Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Soulaima Gourani Jeg ved, hvad du har brug for

Jeg ved, hvad du har brug for

9.903 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
17 July 2013

Hvis verden skal blive et bedre sted, må vi alle tænke over, hvordan vi i højere grad kan hjælpe andre. 

Det at gøre gode gerninger, kan vi alle gøre noget mere af.

Personligt har jeg valgt at bruge over 30% af min tid på NGO arbejde. Det tager vildt meget tid fra mit “rigtige” arbejde og koster mig mange penge.

Men de mennesker jeg hjælper, giver faktisk så meget igen. Det kan jeg anvende som energi til mit “rigtige” arbejde.

Jeg er netop kommet tilbage fra Myanmar (Burma) hvor jeg fik mulighed for at arbejde med næste generations ledere. Unge lokale som skal lære at være ledere, være demokratiske, give præsentationer, debattere osv (lifeskills træning).

Da jeg forlod landet, fik jeg afvide, at jeg var deres nye helt! De sagde sågar at jeg nu var deres nye "Lady". Hér hentydede de til at jeg var deres nye Daw Suu.   

Landets unge har akut brug for flere rollemodeller, som de kan se op til, og som kan skabe håb for deres fremtid. Idag føler en stor part af dem kun at der er een sand rollemodel - The Lady. Hun er, for de fleste, for svær at leve op til.   

Efterfølgende at modtage Aung San Suu Kyi`s anerkendelse for arbejdet, var alt værd. Jeg er nu blevet spurgt om jeg vil komme tilbage til landet, og fortsætte hvor jeg slap.

Sagt med et smil på læben, jeg er igen helt. Jeg gav dem blot det jeg kunne, og det jeg vidste. Og jeg gjorde mig så den ulejlighed at flyve dertil, og tilbyde det jeg kan. I dag griner vi lidt af alle dem som påstår de ikke vidste at der fandtes KZ lejre i 2. verdenskrig. I dag  er det jo almen viden for os alle, at de fandtes. Om 20 år vil vores børn spørge os, hvordan vi kunne være så ignorante overfor humanitære katastrofer som ex. i Syrien.

Globalt set er 365 konflikter i gang, 31 af dem klassificeres som meget voldelige. Hvordan kan vi lukke vore øjne? 

Du behøver ikke vente på at blive en leder, vente på at blive en helt eller på at hjælpe nogen. Og du behøver ikke, som jeg gør, at rejse rundt i hele verden i håbet om at den skal blive et bedre sted. Du kan starte lokalt her i landet.

Og du behøver ingen organisation for at kunne gøre det. Alle kan hjælpe, også selvom du er arbejdsløs og ikke MÅ for systemet (eller hvad det nu var I debatterede på min forrige blog - rystende hvis man afstår sig at hjælpe andre, fordi systemet siger man ikke må!)

Alle må hjælpe andre. punktum.

Er du ledig og uden job, og har du en masse viden, skal du ikke bilde mig ind at du ikke må dele ud af den (igennem dine blogs, møder mv). Man hjælper ingen ved at sidde hjemme ved køkkenbordet.      

Lokale helte

Jeg er sikker på at bag de fleste Aminoskærme, sidder der en masse lokale "helte" som udøver gode gerninger. Helte som er rollemodeller i lokalsamfundet, fordi I inspirerer og fordi I som de iværksættere I er, skaber lokale arbejdspladser.

Måske føler du dig ikke just som en helt eller som een der er kendt for at gøre gode gerninger?

Lad mig lige dvæle ved ordet “helt” og “heltedåd”. 

I langt de fleste tilfælde af heltedåd, lyder det fra helten, at han selvsagt kun gjorde det, alle ville have gjort! 

Virkeligheden viser, at det er en sandhed med modifikationer, men rigtigt er det, at det er en grundlæggende del af menneskets evolutionære udvikling at hjælpe sine medmennesker.

Det var engang simpelthen nødvendigt at stå sammen for at overleve som art[1].

Siden har den danske iværksætterkultur været medvirkende til og gjort, at det er blevet indiskutabelt godt at hjælpe andre iværksættere (ironi kan her forekomme). 

Iværksætterkulturen er - og bør være et forbillede for resten af samfundet.

Iværksættere her på Amino hjælper hinanden ikke? Gør vi? Er netværket fuld af lokale helte?

Når jeg sidder og læser jeres mange bidrag og indlæg, så ser jeg en gavmildhed så stor, fra mange af jer. Men jeg oplever dælme også mange af jer som er så primitive og nærige med jeres viden og gode råd, og at det mere handler om at svine folk til - til tider bliver søgende sjæle enddog latterliggjort. Er det Amino/iværksætterånden?   

Alle bør føle de bliver bakket og bygget op - så måske vi skal tænke over tonen, når vi forsøger at hjælpe hinanden - værdighed). Det er fint at være kammerater og slåskammerater - men det skal ske værdigt. Amino er et helt særligt sted, og det bør vi værne om - sammen.  

Når det handler om at hjælpe andre, så er der en masse tavs viden og passiv hjælp derude.  

Mange af os  tænker- helt automatisk, at det nok ikke er så alvorligt, når andre ikke reagerer (når vi hører om een som mangler hjælp til noget). Her taler jeg om det øvrige samfund.  

Nogle af os er endog tilbageholdende af frygt for at blive til grin, og andre tvivler på, om de mon kan løse opgaven.

Til gengæld griber flere ind, hvis først én tager teten.  

Du kan let blive en "helt"

De fleste har nok en forestilling om, at der findes mennesker, som er helte fra naturens hånd ;-)

Folk med særlige idealer, vi kan se op til.

Men man har endnu ikke fundet menneskelige faktorer, der disponerer for heltegerninger. Det afhænger tilsyneladende mere af situationen end personen.

Så du kan altså let blive en helt, hvis du vil.

Jeg forsøger virkelig at forstå hvorfor vi mennesker nogle gange ender med ikke at gøre noget for at hjælpe, selvom vi kunne. Tid og geografi er selvsagt en faktor.  

Vores samfund og kultur har udviklet sig sådan, at hverdagen er blevet stadig mere reguleret og sikker. Der er færre ting, der går galt, og derfor bliver vores øvelse i at være helte stadig mere rusten[2]

Samfundet og det offentlige bør da hjælpe folk, ikke! I iværksættermiljøet er der ingen der kommer og redder os. Det må vi selv gøre. Og netop derfor har vi brug for, som vi gør her på Amino, at vi hjælper hinanden. 

Ude i samfundet, ude i det fysiske liv, er der er faktisk også den faktor, at vi kun gider hjælpe dem vi kan lide, og altså ikke nødvendigvis dem der har mest brug for det. 

Faktisk hjælper vi gerne folk, men altså mest dem, vi kan lide! Så forskning tyder på vi ikke nødvendigvis hjælper dem, der har brug for det, men vi hjælper DEM vi ønsker skal blive en succes.  

For at understrege; jeg er helt sikker på at alle Aminoer hjælper så meget de kan, både her, og i vores arbejde og igennem de produkter og services vi leverer ;-)

Men selv DU kan blive bedre.

Prøv at tænk tilbage på den sidste gang du hjalp nogen til at opnå et vigtigt mål i deres liv.

Kan du huske den episode? Hvornår var det?

Det føles godt at hjælpe andre ikke!

Alle mennesker har brug for hjælp til noget. Det overraskende er blot hvor lidt vi ved om hvad andre har brug for.

For det første bør man holde op med at tænke "hvordan får jeg folk til at gøre, som jeg har behov for at de gør (køber mine varer/ydelser)."

For at få reel indflydelse i en virksomhed, i et givent  marked, i et land eller hvad du stræber efter, må du gå igennem visse trin. Disse trin styrker din troværdighed, og styrker dine relationer, og får folk til at følge dig (og dine produkter). Lad mig beskrive et af disse trin i denne Amino blog.

Når jeg holder kurser i strategisk networking, plejer jeg at spørge folk “hvem er dine 5 -12 vigtigste faglige og professionelle relationer”

Jeg beder så om disse navne skrives ned, og at de skal skrive disse personers mål for fremtiden og vigtigste behov lige nu ned.

Overraskende er det kun de færreste, som rent faktisk har denne viden om deres relationer.

Årsagen skal findes i at vi ikke taler sammen – her mener jeg SAMTALER.

Vi taler sammen, men vi mangler tid til dybdegående samtaler, hvor vi rent faktisk får talt sammen. Vi stiller ikke gode afdækkende spørgsmål, når vi taler med folk.

Det ville være så skønt hvis flere af os kunne skrive

 “Jeg ved, hvad han har brug for”

Alle mennesker har udfordringer på et eller flere planer- dette kan være i form af de tre mest markante:

job, bolig eller kærlighed. 

Tænk på det næste gang du mødes med en vigtig relation.

Sørg for at finde ud af hvad han har af mål i livet, og hvad hans mest presserende udfordring er lige nu.

Så har du et ret godt overblik over hvad du kan bidrage og hjælpe med. Og gør så alt du kan for at hjælpe ham.

Når du tilbyder din hjælp til folk, siger du sikkert:

 “det tager mig kun lige 5 minutter at fikse det der for dig.”

Men sandheden er jo at du stormer rundt for at finde den der kontakt du har til en lejlighed, et festlokale, ham headhunteren, eller noget helt 10.

Men det betyder ikke noget, for du gør det jo gerne. Tiden spiller her ikke en væsentlig rolle.  Det vigtige for dig er at HJÆLPE og BIDRAGE.

Jo mere vi kan lide folk, des mere er vi villige til at bruge tid og energi på at hjælpe dem. Sådan er det bare.  

Disse relationer, hvor du gør så meget for dem, er ganske specielle. For det kan du jo ikke gøre overfor alle. Dertil har du ganske ikke tid nok.  Det kan alle forstå.

Men uanset om du kan lide folk eller ej, kan du altid overraske positivt, og derved blive den man husker som den gavmilde og hjælpsomme. Også af dem som egentlig ikke bryder sig om dig.

Du skal blot formå at gøre det lille ekstra. Og når du gør det, statuerer du et bevis på hvordan du er som menneske men også som erhvervsperson.

Du skal med andre ord “overlevere”.

Du skal overraske folk positivt, og gøre mere end de forventer. Og det gælder især i dit professionelle liv. Folk husker dig senere – og det for noget godt.  Tænk godt over, især før og efter et møde med et menneske: 

“Hvad skal jeg gøre før, under og efter mit møde med vedkommende”

At gøre mere af det samme hjælpe dig ikke. Du må overraske positivt.

Faktisk er den letteste måde at starte på, at begynde at være mere hjælpsom i det hele taget. Uden at forvente at få noget tilbage

It's about a mindset that starts not with results, but with relationships. You may not have any clue where those relationships will lead . . . but that's part of the excitement of real influence.

5 gode praktiske råd

  1. Pas på du ikke bliver fanget i et “nul sums spil” hvor du holder regnskab med folk og hvad de “skylder” dig.
  2. Vær generøs med dine relationer. Noget så lavpraktisk som at stå i en samtale, og een kommer hen for at deltage i snakken. Vær den der præsenterer de to for hinanden (din samtalepartner, og den nyankommne i samtalen). Vær den der endorser dem begge overfor hinanden.
  3. Slut alle dine samtaler af med “ hvordan kan jeg hjælpe dig” vær god til at lytte, vær interesseret i andre mennesker, og find ud af hvordan du kan hjælpe og bidrage
  4. Hav et grundigt kortlagt netværk, så er det lettere for dig at hjælpe andre, for så ved du hvem der kan hvad (hvem har hvilke kompetencer)
  5. Vær hjælpsom, del ud af din egen viden (her på Amino, gennem møder, nyhedsbreve, 1:1 møder, blogs, foredrag, mentor/mentees mv.) - hjælp hvis du kan, eller kender nogen som kan (også selvom du har travlt) 


[1] Professor i almenpsykologi ved Aalborg Universitet Svend Brinkmann

[2] Forskning ved Ask Elklit fra Syddansk Universitet

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Soulaima skriver Skriv dig op