Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Nina Maria Mørk fra mainplot Sprog i farten: Det din lærer aldrig fortalte

Sprog i farten: Det din lærer aldrig fortalte

2.567 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
16 November 2010

"Tænk først. Skriv siden". Det lærte jeg i skolen, og jo længere tid, jeg gik i skole, desto mere komplicerede dispositioner lærte jeg at lave. Du har sikkert lært det samme: du skal lave en plan, inden du skriver. En plan med en start, en midte og en slutning. Når du har lavet sådan en plan, laver du nogle stikord til, hvad der skal stå i starten, i midten og i slutningen. Og så begynder du med at skrive.

Laver du en tekst på 400 ord, er det selvfølgelig let at styre. Og laver du en lang artikel eller en rapport, er det selvfølgelig endnu vigtigere, du ved, hvor du vil hen. Mange tekster mangler retning og fokus, fordi skribenten ikke har planlagt indholdet. Det vil jeg gerne skrive under på.

Når det så er sagt, så er der et MEN.

Det MEN er, at du kan dræbe din tekst ved at tænke alt for meget, inden du går i gang. Så meget, at du faktisk også dræber din lyst til at skrive og ender med at gå i pendulfart mellem din computer og dit køkken/vaskemaskine/facebook/hækkeklipning/[indsæt selv din overspringshandling]. Kort sagt: du får ikke skrevet noget, eller du går død i et enkelt afsnit og kommer ikke videre. 

Løsningen er, at du skal "tænke, skrive, tænke, skrive, tænke, skrive".

Hvis du bare sætter dig til det traditionelle "Tænk først. Skriv siden", får du ikke noget fra hånden, og du bruger (ofte) for lang tid.

Du har sikkert selv oplevet, at der sker noget i skriveprocessen. At du pludselig får nye ideer og vinkler på dit emne, og at din tekst ender et andet, og bedre, sted end planlagt. Når du får nye input, er du ofte nødt til at gå tilbage i din tekst og rette den til, så den passer til den nye vinkel/drejning i teksten. Din tekst skal jo stadig have en start, en midte og en slutning, der hænger sammen, men selve vejen dertil behøver ikke være så stringent.

Dette er ikke en opfordring til, du skal droppe dispositionen helt, men til at du skal give plads til, at din tekst får sit eget, og nogle gange et nyt, liv. Og så til, at du bare skal gå i gang med at skrive. Du skal ud over stepperne. 

"tænke, skrive, tænke, skrive, tænke, skrive"

Hvad gør du, når du går kold i en tekst? Har du gode input, du gerne vil dele her på Amino? Så skriv en kommentar :-)

 

Sprog i farten er skrevet til dig, der har travlt, men gerne vil have her-og-nu brugbare tricks og råd, som kan optimere dine tekster - omkostningsfrit. Blogindlæggene kommer som tommelfingerregel én gang om ugen. Og holdningen til sprog og tekstarbejde er, at der ikke findes regler, men kun principper - og at disse når som helst kan brydes, hvis det gavner formidlingen.

 

 

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Nina skriver Skriv dig op