Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Anette Sand Regnskab for begyndere: 3 - den første momsafregning

Regnskab for begyndere: 3 - den første momsafregning

31.245 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
24 July 2011

Nye virksomheder afregninger moms kvartalsvis. Der er 40 dage fra kvartalets udløb, til momsafregningen skal være hos SKAT: 1. kvartal (1. januar - 31. marts) afregnes den 10. maj. Momsen for 4. kvartal afregnes den 10. februar.

Momsen i Danmark er 25%.

Udgangspunktet er, at når du sælger en vare eller ydelse, skal der lægges 25% oveni. Beløbet er en merværdiafgift, og pengene skal afregnes til SKAT. Inden beløbet afregnes, kan du trække momsen af de varer og ydelser, som du har købt vedrørende det momspligtige salg fra.

Salgsmoms kaldes nogle gange udgående moms. Salgsmomsen er det momsbeløb, der bliver beregnet af dine salg. Købsmomsen kaldes tilsvarende indgående moms. Købsmomsen er det beløb, du beregner af de køb, du har, som vedrører dit momspligtige salg, hvis der ellers var moms på den vare eller ydelse, du købte. Hvis du har købt en vare for 500 kr. og solgt den videre for 1.000 kr., ser momsberegningen sådan ud:

Salg: 1.000 kr.
Virksomhedens indtægt: 800 kr.
Moms: 200 kr.

Køb: 500 kr.
Virksomhedens udgift: 400 kr.
Moms: 100 kr.

Moms, der skal afregnes: 200 kr. – 100 kr. = 100 kr.

Hvis du regner på tallene, kan du se, at momsbeløbet er 25% af virksomhedens indtægter og udgifter. Men 20% af det samlede salg eller køb. Det vil sige, at når du ser på priser inklusive moms, skal du beregne 20%, for at finde momsen. Men når du ser på priser før moms, skal momsen beregnes som 25%.

Betingelser for at kunne løfte momsen af regningerne

Der er tre betingelser for, at man kan få fradrag for købsmoms i sit regnskab:

  1. Der skal være moms på regningen eller kvitteringen. Hvis ikke momsbeløbet fremgår, må der ikke afløftes moms: Der er en række udgifter, som der slet ikke er moms på, f.eks. porto, forsikringer, bankgebyrer og befordring, altså bus, tog, taxa mv. Når der ikke er moms på regningen, kan den heller ikke trækkes fra i momsregnskabet. Ting, der er købt af privatpersoner er der heller ikke moms på, og den kan derfor ikke trækkes fra.

  2. Udgiften skal vedrøre momspligtige aktiviteter: Du kan aldrig bruge regninger i dit momsregnskab, som ikke har noget med en momset, indtægtsgivende aktivitet at gøre. Dvs. regninger vedrørende noget, du har købt gennem virksomheden men skal bruges privat skal ikke med i momsregnskabet. Og hvis du tjener nogle penge i din virksomhed, som du ikke betaler moms af fordi de er momsfritaget, måske gymnastikundervisning, foredrag eller kunst, må du heller ikke trække moms af de udgifter, som knytter sig til de aktiviteter.

  3. Der er særlige regler vedrørende gaver (ingen moms), bespisning (ingen moms eller en fjerdedel af momsen eller i sjældne tilfælde hele momsen). Indtil du har sat dig ind i de regler er det sikrest ikke at løfte momsen af mad og gaver. Man kan altid regulere senere.

Der er vildt mange regler og undtagelser - og mange, mange regler omkring køb og salg i udlandet, det er den slags jeg holder kurser i og skriver bøger om. Men her til en start, skal du bare sørge for at få sorteret bilagene efter de ovennævnte regler, så går det ikke helt galt.

Beregning  og indberetning af momsen

Hvis du ikke har særlig mange bilag, kan du lave beregningen selv i et regneark denne første gang. Men inden næste momsafregning er du nødt til at tage stilling til, hvordan dine bilag skal bogføres. Det er nemlig ikke i orden at bruge et regneark til regnskaber i Danmark, fordi det ikke opfylder kravene, der er til bogføringen i Bogføringsloven.

Når du har beregnet dine momstal, skal du indberette til SKAT. Det foregår på SKATs tast-selv-side, og du skal bruge digital signatur eller en tast-selv-kode, som du kan få hos SKAT. Næste gang er den 17. august, hvor der skal indberettes for 2. kvartal 2011. Det er en uge senere end ellers, sådan har det været nogle år: Fristen har været udsat en uge efter 2. kvartal, måske pga. sommerferie.

Måske har du flere udgifter end indtægter i din første momsafregning. Det betyder, at du laver en såkaldt "negativ momsafregning", og så får du den moms, du har lagt ud, retur til din Nemkonto ca. 14 dage efter, du har indberettet din moms.

Tak for opmærksomheden - kik tilbage en anden gang. Næste indlæg i denne serie bliver om skattemæssige fradrag.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Anette skriver Skriv dig op