Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Morten Langer fra Bestyrelsen.dk Her er der størst frygt for ledelsesansvar

Her er der størst frygt for ledelsesansvar

1.697 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
12 March 2014

Økonomisk Ugebrev har sammen med Willis kortlagt, hvor danske erhvervsledere frygter at komme i klemme med et personligt ledelsesansvar, som potentielt kan koste dem et privatøkonomisk tab, især hvis de ikke har en tilstrækkelig god ledelsesansvarsforsikring. 

Undersøgelsen viser, at der ses størst risici for virksomheden og dens ledelse for at få bøder eller skulle betale bodsbeløb ved overtrædelse af myndighedsregler. Hele 67 % af erhvervsfolkene, der har svaret på spørgsmålene, peger på dette som en stor risiko.

Der er dog ikke tale om en veldefineret konkret risiko. Det kan snarere henføres til ukendte risici omkring regelovertrædelser. ”Svarene peger i retning af, at erhvervslivets ledere frygter de ukendte eller ikke erkendte risici. Det at overse risici kan få ledere til at ligge søvnløse om natten. At respondenterne fremhæver ukendte risici og risici, der overses, som de største personlige risici overrasker mig ikke. Med den stigende kompleksitet, der følger af internationale kontrakter og internationale/regionale (EU) regler f.eks. embargoer og sanktioner samt nationale love, f.eks. UK Bribery Act, kan det være vanskeligt at overskue, om man har taget højde for det hele,” siger Klaus Stubkjær Andersen, leder af FINEX afdelingen hos Willis.

Usikkerheden har givet øget efterspørgsel i erhvervslivets efter rådgivning om holistisk risikoledelse (Enterprise Risk Management), der kan give et bedre overblik over risici og dermed skaber grundlag for prioritering af aktiviteter samt iværksættelse af risikoforebyggende tiltag.

Cyber risici kommer ind som den næststørste risiko hos de danske erhvervsledere. Hele 59 % af besvarelserne peger på dette som en risiko, der kan udløse et erstatningsansvar. Internationale undersøgelser viser, at relativt få skandinaviske virksomheder har tegnet forsikring for cyber risici, sammenlignet med virksomheder uden for Skandinavien.

”Ledelsens bekymring for denne risiko bør resultere i øget fokus på cyber relaterede risici og muligheder for forsikringsdækningen” vurderer Klaus Stubkjær Andersen. Han oplyser, at Willis har udarbejdet analyser, der identificerer de ”huller” traditionelle forsikringer har i forhold til cyberrelaterede risici og udviklet forsikringsbetingelser, der ”stopper hullet”.

Som den tredjestørste risikobekymring kommer dels myndighedsundersøgelser, og dels krav i forhold til ansættelsesretlige krænkelser, herunder diskrimination, chikane og uberettigede afskedigelser.

Bekymringen for myndighedsundersøgelser kan hænge sammen med flere, strengere regler og en skærpet myndighedsregulering. Risikoen for myndighedsundersøgelser kan også hænge sammen med frygten for, at dårlig medieomtale får myndigheder til at kaste et nærmere blik på virksomhedens forhold. Eksempelvis har vi set eksempler på, at TV-programmet Operation-X har afsløret tegn på ulovlige bindende videresalgspriser, som efterfølgende har aktiveret konkurrencemyndigheden og udløst sanktioner.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Morten skriver Skriv dig op