Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Mikkel deMib Svendsen HUSK at passwordbeskytte dit test website!

HUSK at passwordbeskytte dit test website!

5.656 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
07 December 2010

Ufærdige websites skal ikke ligge frit tilgængelige så alle og enhver – inklusiv søgemaskinerne, kan tilgå dem. Punktum! Alligevel oplever jeg igen og igen, at webbureauer ikke respekterer dette eller tager problematikken seriøst. Det er katastrofalt. For konsekvenserne af det kan være yderst alvorlige.

Det står på side 1 hver gang jeg skriver en SEO-kravspecifikation: Passwordbeskyt test-websitet! Det burde ikke være så svært. Alligevel oplever jeg alt for ofte at webbureauer, designere og udviklere ikke overholder dette simple krav. De lader simpelt hen test-websitet stå pivåbent. Jeg har oplevet det 2 gange bare indenfor det sidste måned, så nu synes jeg det var passende med et offentligt opråb.
  

Hvad kan der ske, hvis dit test-website ikke er passwordbeskyttet?

Der er flere problemer forbundet med, at lade dit test-website stå åbent og ubeskyttet.

1) Du kan blive til grin
Hvis dine kunder, konkurrenter, pressen eller forretningspartnere ser dit ufærdige website – måske uden at vide, at det faktisk er ufærdigt, kan du blive gjort til grin over de fejl, der sikkert er. At blive til grin kan du måske overleve, men hvis det forplanter sig hos dem der ser det kan det få alvorlige konsekvenser for dit gode ry og rygte – din online reputation, og det kan koste dyrt på sigt.

2) Du står juridisk til ansvar for det der står
Formelt set står du til ansvar for det du publicerer – også selvom det er på det du kalder et ”test-website”. Så hvis der står forkerte priser, produktinformationer eller andre urigtige informationer, så kan du risikere at hænge på dem. Det kan også være du har ”lånt” nogle billeder eller tekster på Nettet og brugt det som dummy-fyld i testversionen, men hvis ikke den er passwordbeskyttet, så kan du knaldes for ulovlig kopiering.

3) Det kan TOTALT fucke SEO på dit nye website op!
I forhold til SEO er det en katastrofe, hvis du lader dit test-website stå åbent, så søgemaskinerne kan komme ind og indeksere det.

Det der i værste fald kan ske er, at dit test-website bliver indekseret og når du så lancerer det færdige website på den rigtige adresse, så tror søgemaskinerne at det er en kopi af dit test-website – og at test-websitet er originalen. Resultatet bliver, at du ikke kan få dit rigtige website indekseret. Det kan tage op til over 1 år at løse den type problemer. I al den tid vil du være helt usynlig i søgemaskinerne. Og det var nok ikke lige den start på dit nye website du havde håbet på, vel?


Men hvordan kan folk overhovedet finde min test-website?

Det er et godt spørgsmål. Måske tænker du, at hvis jeg nu ikke linker til det, så er der da ingen der kan finde det. Wrong!

Den type strategier kan betegnes som ”security by obscurity” – altså, at din sikkerhed bygger på, at andre folk nok ikke gør noget, som de ikke bør, og nok ikke gætter sig til, eller på andre måder finder ud af noget som du ikke ønsker de skal finde ud af (i dette tilfælde adressen på dit test-website).

Security by obscurity er generelt set en virkelig dårlige form for sikkerhed. Jeg kan bestemt ikke anbefale, at du gambler med din SEO – og de andre problemer nævnt ovenfor, på den måde. Det er for åndssvagt. Særligt set i lyset af, hvor let det faktisk er, at passwordbeskytte dit website.

Jeg har flere gange konstateret, at folk har gættet sig til selv meget lange og virkelig obskure URLs til nye test-sites. Jeg ved ikke altid helt hvordan de gør det, men faktum er, at det hele tiden sker. Og hvis bare en kender adressen, så går der ikke længe før mange andre også kender den.


Brug robots.txt, hvis du ikke passwordbeskytter dit test-website!

Hvis du ikke har mulighed for, eller lyst til, at passwordbeskytte dit test-website, så bør du i det mindste beskytte det mod crawling via robots.txt. Du skal blot indsætte følgende kode i en fil med navnet robots.txt og ligge den i roden af dit test-website:

User-agent: *
Disallow: /


Gør passwordbeskyttelse til et ufravigeligt krav

Til slut vil jeg blot huske dig på, at understrege overfor dem der skal udvikle dit nye website, at de skal password beskytte test-websitet og, at hvis de glemmer det vil du betragte det som et alvorligt og erstatningspådragende brud på aftalen. Hvor meget koster 1 år ude af Google dig? Det er det beløb + de omkostninger der eventuelt kommer til eksperthjælp, som din leverandør skal vide, at de kan komme til at skulle betale dig i erstatning, hvis de ikke overholder dette simple krav.

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Mikkel skriver Skriv dig op