Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Soulaima Gourani Er du realist eller fantast?

Er du realist eller fantast?

5.284 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
10 May 2012

For et par år siden mødte jeg en leder fra Libanon. Han er meget succesfuld og anerkendt som leder i sit land.

(Når jeg møder så kloge mennesker, vil jeg altid gerne høre hvordan det har gjort det. De deler som oftest generøst ud af deres erfaringer, også de fejl de har begået (tankevækkende hvor få der er HELT ærlige omkring deres succes og alt det de har lært, gjort galt)).

Jeg spurgte ham hvad hemmeligheden bag hans succes var! Han fortalte blandt andet at han turde bruge sin fantasi og inddrage sine medarbejdere i hans livlige fantasi og drømme. Hans medarbejdere vil gå igennem ild og vand for ham fordi han inddrager dem i sine drømme og (store) visioner.

Jeg er også lige kommet hjem fra WORLD ECONOMIC FORUM-møde i Mexico hvor jeg har mødt verdens største ledere og politikere. Størstedelen af dem er visionære og tør have drømme på vegne af deres forretning eller land. De fleste af dem  evner at få tændt et lys i de folk de omgiver sig med.

De fleste drømmer om at skabe en MOVEMENT. Er din forretningside en potentiel movement? Tænk over det, for det er da noget af en vision. Men tør du være en drømmer, eller er du 100 % realist?    

Nå, men tilbage til min leder fra Libanon. 

Råd #1 Søg grænser, og bryd dem

Han fortalte at han hvert eneste år gør noget han er bange for - meget bange for at gøre.

Er det eksempelvis at rejse til et fremmed land, sige dit job op, flytte, slå op med din kæreste eller smile til en fremmed? Uanset dit niveau er det vigtigt du tænker over hvor og hvad du er bange for. Mindst 1 gang om året bør du aktivt opsøge noget du er bange eller sågar livræd for.

Det er med til at flytte hans grænser, og det udvider han horisonter. Som leder har han brug for mod og  vidde horisonter, fortalte han.

Råd #2 Bliv ham uden låg på

Han fortalte mig også at en god leder ikke har et låg på, men er visionær og kan finde ud af at tegne et visionært billede medarbejdere kan forstå og relatere til i deres praktiske hverdag.

Det skal være så enkelt at hver eneste medarbejder, hvis de blev spurgt, kunne fortælle HVORFOR det var vigtigt at gå på arbejde hver dag på såvel det personlige som på det metafysiske plan. Uden vision – igen retning, fortalte han.

Har du et mentalt låg på? Hvad gør du hver dag for at undgå at få et låg på dine tanker? 

Råd #3 Realist eller fantast?

Han sagde også at det er vigtigt at se langt – kør med det lange lys på! Tør du være en fantast? Hvor visionær tør du være? 

Det har alle dage været et positivt ladet ord at være realist. Det er grundigt og godt og noget de fleste gerne vil associeres med at være. Der er status i at være realist, og det vinder mange hjerter. 

Hvad med at være en fantast? Det er der vil næppe nogen der har lyst til at være! Men tænk over det – bør vi ikke alle tilstræbe at blive lidt mere fantaster? Bare lidt? 

Jeg mener det i positiv grad – du ved, noget med at turde drømme og forbedre eller forandre tingens tilstand – og ikke nøjes med. Og hvad er realisme egentlig? Var GOOGLE- og FACEBOOK-folkene realister, fantaster eller begge dele?   

Jeg møder mennesker hver dag som siger ”jeg nøjes bare med den kolde kaffe” – ”det er o.k. at der ikke er varm mad, jeg nøjes bare med dekolde rester”, og sådan kunne jeg komme med alenlange lister med kommentarer fra folk der nøjes med! Hvorfor lave noget om som virker osv. Du skal sgu ikke nøjes med ;-)

Sådan bliver du visionær (ifølge min ven ;-))

Hvis du vil forandre din måde at anskue verden og andre og dig selv på, kræver det stort fokus og meget energi (i starten i hvert fald). Her kommer en ”short list” af initiativer:   

  1. Sæt pris på mennesker, og jeg mener virkelig alle mennesker. Husk du kan lære mest at dem du mindst forventer det af. Alle mennesker har en historie du kan lære noget af. Personligt er jeg altid på jagt efter den dybe samtale hvor jeg virkelig har en samtale (1:1). Jeg bliver tit overrasket over HVOR meget jeg kan lære af kokken, SOSU-assistenten, den ufaglærte, den arbejdsløse stressede ungarbejder osv. Der er noget i ALLE.  
  2. Vær ansvarlig. Har du et talent, så brug det ordentligt. Talent forpligter, ved du nok! Træf nye valg som udfordrer dig – du skal ikke nøjes med. Det er o.k. at være komform og NYDE livet, men pas på du ikke kommer på standby. Og giv ikke andre skylden for det som ikke lykkes i dit liv. Tag ansvar.
  3. Ønsk at lære og forbedre - gør ikke mere - gør det bedre. Det er lige fra den kaffe du vælger at drikke, til måden du arbejder på, eller er sammen med andre på 
  4. Vær positiv over for forandringer – selvom de ofte kommer ubelejligt. De kommer også for at lære dig noget.
  5. Tag initiativ, og driv tingene. Lad være med at sylte noget, og lad være med hele tiden at vente og udskyde ting. Opsøg noget nyt og uventet så ofte som muligt. Tag ikke på den ferie du ved bliver en succes (bare fordi I var der sidste år og året før). Gør noget nyt, og bryd (u)vanen. Og husk at for et første skal du tro på at problemer er udfordringer. Og vær  nysgerrig og interesseret i at forstå ting, og husk at være legesyg og vær videbegærlig. Du skal turde udfordre dig selv og andre.

Og endeligt - godt nok er aldrig godt nok (men du skal også vide hvornår godt nok er godt nok).

Held og lykke derude, I gæve folk med ambitioner og drømme - lev dem fuldt ud.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Soulaima skriver Skriv dig op