Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Sådan finder du investorer

10.014 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
04 January 2012

Du har besluttet dig for at dit startup har brug for en runde ekstern kapital for at kunne udvikle sig bedst og hurtigst muligt. Formentlig en udmærket beslutning, men samtidig første skridt ud ad en vej der kan udvikle sig til at være skræmmende ineffektiv.

Hvor mange gange tidligere har du prøvet at gennemføre en investeringsrunde? 1 gang, 2 gange, måske endda 3 gange? For de fleste iværksættere er det at rejse kapital en sjælden begivenhed. Når først vi har fået pengene, går der som regel en rum tid med at fokusere på drift og udvikling af virksomheden inden vi skal på den igen. Heldigvis da. Men det betyder samtidig at meget få iværksættere føler sig virkelig komfortable med opgaven. Ikke mindst fordi investeringsklimaet ændrer sig hurtigere end parisermoden. Det ene år vil investorerne se aggressive vækstplaner, det næste år solide indtjeningsprognoser. Nogle pengemænd fokuserer mest på teamet, andre på visionen. Europæiske investorer tænker sig længe om, amerikanske tager hurtige beslutninger, japanske vil drikke dig under bordet. Det er en jungle, og som iværksætter er du oftere byttedyr end løvernes konge. 

Resultatet bliver nemt at du flakker ufokuseret rundt. Du skal holde virksomheden kørende med den ene hånd mens du rejser penge med den anden. Du tager tonsvis af møder, men de bliver ikke rigtig til noget, eller du har i det hele taget svært ved bare at få nogle investorer i tale. Gradvist udvikler processen sig til noget der langtfra er den opvisning i effektivitet som du havde håbet på, og mens bankkontoen ikke får de forstærkninger den skriger på, mister du samtidig momentum i din virksomhed. En giftig og ofte set kombination. 

I Rainmaking har vi i løbet af 5 år rejst mere end 50 mio. kr. fordelt på 10 af vores startups (de sidste 5 har vi finansieret internt), og vi har prøvet både de skønne og uskønne forløb. Hen ad vejen har vi optimeret processen og er nået frem til 7 indsigter:

  1. Regn med at det tager 6 måneder fra du starter processen til pengene er på kontoen. Hvis det går hurtigere (og det gør det sjældent), så står du med en god nyhed i stedet for en konkurs. Og rejs penge til mindst 12 måneder, og helst 18 måneder, så du og virksomheden får en periode med arbejdsro før I evt. skal rejse penge igen.
  2. Dediker en af stifterne (den bedste sælger) fuldtids til opgaven i hele forløbet. Kapitalrejsning er hverken venstrehåndsarbejde eller uddelegerbart. Samtidig skal fremgangen i virksomheden opretholdes, så fordel arbejdet mellem jer, og “beskyt” resten af teamet mod at blive distraheret af investorerne og alle deres spørgsmål.
  3. De fleste investorer vil stadig imponeres med dokumenter, så lav state of the art materiale før du tager det første møde. Ellers vil du hele tiden være et skridt bagud og ikke blive taget alvorligt. Sørgeligt, men sandt mens vi venter på at investorerne kommer på bedre tanker.
  4. Forstå økonomien i dit projekt. Driftsøkonomien er som regel meget simpel i et startup, men det er afgørende at du forstår hvad der driver din omsætning og dine variable omkostninger, og hvordan regnestykket hænger sammen i takt med at I skalerer op. Benchmark med konkurrenter eller sammenlignelige startups der er nået lidt længere end jer, sådan at du viserat dine tal er realistiske og ikke taget ud af den blå luft.
  5. Kom bredt ud: Kom op på scenen og pitch for en samlet flok investorer, brug online-forummer som Angellist, ring kanvas med samme iver som når du leder efter kunder og partnere. Investorer er lige så uforudsigelige som os andre (= mennesker), så prøv ikke at gætte på hvem som vil kunne lide dit projekt. Giv alle chancen for at forelske sig.
  6. Men… pas på tidsrøvere. Mange elsker at lege ”lade som om”, få en gratis middag og høre om spændende projekter. Gør det til en vane meget hurtigt at spørge: ”Hvad er den sidste investering du har lavet?”. Er det længere end et år siden og et mindre beløb end du er ude efter, så træk høfligt følehornene tilbage. Du er iværksætter på kapitaljagt, ikke gratis underholdning.
  7. Vær proaktiv, skub på processen hele tiden. Det er dig der har brug for pengene, og du kan ikke forvente at investorerne gør arbejdet for dig. Det er dig der ofte skal ringe til dem, fortælle om fremgangen siden sidst I talte sammen, tage dialogen et skridt tættere på en underskrift. 

Kapitalrejsning vil altid være en forstyrrelse i din bestræbelse på optimal effektivitet. Det er en stor og ofte uvant opgave, og investorerne har oftest ikke flere betænkeligheder ved at spilde din tid end din svigermor har. Du må være din egen tidsvogter og designe en proces som leder frem til succes uden for mange svinkeærinder. Held og lykke:-) 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Martin skriver Skriv dig op