Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Anette Sand Feriefridage er ikke en rettighed

Feriefridage er ikke en rettighed

32.490 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
14 January 2012

Der står ingenting i ferieloven om feriefridage. Ferieloven garanterer alle medarbejdere 5 ugers ferie. Hverken mere eller mindre.

Men begrebet ”feriefridage” har sneget sig ind på arbejdsmarkedet generelt gennem overenskomsterne i år 2000 (og et par år før i det offentlige). I så høj grad at nogle medarbejdere tror at det er en rettighed alle har. Og det er så ikke tilfældet.

Hvis I er omfattet af en overenskomst, har du ikke noget valg ud over at kaste dig ud i administrationen af denne ret besværlige ordning. Det er nemlig ikke sådan at feriefridagene følger feriedagenes regler. Der gælder andre regler her, for eksempel at feriefridagene først træder i kraft når medarbejderen har været ansat i 9 måneder, og at dagene optjenes og afvikles i samme år. Medarbejderne kan kræve at ikke-afholde feriefridage kommer til udbetaling. Reglerne er IKKE ens for hele arbejdsmarkedet, og du er derfor nødt til at tjekke overenskomsten for dit område. I øjeblikket er normen at medarbejdere som har denne ordning, optjener 1,25 feriefridag pr. kvartal eller 5 feriefridage om året, som kan afvikles som enkeltdage. Planlægningen og varslingen skal foregå nogenlunde på samme måde som ved den ordinære restferie.

Hvis I ikke har nogen overenskomst, så vil jeg anbefale dig at finde en anden løsning end feriefridage for at lette lønadministrationen hvis en medarbejder skulle kræve mere frihed, og du i øvrigt gerne vil give det. Det er for eksempel meget lettere at administrere en 6. ferieuge efter samme regler som de øvrige 5 ferieuger end det er at holde styr på feriefridagene.

Omkring økonomien i ferie- og fridage: 

  • Hver fridag, du giver medarbejderen, koster 4,8% af månedlønnen
  • Fire feriefridage årligt svarer rundt regnet til, at medarbejderen får 1,5% mere i løn

Sådan gør vi i Regnskabsskolen:

Alle medarbejdere (elever undtaget) får feriepengene overført til Feriekonto selvom de har en fast månedsløn og er omfattet af funktionærloven. Det betyder at vi ingen lønudgift har i de perioder hvor alle er på ferie: Lønudgiften er afholdt i optjeningsperioden. Likviditetsmæssigt er det en ulempe, men jeg synes fordelene er større end ulemperne. Det er også mere retfærdigt over for medarbejderne, som hermed får feriepenge også af merarbejde - altså arbejde ud over den normale ugentlige eller månedlige arbejdstid.  Når vi overfører penge til Feriekonto i stedet for at udbetale løn under ferie betyder det også at der ingen administration er forbundet med at en medarbejder ønsker sig flere (selvbetalte) feriedage end han/hun har optjent.

Vi betaler for fri juleaftensdag, men ikke nytårsaftensdag ud over søgnehelligdagene.

Ferieønsker indsamles i marts måned, og forhåbentlig kan vi få det til at passe så alle kan få deres ferieønsker opfyldt samtidig med at vi har den nødvendige bemanding på kontoret sommeren over.

Ferien registreres i lønsystemet så der aldrig er tvivl om hvor meget hver enkelt har holdt.

Og vi har ingen feriefridage.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Anette skriver Skriv dig op