Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Krifa Erhverv Dagpengeret – er ikke en selvfølge

Dagpengeret – er ikke en selvfølge

2.420 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
17 June 2016

Giver medlemskab af en a-kasse garanti for, at du har ret til dagpenge? Nej, ikke altid. Som selvstændig har din omsætning i din virksomhed afgørende betydning.


Dagpengeret skal optjenes. Det kræver både arbejdstid og omsætning. Måske knokler du løs i mange timer i din virksomhed, men hvis ikke dit arbejde medfører en omsætning, kan det ikke bruges til at optjene en dagpengeret.

Når a-kassen siger nej
En lav omsætning i for lang tid kan føre til, at a-kassen må give afslag på dagpenge. Jeg er imponeret over de personer, der kæmper en god kamp for at få en virksomhed til at overleve – bare lige lidt længere. I forhold til dagpenge kan jeg kun sige: Pas på! Denne redningsaktion kan måske få katastrofale følger for din dagpengeret.


Dagpengeret
At få dagpengeret som selvstændig indebærer, at du bl.a. skal have arbejdet "i væsentligt omfang" i mindst 52 uger inden for de seneste 3 år (hvis ikke du har en dagpengeret fra et tidligere lønarbejde). For at din drift af din virksomhed kan vurderes som "i væsentligt omfang", skal arbejdet kunne sidestilles med lønarbejde i over 30 timer pr. uge.

Ikke alt tæller …
En lønmodtager vil få løn for alle timer, der arbejdes. Det er langtfra tilfældet for dig som selvstændig. Du har både indtægtsgivende opgaver og en del administrative opgaver, som du ikke får direkte betaling for.
Når du driver virksomhed, hører begge dele med, men begge dele regnes nødvendigvis ikke som arbejde i forhold til a-kassen.

Indtægtsgivende og administrative timer
Dine indtægtsgivende arbejdstimer tæller med som arbejde, det er der ingen tvivl om. De administrative timer regnes dog kun med i et rimeligt forhold til de indtægtsgivende timer, som lovgivningen udtrykker det.
Typisk kan du derfor kun medregne ca. 10-15 timers administrativt arbejde. Vigtigt er det derfor, at dine indtægtsgivende aktiviteter udgør mere end 15-20 timer pr. uge. Ellers har du ikke en samlet beskæftigelse på over 30 timer pr. uge.

Fald i omsætning
Hvis din omsætning falder, vil dine indtægtsgivende aktiviteter sandsynligvis også være faldende. Et almindeligt initiativ vil være at opsøge nye kunder. Men hvis dette arbejde ikke giver kunder, giver det heller ingen indtægt. Så vil dette initiativ a-kassemæssigt blive betragtet som administrativt arbejde og kan altså kun medregnes til at optjene dagpenge i begrænset omfang.
Så hvis din virksomhed halter, og du gennem for lang tid kæmper med at komme op igen, kan det betyde, at du mister retten til dagpenge. Samme problematik gør sig gældende ved efterlønsbevis, efterløn eller skattefrie præmier.

Pas på som nystartet
Hvis du har optjent dagpengeret på et lønarbejde (1924 timers arbejde), inden du starter op, kan du have ro i maven som iværksætter. Men husk, at ved et ophør og ansøgning om dagpenge skal der kunne findes en periode inden for de seneste 3 år, som opfylder dette krav.

Hvis du som nystartet ikke kan få rigtig gang i din virksomhed, skal du være klar over ovenstående krav (1924 timer inden for 3 år). Det sker, at en iværksætter i for lang tid kæmper i håbet om at få skabt en udvikling/omsætning. Det kan i sidste ende betyde, at du ikke har ret til dagpenge.

Servicetjek
Servicetjek er noget, vi får på bilen, oliefyret og helbredet. Det er en god ide også at få det på din virksomhed i forhold til det sikkerhedsnet, som a-kassen skal være. Hvis du er i tvivl om, hvor du står, så kontakt din a-kasse om dette. Det er vigtigt, at det sikkerhedsnet, du betaler til, også fungerer.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Krifa Erhverv på 7227 7800.

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jan skriver Skriv dig op