Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Lær at svinge

2.114 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
16 February 2012

Har du prøvet at bakse med et komplekst problem som du simpelthen ikke kunne finde løsningen på? Du tænkte så det klagede og bragede, brugte al din hjernekraft, anstrengte dig for at komme op med svaret. Så gav du op, gik ud og slog græsplænen, og bang – pludselig stod det hele klart for dig. Hvad var det der skete? Du lod hjernen slappe af, og pludselig var den klar til at præstere.

Hvis du træner med vægte, ved du at efter 10 løft i bænkpres har dine muskler brug for en lille pause før de er klar til næste sæt. Løbere ved at intervaller er den mest effektive træningsform; først løber du nogle minutter hårdt og hurtigt, derefter tager du et par minutters pause. Det underlige er at vi endnu ikke har lært at bruge dette indlysende princip når det gælder hjernens arbejde. Vi tror stadig at vi bare skal ”tage os sammen” når vores hjerne viser træthedstegn.

Selvfølgelig giver vi hjernen pauser. Vi lukker computeren på et tidspunkt, slapper af med en god film, går i seng og sover. Hjernen bliver ladet op til dagen efter, og vi går på arbejde med den hensigt at tænke effektivt de næste 8, 10 eller 12 timer.

Men hjernen er ikke skabt til at yde maksimalt i timevis. Ligesom med musklerne er det optimale at svinge mellem høj aktivitet og afslappet pause med korte intervallers mellemrum. Først tænker du målrettet og intensivt, så tømmer du hovedet helt for tanker og mærker hvordan du er tilstede i nuet uden at vurdere, analysere eller dømme. Du er vågen, men dit hoved er helt tomt.

Pauserne behøver bare være få sekunder, og for andre kommer det til at se ud som om du tænker dig grundigt om. Men i virkeligheden gør du det modsatte. Du giver din hjerne et frikvarter, og når du lader tankerne komme tilbage, vil løsningen være indlysende for dig. 

Eckhart Tolle, forfatter af de internationale bestsellere Nuets Kraft og En Ny Jord, siger: 

”…den enkle grund til, at de fleste videnskabsmænd ikke er kreative, ikke er at de ikke ved, hvordan de skal tænke, men at de ikke ved, hvordan de skal holde op med at tænke.” 

Intuitivt ved vi alle at vi har brug for mentale frikvarterer i løbet af en dag, og vi tager dem mere eller mindre ubevidst, som fx når vi henter en flaske vand eller en kop kaffe, udveksler et par sætninger med en kollega, holder frokostpause. Men vores pauser er for få, for tilfældige og for ineffektive. 

For få: For at tænke optimalt har du snarere brug for 50-100 pauser i løbet af en dag end 5-10. 

For tilfældige: Pausen skal tages når den første træghed i hjernen viser sig, ikke når ydre omstændigheder som uret eller kolleger bestemmer det.

For ineffektive: De fleste af os tænker stadig i vores pauser, bare på noget andet end den opgave vi sad med. Maksimalt udbytte får du hvis du i pausen kan lade helt være med at tænke. 

Træthed i hjernen føles anderledes end træthed i musklerne. Ved at lære at genkende følelsen kan du indsætte et par sekunders tænkepause præcis hvor du har brug for det. Du kan få mange ”store øjeblikke” hver eneste dag, ikke kun når du slår græs om søndagen.  

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Martin skriver Skriv dig op