USA.

Opsamling

Hvis du overvejer at tage til USA med din virksomhed, så håber jeg, at ovenstående har givet dig blod på tanden og ikke mindst sat nogle tanker i gang!

Mange hilsner,

Toke Kruse

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Toke skriver Skriv dig op