Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Er du født med underskud

1.895 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
02 September 2010

Generation underskud eller Generation overskud - hvem tilhører du! Eller stiller du efter at være en del af en fremtidig balanceret generation?

Hvad betyder og indeholder de enkelte generationer og hvilke hører du ind under, hvis endda nogle af dem overhovedet. Hvad nu, hvis jeg påstår, at du som minimum hører ind under en af dem?

Nuvel, lad mig forklare begreberne mere detaljeret. Midt i det sidste århundrede blev mine forældre født, i en tid som var enden og samtidig begyndelsen på en ny tid og generation. En tid som jeg ser bedst udspillet i generationen før dem - mine bedsteforældre. Min påstand er, at det generelt set var en generation, der var født med underskud, en vis form for skyldfølelse eller indbygget kulturel skyld og pligt overfor alt lige fra deres forældre til samfundet og i visse tilfælde deres religion. En kulturel arv der er så indgroet, at den stadig hænger ved og derfor kommer til udtryk ved en ældre generation, som på sin vis føler sig fortjent til en vis velfærd i kombination med en stadig pligt og skyld overfor samfundet.

Helt modsat ser man generationen, der var unge i og omkring 60´erne. En brydningstid på mange fronter, men netop på dette område, hvilket kan ses og mærkes på generationen og helt op til de yngre genrationer i dag, hvor vi har været en del af en ”archiver” kultur. Der er sig selv nærmest og sin egen lykkes smed, hvilket kommer til udtryk når man ser folk render rundt og på råber sig retten til alt lige fra et job, lønforhøjelse, offentlige tilskud og penge til verdens bedste velfærd - en stor generation af "overskud", eller mangel på samme afhængig hvilke øjne man ser med. 

En tendens som ses afspejlet i mange henseender. En generel betragtning er dog, at mennesket i dag er hurtig til at gøre noget til noget dårligt, hvis man ikke føler, det er opnåeligt. – Dette gerne i kombination med en rolle som den udsatte, forladte eller syndebuk for tidligere tiders gøren og laden. Interessant er det at betragte, hvorledes vi som menneske kan skifte fra at fokusere og leve i nutiden, fremtiden eller fortiden afhængig af, hvad der tjener os bedst.

Hvorvidt dette er godt eller skidt kan der være mange delte meninger om. En ting er i hvert sikkert, at vi betaler prisen for denne grådighed ved den økonomiske krise vi er midt i. Ligeledes ser man samtidig, at nogle folk forsøger at bevæger sig videre fra dette økonomiske felt og fokusering, og op til en mere human og altomfattende menneskelig bevidsthed, hvor livskvalitet og balance er i centrum (if. teorien om spiral dynamics omhandlende menneskets evolution), med andre ord ser man en fremherskende trend om at være i balance og tilegne sig egenskaben mindfullness, som det populært bliver kaldt.

Det er dog ikke alle! Andre springer et niveau ned eller tilbage til et tidligere stadie og indordner sig under en given autoritet, da det giver en ansvarsfraskrivelse af den skyld, man måske har over ikke at have slået til. Da det nu ligger i hænderne på den bestemmende autoritet, om det så er på arbejdspladsen eller igennem ens religion, partner er forskelligt fra person til person.

Hvorvidt man har pligt eller ret til noget som helst kan man diskutere, men en ting kan man forholde sig til, at man har muligheden for at designe sit eget liv og personlighed og, at man også har ansvaret for det. Friheden til at leve og designe sit eget liv er en velsignelse og så absolut ikke en selvfølgelighed i mange lande, selvom det er det eneste og rigtige udgangspunkt at have, uanset hvilken generation man tilhører

Hvilken generation tilhører du og hvad har du ret til?

Keep Swinging

Kim Kampp

PS. Der findes en række artikler af forskeren Henrik Jensen på nettet der omhandler "rettighedskulturen", hvis man skulle have lyst til at fordybe sig

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Kim skriver Skriv dig op