Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Mogens Bertelsen fra www.succesportalen.dk Hvad der reddede min røv og dermed også min overlevelse.

Hvad der reddede min røv og dermed også min overlevelse.

5.831 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
09 March 2014

Det var ikke sjovt at være 19 år og overtage sin fars nystartede virksomhed. Velvidende at familiens hus stod som kaution for kassekreditten. Du forstår mig nok, når jeg siger, at det eneste som drev værket, var frygten for fiasko.

Jeg var bange.

Forvirret.

Fortvivlet.

Og jeg tænkte: ”Hvad f*nden skal jeg gøre?”

Den selvtillid, som jeg havde opbygget gennem min skoletid, var lige pludselig ikke fem potter p*s værd. Det her var den virkelige verden. Og hvis jeg ikke formåede at drive min fars nystartede virksomhed, ville min familie stå uden tag over hovedet.

Derfor gjorde jeg noget, som de fleste 19 årige ikke gør i dag.

Jeg fik en mentor. Jeg var - og er stadig - ikke for stolt til at spørge om et godt råd.

En mentor, som viste mig, hvordan jeg skulle tænke for at få succes. Og dermed redde min røv og min overlevelse. Og samtidig bygge min forsvundne selvtillid op.Så jeg igen selv troede på, at jeg ikke bare ville overleve; men også blive en succes.

De 10 mindsets vil jeg dele med dig i dag, virkede for 40 år siden og det gør de stadig.

Iværksætter mindset nr. 1:  Mogens, du er 100 % ansvarlig

Jeg tænkte: ”Det ved jeg da godt” Men så kom det.

Klask: 1) Du må ikke bebrejde hverken omstændighederne eller andre mennesker for, hvor du befinder dig i dit liv.

Klask: 2) Undskyldningernes tid er fordi. For du er nemlig 100 % ansvarlig for alt i dit eget liv – for dine handlinger og konsekvenserne af dine handlinger.

Og så sagde min mentor noget, jeg aldrig har glemt. Der er 2 sætninger, du skal slette i din ordbog.

De starter sådan her:

1)     Det er også fordi……………..

2)     Hvis bare……………

  

Iværksætter mindset nr. 2: Mogens, din succes kommer, fordi du handler.

Magien sker når du handler. Det handler ikke om, at du skal komme op med den perfekte løsning. For den findes ikke. Det handler om at finde en bedre løsning. Og så handler det ikke om, ”at du skal lige ……….”, før du handler. Men at lære, mens du handler.


Iværksætter mindset nr. 3: Mogens, din virksomhed er ikke et job fra 8 – 16.

Dengang var jeg bankelev. Og jeg tænkte: Du møder op, gør dit arbejde godt og bliver betalt til den første. Og jeg skal love dig for, at jeg fandt ud af, at det at have din egen virksomhed, er et helt andet niveau af ansvarlighed. Når du er ansat i en virksomhed, arbejder du i virksomheden. Når du har din egen virksomhed arbejder du både i din virksomhed; men du arbejder lige så meget på din virksomhed. Og din virksomhed skal på sigt kunne drives uden dig. Men den tager vi en anden dag.

Iværksætter mindset nr. 4: Mogens, klar dig selv i starten.

Min mentor sagde: ”Bevis at din idé, dit produkt, din serviceydelse er profitabel - for dine egne penge”

Penge? Jeg havde ikke nogen penge og tænkte derfor, at jeg ville bruge 3F modellen. Altså, låne penge af fools, friend and family. Men jeg kunne godt tro om igen. Min mentor sagde: Du risikerer, at de hele tiden kommer rendende og spørger til, hvordan det går. Og måske vil have deres penge tilbage på et ubelejligt tidspunkt. Da jeg startede, lå min mors hus til sikkerhed for kassekreditten på kr. 125.000,00.

Hvor meget tror du ikke, jeg knoklede, for at min mor kunne komme ud af den forpligtelse.

Iværksætter mindset nr. 5: Mogens, du bliver betalt proportionalt med, hvad du skaber af værdi for dine kunder.

Dine kunder betaler dig for resultater, for fremskridt. Først og fremmest for de problemer, du løser med dine produkter eller serviceydelser. Jo større den opfattede værdi er af din løsning, jo bedre bliver du betalt.

Iværksætter mindset nr. 6: Mogens, undgå ”usunde straks belønninger”

Mange mennesker tænker for kortsigtet. Når du f.eks. er hammer sulten og ser et skilt til en burgerbar, så tager du derhen og stiller din sult. Uden at tænke særligt meget over, om det nu er godt eller skidt for dit helbred på sigt. Træffer du for mange af den slags valg i din virksomhed, er det skidt for din virksomhed. Min langsigtede motivation har altid været: Start with the End in Mind. Små sunde belønninger undervejs er selvfølgelig OK. De hjælper også på motivationen.

Iværksætter mindset nr. 7: Mogens, få det til at virke småt. Derefter stort.

Som iværksætter får du en god idé og buldrer derudaf. Måske bruger du alligevel 3F modellen. Det kan virkelig være formlen for fiasko. Hvordan ved du, om din forretningsidé overhovedet virker. Der findes kun en måde. Bliv ved med at teste din forretningsidé, indtil du har stor sandsynlighed for at, at den overhovedet virker. Og det kan du kun gøre på og med potentielle kunder. Prøv, tilret og prøv igen, indtil det virker.

Tag dig tid til at få det til at virke småt og det virker konstant – og tag derefter det næste skridt.

Hvis ikke det virker småt, så virker det heller ikke stort.

Iværksætter mindset nr. 8: Mogens, 80 % af hvad du prøver, virker ikke.

Efter godt 40 år ”på banen” må jeg bare sige. Det passer altså. Vær optimistisk på den lange bane. Men pessimistisk på den korte bane. Med det er der tænkt, at 8 ud af 10 aktiviteter vil ikke virke på den måde, som du ønsker dig.

Iværksætter mindset nr. 9: Mogens, din succes kommer, når du gør mange ting rigtigt på samme tid.

Min mentor gav mig følgende metafor: Når bare én af dine vitale organer i din krop ikke fungerer, så fungerer de andre organer heller ikke optimalt. Fordi de skal kompensere for de dele, som ikke rigtig virker. Modsat – når alle organer fungerer godt – så fungerer du også godt. Du kan bruge det samme mindset for din virksomhed. Forretningssucces kommer, når du gør mange ting rigtigt på samme tid. Det nytter ikke at have at have et fantastisk produkt eller serviceydelse, hvis ikke alle de øvrige komponenter virker. F.eks. dit mindset, dine strategier, dine taktikker, dine systemer, dine processer osv. Alle dele skal virke sammen på samme tid.

Iværksættermindset nr. 10: Mogens, er du interesseret eller committet til din succes?

Da min mentor spurgte om det, tænkte jeg: ”Hva´ fan´ mener han med det?” Selvfølgelig er jeg interesseret. Men hvad er forskellen? Og så sagde han. Når du er interesseret, tager du den lette vej og springer over, hvor gærdet er lavest.  Når du er committet, gør du alt, hvad der står i din magt for at blive succesfuld – uanset hvad.

Og så blev jeg committet. Og det har hængt ved lige siden.

Håber, at du kan bruge noget af det.

Har du også nogle iværksætter mindsets, som du har lyst til at dele? Og som har reddet din røv?

Tak fordi du læste mit indlæg.

Afstanden mellem drøm og realitet hedder handling.

 

Med venlig og stor iværksætterhilsen

Mogens

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Mogens skriver Skriv dig op