Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Krifa Erhverv Når du driver selvstændig virksomhed i udlandet

Når du driver selvstændig virksomhed i udlandet

4.208 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
05 September 2016

A-kassen skal være dit sikkerhedsnet. Det kan den også være, når du driver virksomhed i udlandet, men det er vigtigt, at du ved drift i udlandet er korrekt forsikret i a-kassen. Det har betydning for din ret til dagpenge og mulighed for efterløn.

Her er ganske kort de vigtigste regler. Der er forskel på, om du er selvstændig i eller uden for et EØS-land, på Færøerne eller i Grønland.

Selvstændig virksomhed i et EØS-land
Hvis du driver selvstændig virksomhed i et EØS-land, skal du være forsikret i en a-kasse i EØS-landet, hvis det har en a-kasse for selvstændige.

Har landet en a-kasseforsikring for selvstændige?

Belgien

NEJ

Italien

NEJ

Rumænien

JA

Bulgarien

NEJ

Kroatien

NEJ

Schweiz

NEJ

Cypern

NEJ

Letland

NEJ

Slovakiet

JA

Danmark

JA

Liechtenstein

NEJ

Slovenien

JA

Estland

NEJ

Litauen

NEJ

Spanien

JA

Finland

JA

Luxembourg

JA

Storbritannien

JA

Frankrig

NEJ

Malta

NEJ

Sverige

JA

Færøerne

JA

Nederlandene

NEJ

Tjekkiet

JA

Grækenland

JA

Norge

NEJ

Tyskland

JA

Irland

JA

Polen

JA

Ungarn

JA

Island

JA

Portugal

JA

Østrig

JA

 

Du skal selv sørge for at melde dig ind i en udenlandsk a-kasse og give besked til din danske a-kasse, når du er blevet medlem. Du skal nemlig meldes ud af den danske a-kasse – og kun betale et sted.

Undtagelsen, som bekræfter reglen: Hvis arbejdet i et EØS-land kun er i en kort periode, kan du søge Pensionsstyrelsen om ikke at skulle skifte a-kasse ved at udstationere dig selv.

Du optjener da ret til dagpenge og efterløn gennem den udenlandske a-kasse, hvis omfanget af din virksomhed kan sidestilles med 30 lønarbejdstimer om ugen. Denne ret kan efterfølgende overflyttes til Danmark.

Ved efterlønsrettigheder i Danmark gælder, at mindst halvdelen af det almindelige beskæftigelseskrav (drift af selvstændig virksomhed i 52 hele uger/1924 timers lønarbejde) skal være udført i Danmark, og i nogle tilfælde skal hele beskæftigelseskravet være udført her i Danmark. Kontakt din a-kasse for konkret vejledning.

Selvstændig virksomhed uden for EØS-området
Hvis du driver selvstændig virksomhed i et ikke-EØS-land (altså andre end de lande, der er nævnt i ovenstående skema), kan du blive ved at være medlem af en a-kasse i Danmark. Du optjener da ret til dagpenge og efterløn, mens du arbejder i det andet land, hvis omfanget af din virksomhed kan sidestilles med 30 lønarbejdstimer om ugen.

Ved efterlønsrettigheder gælder det også ved selvstændig virksomhed uden for EØS-området, at mindst halvdelen af det almindelige beskæftigelseskrav (drift af selvstændig virksomhed i 52 hele uger/1924 timers lønarbejde), skal være udført i Danmark, og i nogle tilfælde skal hele beskæftigelseskravet være udført her i Danmark. Kontakt os for nærmere oplysninger.

Selvstændig virksomhed på Færøerne og Grønland
Ved drift af selvstændig virksomhed på Færøerne og Grønland er der specielle regler; men udgangspunktet er, at du bliver som medlem i din danske a-kasse.


Spørg, før du rejser
Det er kun de overordnede regler, der er omtalt her. Kontakt din a-kasse for at få detaljeret rådgivning, hvis du har planer om at drive selvstændig virksomhed i udlandet. Det er vigtigt, at du er sikker på dine rettigheder til dagpenge og efterløn, selvom du arbejder i udlandet.

Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte Krifa Erhverv på 7227 7800.

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jan skriver Skriv dig op