Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Martin Bjergegaard fra Rainmaking At blive lykkelig som iværksætter

At blive lykkelig som iværksætter

3.985 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
26 August 2010

3 ting der gør en kæmpe forskel for både din virksomhed og for din lykke

Først som 27 årig gik det op for mig at jeg ikke var sikker på at blive lykkelig bare jeg fik stor økonomisk succes. Indtil da havde jeg - naivt indrømmer jeg - levet i den banale overbevisning at alt ville blive godt for mig, hvis jeg blot fik skabt en succesfuld virksomhed. Jeg tænkte, at jeg så ville have både penge, frihed og nyde andres respekt. Og så måtte jeg da være lykkelig.

Nu som 34-årig ved jeg at det langt fra er så enkelt. Jeg har lavet succesfulde virsomheder, og også solgt 2 for store millionbeløb, og jeg har lært at lykke og succes har meget lidt med hinanden at gøre.

Inspireret af mine personlige erfaringer har jeg læst bøger og research om emnet. Og til en blanding af skræk og lettelse fundet ud af at hverken penge, udseende, prestige eller andre ting i den ydre verden har nogen væsentlig betydning for din lykke. Hvis du vil se et inspirerende eksempel så kig her:
http://www.youtube.com/watch?v=yo_24_qTNac .

Manden har hverken arme eller ben, og han er mere lykkelige end de fleste rige og smukke filmstjerner!

En mere videnskabelig fremstilling får du i dette her meget underholdende og indsigtsfulde klip fra TED:
http://blog.ted.com/2006/09/26/happiness_exper/

Hvad kan vi iværksættere gøre for at øge vores personlige lykke? Her er 3 bud.

1) Holde dig i god fysisk form. Ganske enkelt. Brug din krop, det er det vi har fået den til. Der er enormt meget velvære i at være fysisk aktiv. Og det er nærmest gratis - i hvert fald hvis du ligesom Martin Thorborg løber en tur hver morgen (som der står i hans bog "Iværksætter til jeg dør"). Sunde mennesker træffer bedre beslutninger og har mere energi og overskud. Jeg ved at det kan være svært, men sådan er det oftest med de ting der har et stort potentiale. Hvis det var nemt havde du jo allerede gjort det, og der var ikke mere at hente... Hvis du har brug for inspiration så tag på Chris McDonald kursus eller læs "The one minute manager balances work and life" af Ken Blanchard.

2) Fælleskab er en af de mest lykke-producerende tilstande. Derfor: lav din virksomhed sammen med andre, så har du nogen at dele sorger og glæder med. I min virksomhed Rainmaking er vi 4 ligeværdige ejere. Det var været mit livs bedste beslutning. Et partnerskab skal plejes, men det giver 10 gange igen. Amerikansk forskning viser iøvrigt at det markant øger succesraten at være flere founders. Derfor vil incubator programmer som YCombinator og Techstars helst have teams der består af 3-4 personer.

3) Ikke tage dig selv og dit arbejde for alvorligt. Du skal selvfølgelig brænde for det du laver, og give den fuld gas. Men hvis du begynder at blande din personlige identitet for meget sammen med dit projekt, så går det ud over din lykke. Jeg har selv været den værste til det, og det er stadig et fokusområde for mig. Selv hvis din virksomhed mislykkes, så betyder det ikke at du er en fiasko. Der er mange faktorer uden for din kontrol på spil. Jeg har prøvet at gøre præcis det samme, og den ene gang endte det i en succesfuld virksomhed med 60 millioner i omsætning (Frokost.dk) og den anden gang med en nedlukning og et tab på 3 millioner kroner (Festklar.dk). Selv folk smartere end os laver masser af fejl (fx Richard Branson), og forskellen på en lykkelig og en ulykkelig iværksætter er om du slår dig selv i hovedet med disse fejl, eller om du bare ser dem som feedback, og fuld af munterhed justerer til og prøver en anden angrebsvinkel.

At være iværksætter kan være verdens bedste job. Men det kan også være meget smertefuldt hvis man kommer på lykkemæssige afveje. Hvert minut der går får du ikke igen, så lad os alle gøre os selv den tjeneste at "enjoy the ride" maksimalt, og ikke bekymre os om udfaldet. Det koster alt for dyrt på lykkekontoen:-)

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Martin skriver Skriv dig op