Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Krifa Erhverv Selvstændige erhvervsdrivende - pas på med udlejningsejendomme og efterløn

Selvstændige erhvervsdrivende - pas på med udlejningsejendomme og efterløn

2.275 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
07 September 2011

 

Udlejning af ejendom hvorfra man har drevet ”hovedvirksomheden”

Mange selvstændige erhvervsdrivende kan risikere at få sig en ubehagelig overraskelse når de søger om efterløn hos deres a-kasse.

For mange selvstændige er det meget almindeligt, at man selv ejer den bygning hvorfra man har drevet sin selvstændige virksomhed. Og i forbindelse med ønske om overgang til efterløn, stilles der som hovedregel krav fra a-kassen om, at hele virksomhedens driftsgrundlag skal afvikles og virksomhedens lokaler skal udlejes i efterlønsperioden.

 

Selve ejendommen hvorfra man har drevet sin virksomhed, har for langt de flestes vedkommende været vedligeholdt af hændværkere således, at man ikke selv har udført arbejde af betydning med ejendommen. Alligevel  anses man for (fortsat) at drive selvstændig virksomhed og så kan man risikere ikke at kunne få efterløn.

 

 Det vil være tilfældet hvis den huslejeindtægt man får for udlejningen af lokalet udgør et dækningsbidrag I på over kr. 69.363 pr. år (2011). Dækningsbidraget opgøres som huslejeindtægter  minus variable omkostninger som vand, varme og el såfremt der er separate målinger for den enkelte lejlighed.

 

I de situationer hvor der udlejes flere lejligheder i ejendommen kan udgifter til vedligehold af den enkelte lejlighed også fradrages før dæknings bidraget udregnes.

 

Udlejningsvirksomhed ved siden af ”hovedvirksomheden”

Derudover ser vi situationer hvor en selvstændig erhvervsdrivende ved siden sin ”hovedvirksomhed” også ejer flere udlejningsejendomme, at mange selvstændige opfatter dette som blot formueforvaltning og ejendommene er drevet på sit eget momsnummer. Vedligeholdet af ejendommene har måske været udført af håndværkere og man har selv kun foretaget udlejningen og opsyn m.v. Også i disse situationer anses man for at drive selvstændig virksomhed og så er efterlønnen i fare fordi dækningsbidraget typisk langt overstiger de kr. 69.363.

 

Indtægter ved udlejning – formueforvaltning – ingen betydning for efterlønnen

Den eneste mulighed for at man kan have udlejningsvirksomhed uden dette berører efterlønsretten er ejerskab af op til 5 udlejningsejendomme med op til 30 lejemål forudsat, at der ikke hermed er forbundet en personlig arbejdsindsats fra ejerens side.  Det betyder bla., at man ikke selv  har haft eller har nogen personlig arbejdsindsats i forbindelse med udlejningen overhovedet.

Det gældende regelsæt på området findes i Arbejsddirektoratets bekendtgørelse om drift af selvstændig virksomhed nr. 1303 af 14-12-2005 og vejledningen til ditto nr. 116 af samme dato til § 2 stk. 1. https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=30376

Endvidere henvises der til Pensionsstyrelsens bekendtgørelse om selvstændig virksomhed samtidig med efterløn nr. 1421 af 14-12-2010 § 19 samt til vejledningen om ditto nr. 101 af samme dato https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=133553

 

Vi vil anbefale dig at tage kontakt til  din a-kasse i god tid inden efterlønstidspunktet, for at du kan få afklaret din situation såfremt du er omfattet af ovennævnte problematik.

 Flemming Østergaard

Specialkonsulent

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Slettet skriver Skriv dig op