Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Skab fred i erhvervslivet!

1.829 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
23 October 2010

Hvem er verdenshistoriens mest respekterede politiske ledere? Nelson Mandela, Mahatma Gandhi og Dalai Lama er bud som de fleste kan blive enige om. 3 stærke ledere fra forskellige lande og tider, men med én ting til fælles; de tror på fred, tilgivelse og samarbejde. Øje for øje ender med at gøre hele verden blind, er et af Gandhis berømte citater.

 

Det er heldigvis meget længe siden, der i vores del af verden har været krig i traditionel forstand. Vi behøver ikke frygte soldater i gaderne eller bomber fra luften. Men krigen er der stadig, den udkæmpes nu bare i mødelokaler og retssale, og den er dyrere og mere destruktiv end nogensinde før. Amerikanske iværksættervirksomheder betalte i 2008 105 milliarder dollars i udgifter til retssager, og det tal forventes i 2011 at stige til 152 milliarder dollars. Mere end de årlige omkostninger som USA havde på hele Vietnamkrigen!

 

Størstedelen af konflikter i forretningslivet når selvfølgelig aldrig hele vejen til retten. De sker diskret inden for virksomhedernes vægge, men det gør dem ikke mindre dyre. Tænk på de arbejdskonflikter du selv har oplevet. Måske en krig mellem virksomhedens stiftere, strejke pga. manglende tillid mellem ledelse og personale, trusselskorrespondance med kunder eller leverandører, investorer der river og slider i hver sin ende af virksomheden. Hverdagens små ujævnheder der foregår hver eneste dag, men som tærer på vores energi, spilder vores tid og dræner vores pengekasse.

 

Mange start ups har lidt en tidlig død pga. den type krige. Vi har brug for nogle Nelson Mandelaer, Mahatma Gandhier og Dalai Lamaer i forretningsverdenen. Vær selv den forandring som du gerne vil se i verden, er et af Gandhis andre berømte citater, og mit håb er at du og jeg kan tage opgaven at være ”forretningspacifister” på os. Det vil ikke alene bringe freden tættere ind på kroppen af os alle, og skabe øget velstand i verden, det vil også gøre dig selv både rigere og lykkeligere.

 

”Men man er da nødt til at forsvare sig, når man bliver angrebet,” tænker du måske. Det er rigtigt men definitionen af hvad der er et angreb varierer meget. Nogle føler sig angrebet, krænket og opfordret til slagsmål, hvis du ved et uheld vælter deres drink i baren. Andre kan udholde mange bevidste fornærmelser inden deres puls stiger. Det har med dit selvværd og personlige modenhed at gøre. Om du finder din oplevelse af dig selv i hvad andre gør mod dig, eller du finder den et dybere sted inde i dig selv.

 

Selv hvis du indiskutabelt bliver angrebet, har du friheden til at vælge et passende svar på dette angreb. Vi oplevede på et tidspunkt, at en tidligere forretningspartner rekrutterede et par medarbejdede fra os, lavede en kopi af vores website, prøvede at få vores leverandør til at levere til ham i stedet for os, og gik i gang med at konkurrere med os. Stik imod den aftale han selv havde accepteret, hvor vi købte ham ud til en pris han medgav os var fair. Det var en stor personlig skuffelse for vi kunne rigtig godt lide manden, og vi troede det var gengældt. Det var det måske også – der kan være mange motiver i spil, måske havde konen presset ham. Hun fik i hvert fald et job i hans nye virksomhed.

 

Vi drøftede hvad et passende svar ville være. Vi ville stå godt i en retssag, men vi valgte ikke at bruge negativ energi på det. Det virkede som om det bedre ville understøtte vores lykke – og dermed vores energi, kreativitet og ultimativt vores pengepung – at tilgive ham, og gå tilbage til at fokusere på at bygge vores egen virksomhed. Det gik fantastisk godt og 2,5 år senere lavede vi en stor exit, mens vores tidligere partner aldrig kom rigtig i gang med sin virksomhed. Det kan der være mange årsager til, men personligt tror jeg aldrig rigtig han fik hjertet med. Det føles forkert at kopiere andre og misligholde aftaler, og det er ikke det rigtige udgangspunkt for noget så krævende som at lancere et nyt start up. Hjertet og energien arbejdede imod ham, i stedet for med ham. Vi bevarede derimod vores forretningsmæssige ”uskyld”, vi brugte tiden effektivt, og det føltes godt indeni at have tilgivet og været storsindet.

 

Forretningspacifister kan opnå store resultater. Som Gandhi vil du opleve, at det at vende den anden kind til kan være det mest kraftfulde svar. På sigt vil det vælte den aggressive kæmpe der står overfor dig. Du bliver et forbillede, en rollemodel, og du inspirerer andre. Det er nemt impulsivt at blive fascineret af aggression – som vi gør når vi ser actionfilm fra Hollywood – men de mennesker der på sigt vinder og bevarer din tillid, beundring og respekt er dem der udviser kærlighed og overskud, ikke dem der tryner de andre med aggression. Prøv selv at tænke efter.

 

Lad os sammen være den forandring vi ønsker at se i verden. Lad os stoppe vanviddet i retssalene, det psykiske blodbad i mødelokalerne. Lad os bekæmpe vores ego og aggressionens lokkende kalden, og i stedet tro nok på os selv at tilgive, samarbejde og være konstruktive. Din lykke og succes afhænger af det.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Martin skriver Skriv dig op