Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Kasper Birkeholm Munk's Blog FRYGTEN ER VORES ALLESAMMENS REJSEFÆLLE

FRYGTEN ER VORES ALLESAMMENS REJSEFÆLLE

1.814 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
04 September 2015

Forleden havde jeg den udsøgte fornøjelse at være i lokale med en gut, der hedder Børge Ousland. Temaet for arrangementet var, hvordan du håndterer frygt og mestrer usikkerhed. Min egen travlhed betød, at jeg ankom lidt uforberedt til arrangementet. Jeg anede ikke, at Børge velsagtens er den største nulevende polarforsker i verden pt.

Hvis ikke han havde åbnet munden havde jeg aldrig gættet, hvem han var, og hvad han var gjort af. Som han stod der slank, introvert, uprætentiøs og kontoragtig i sin holdning lignende han på ingen måde mit billede af et menneske, som tilbagelægger tusindvis af kilometer på ski for at komme til Nordpolen. Alene! I -40 grader! I mørke! Og når han kommer hjem igen så går han i gang igen. På sydpolen.

Med en smule jantelovsinspiration i stemmen konkluderede damen ved siden af mig, at Hr. Ousland var en adrenalinjunkie på vej til sit næste fix. I mine ører skød hun langt forbi målet. Der var intet i hans oplæg, der pegede i retning af, at alle disse polareventyr handlede om sensation, rekorder eller om at holde livet i udstrakt arm.

På et spørgsmål fra salen svarede han: ”Jeg bryder mig ikke om usikkerhed og unødvendig risiko. For mig handler mine eventyr om at planlægge, forberede, om at dygtiggøre mig og træne således, at jeg kan mestre de situationer, som jeg kan komme i på mine ture”.

Ordet ”at mestre” havde stor betydning for Ousland. For i følelsen af mestring ligger måske svaret på, hvorfor han er en lidt sejere end de fleste seje. For som han sagde: ”Ved at forberede mig grundigt, sikre at jeg har de rigtige kompetencer er det lykkedes mig at mestre min frygt. Når man åbner sin teltdør, og der står 3 sultne isbjørne udenfor, hvis erklærede formål er at spise dig, så er jeg jo ikke mindre bange end andre mennesker - jeg har bare fundet måder at acceptere at frygten er der og måder at gøre frygten til medspiller”.

Ifølge Børge, er han ikke født med mindre frygt end andre. Men gennem tilværelsen har han dyrket sin frygt og udforsket den. Hans mantra er, at hver dag skal indeholde mindst en udfordring, og han skal lære en ny ting hver dag. Ved hele tiden at udforske sin frygt og skyggesider har han været i stand til at udvide sine grænser.

Du har nok fanget hvor jeg er på vej hen. Alle mennesker kender til frygt. Som iværksætter kender de fleste frygten for at fejle, for at gå konkurs eller for at nogen skal stjæle ens sublime ide. Den frygt kan være paralyserende, den dræber kreativiteten, dræber momentum og hæmmer inspirationen. Og det på trods af, at mange mennesker godt ved, at den mest tilfredsstillende succesfornemmelse ligger lige på den anden side af en portion overvunden frygt.

Som iværksætter, som leder og som menneske har jeg personligt også måttet døje med en masse irrationel frygt. I retrospekt kan jeg se, at jeg er gået glip af nogen interessante eventyr som ikke var i nærheden af at være livsfarlige.

I stil med Børge Ousland opdagede jeg for år tilbage, at min frygt stod i vejen for, at jeg kunne udleve mine drømme og mit potentiale. Og siden da har jeg arbejdet lidt ligesom Børge med det. Når jeg mærker frygten for et eller andet (ofte latterligt simpelt), som jeg udskyder eller prøver at hoppe over, så beslutter jeg mig for at gøre det alligevel. Den der følelse af ”Nårh, var det bare det..” eller ”hold da kæft, det var sgu da helt udramatisk” er så lærerig og vigtig.

Hvad ville der ske, hvis vi blev i stand til roligt at acceptere, at frygten altid er vores rejsefælle men, at det udelukkende er en sindstilstand - og en til tider ret så irrationel sindstilstand som kan kontrolleres? Evnen til at kontrollere og absorbere frygt kan trænes, og en fyr som Børge er ikke født sejere end de sejeste. Han har bare øvet sig i at spise irrationel frygt til morgenmad. Hvilken iværksætterfrygt vil du starte med at fortære og gøre til din medspiller? Og hvis du allerede har fortæret den – så fortæl hvordan du gjorde det og hvor fedt det føltes.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Kasper skriver Skriv dig op