Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Balladen om OpenOffice

2.339 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
06 October 2010

OpenOffice udviklerne har forladt OpenOffice.org, og skabt deres egen version som kaldes LibreOffice. Hvad sker der lige?

Følger man med i IT-nyhederne, kan man ikke have undgået at bemærke balladen om OpenOffice. For en stor del af OpenOffice's udviklere har nemlig valgt at tage sit gode tøj, og stifte en ny fond, Document Foundation, der skal drive en kopi af OpenOffice, de kalder LibreOffice.

Men hvorfor det, og har det nogen (negativ) indflydelse på almindelige menneskers og virksomheders brug af OpenOffice?

Oracle køber OpenOffice - balladen starter

OpenOffice har eksisteret i 10, som Sun Microsystem, en stor amerikansk open source virksomhed, startede i 2000. Selvom det var Sun, der var primus motor bag OpenOffice, var der også mange andre virksomheder bag den, som sad i en styregruppe sammen. Virksomheder der tæller IBM, Google, Red Hat, Novell og andre store internationale selskaber. Derudover bidrog en stor mænge frivillige verden over ti OpenOffice med udvikling og oversættelse. Undertegnede var selv oversætter på OpenOffice 1.0.

Men i 2010 køber IT-giganten Oracle Sun Microsysstem, og alle Suns Open Source projekter. Oracle er ikke kendt som nogen særlig god ven af open source, og der har også været store problemer med flere meget udbredte open source produkter efter Oracles overtagelse.

Oracle samarbejde ikke med OpenOffice community'et, som føler sig kørt lidt ud på et sidespor. Selvom selve OpenOffice koden og programmet ikke ejes af Oracle, det er gratis og frit for alle, så har Oracle som ny ejer af navnet og strukturen alligevel meget indflydelse. Et problem for udviklerne eksempelvis været, at de ikke kunne få at vide af Oracle, hvornår den næste OpenOffice version skal udkomme.

Derudover indførte Oracle en bestemmelse om, at bidrager man til OpenOffice, skal man underskrive en erklæring om, at Oracle overtage ejerskabet af den kode. Ikke noget der just er fremmende for andre virksomheders bidragslyst, og særligt ikke når store virksomheder som IBM og Novell konkurrerer mod Oracle med deres egen OpenOffice variant.

LibreOffice fødes

Oracles manglende samarbejdslyst med OpenOffice community'et og andre virksomheder, der også historisk har bidraget med meget OpenOffice udvikling, blev altså for meget.

Størstedelen af OpenOffice's udviklere valgte derfor at stifte den nye fond Document Foundation, som vil fungere efter samme model, som Mozilla fonden der står bag Firefox og Thunderbird. 

Alle andre virksomheder som tidligere har stået bag OpenOffice er fulgt med over i den nye font - pånær Oracle, der afviser at være med i en ny struktur for OpenOffice, og som heller ikke vil tillade den nye fond at benytte navnet OpenOffice. Derfor LibreOffice (indtil videre).

LibreOffice - godt eller skidt?

Nogen kunne måske fristes til at synes, at det dog er noget virkelig skidt, og at OpenOffices dage nu er talte.

Men det tror jeg ikke. Tværtimod, tror jeg dette virkelig kan løfte OpenOffice ... undskyld, LibreOffice, til nye højder. Som Open Source mand der gennem en hel del år har bidraget til forskellige open source projekter, har OpenOffice altid stået for mig som det sværeste projekt at bidrage til. Processen har været tung og svær at komme igennem for selv små bidrag, og udviklingen har foregået langsom.

Med LibreOffice vil strukturen blive mere gennemskuelig, det bliver nærmere for virksomheder at yde bidrag til LibreOffice, og åbenheden vil med sikkerhed tiltrække mange flere bidragsydere. Regeringer og kommuner som har bidraget med ting og sager, vil med al sandsynlighed fortsætte med dette i LibreOffice fremfor OpenOffice.

Marketingsmæssigt er det dog rigtigt skidt, at den nye fond ikke kunne få lov at bruge OpenOffice navnet, som jo er den eneste reelle forskel på de to kontorpakker. Men folk skal nok vænne sig til at kalde det noget nyt, og nu får vi at se, om LibreOffice bliver det endelig navn.

Hvad betyder det for dig?

Ingenting. Du kan fortsætte med at bruge OpenOffice, som jo blot vil være Oracle der står bag. På sigt vil hovedudviklingen af kontorpakken dog sandsynligvis ske i LibreOffice projektet, og det kan derfor være en god ide at skifte til LibreOffice, når denne er klar til download. Som sagt er der ingen forskel på de to kontorpakker (lige nu) udover navn og logo, så du vil ikke opleve problemer ved at skifte.

Men under alle omstændigheder tag lige og vent lidt med noget som helst. Det hele skal lige falde på plads, og vi må vente og se, om LibreOffice folkene og Oracle finder ud af at samarbejde (selvom Oracle afviser det), eller hvad der sker.

Jeg skal under alle omstændigheder nok skrive om det ;-)

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Martin skriver Skriv dig op