Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Anette Sand Nøgletal - tag pulsen på din virksomhed

Nøgletal - tag pulsen på din virksomhed

15.198 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
18 August 2010

Som iværksætter og selvstændig kender du nok din virksomheds økonomi på rygraden. Men måske kan du få værdifuld information ved også at se på nogle nøgletal. Måske har du prøvet at møde op med en regnskabsrapport hos en rådgiver, som efter at have skimmet den igennem i et minut eller to, kan udtale sig meget præcist om, hvordan det egentlig går i din virksomhed. Hvad er det, de ser? Her kommer seks nøgletal, som du kan måle din virksomhed på:

Dækningsgrad
Alle, som beskæftiger sig med køb og salg af varer, kender til beregningen af dækningsbidraget: Når du har købt varerne og solgt dem videre, hvad er der så tilbage til de faste udgifter? I flere brancher er der mere eller mindre officielle tal for, hvad dækningsgraden, altså dækningsbidraget omregnet til en procent, skal være for at virksomheden kan klare sig. Dækningsgraden er et vigtigt nøgletal for nogle virksomheder men ligegyldig for de, som ikke har noget varesalg.

Dækningsgrad = Dækningsbidrag * 100 / Omsætning

 

Nulpunktsomsætning
Når vi beregner nulpunktsomsætningen, finder vi ud af, hvor meget en virksomhed mindst skal sælge, for at kunne dække de faste udgifter (kapacitetsomkostningerne) før renter. Tallet er meget interessant, hvis man planlægger vækst.

Nulpunktsomsætning = Kapacitetsomkostninger * 100 / Dækningsgrad

 

Debitorernes omsætningshastighed
Hvis du sælger for 75.000 kr. månedligt, men altid har 300.000 kr. til gode hos dine kunder, har de en meget lang betalingsfrist – eller de vælger ikke at betale til tiden. Hvis debitormassen er stor, binder det din likviditet.

Debitorernes omsætningshastighed = (Tilgode primo + tilgode ultimo) / 2 * 365 / Omsætning på kredit

 

Varelagerets omsætningshastighed
Det er fristende at købe stort ind billigt, men hvis varerne kommer til at ligge for længe, kan det vise sig, at mængderabatten slet ikke tjener sig hjem. Varelagerets omsætningshastighed, som vi måler i dage, siger noget om, hvor dygtig, du er som indkøber/planlægger/spåmand.

Varelagerets omsætningshastighed = (Lager primo + lager ultimo) / 2 * 365/Vareforbrug

 

Egenkapitalens forretning
Kan investeringen svare sig? Egenkapitalens forretning fortæller, om resultatet af virksomhedens drift er rimeligt i forhold til det beløb, ejeren eller ejerne har investeret. Altså om det bedre ville kunne betale sig at sætte pengene i for eksempel værdipapirer end i dit firma.

Egenkapitalens forrentning = Nettoresultat * 100 / Egenkapital

 

Egenkapitalens gearing
Banklån og gæld til kreditorer er fremmed kapital mens ejernes indskud er egenkapital. Hvis den fremmede kapital stiger kraftigt uden at egenkapitalen gør det, virker firmaet mindre solidt end tidligere og det kan være sværere at få forhøjet kassekreditten.

Egenkapitalens gearing = Fremmedkapital / Egenkapital

 

Når du sammenligner fra år til år og med andre i din branche, finder du ud af, hvor dine stærke og svage sider er – eller rettere: Hvordan de giver sig udslag regnskabsmæssigt.

God regnelyst!

Nyhed:

Bogen om fradrag, 2. udgave: Med flere kapitler, flere lovhenvisninger, stikordsregister og de nye 2010-regler vedrørende rejser mv.
Køb den her.

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Anette skriver Skriv dig op