Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Kasper Birkeholm Munk's Blog Hvad er vigtigst: din idé eller din evne til at eksekvere den?

Hvad er vigtigst: din idé eller din evne til at eksekvere den?

8.313 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
08 July 2015

Lad os slå det fast: en stor drøm for rigtigt mange dygtige unge mennesker er at blive iværksættere. Få en god idé til et produkt, skrive en forretningsplan, få ideen produceret, skabe salgskanaler og så ellers få virksomheden til at vokse.

What’s not to like? Det er bare fedt, og jo flere der mærker den der fornemmelse bruse i brystet, desto bedre er det for Danmark. Desværre er det bare ikke nok at få ideen og mærke iværksætterilden brænde. Ikke uventet er der en del ideer som ikke bliver til noget.

Alt tyder på, at vi i Danmark fortsat har udfordringer med at få skabt tilstrækkeligt med bæredygtige virksomheder. Alt for mange gode ideer og deres ejermænd ender med minus ingenting. Fra min stol er der dog en ting, som står mere i vejen for at skabe resultater end alt muligt andet:

Iværksætteri er kommet til at handle meget mere om eksekvering, end om evnen til at skabe en god, valideret idé. Som en i mit netværk udtrykte det for nylig:

En idé er altid mere værdifuld end evnen til at udføre den. Eksekvering uden idé er det direkte modsatte af værdi, nemlig værditab, spild af tid, ressourcer og energi”

Forandringer skabes af ideer, som griber verden anderledes an. Når vi sætter det lange lys på, er evnen til at tænke anderledes mere central end den obligatoriske "eksekveringsevne".

Derfor gør det mig brandærgerlig, når jeg møder ’execution people’, som med passioneret ild i øjnene pukler løs på ikke-validerede ideer. I al deres iver, har de glemt alt om at kigge i virkelighedens spejl. 

I de fleste tilfælde, står det vanlige eksekverings-modus i vejen for evnen til at tænke en ny og banebrydende idé. I mit arbejde er det specielt synligt blandt unge mennesker. At blive en succesrig iværksætter er tidens absolutte favoritmålsætning.  De fleste bruger al deres energi på at nå denne målsætning gennem hovedløs eksekvering, mens de vender både det døve øre og det blinde øje mod den idé, som er det bærende grundlag for deres overtagelse af verdensherredømmet.

Hvad denne fokusering på eksekvering medfører af fejl, er næsten ikke til at bære. Ikke alene betyder det, at ideer uden potentiale i en eksekveringsrus føres til markedet for at fejle ’big time’.

Oven i dette, forsøges rigtigt skarpe ideer med stort skaleringspotentiale i samme eksekveringsrus ført til markedet fra en garage-startup i Husum uden skelen til hvilke muskler der finansielt, produktions-, markeds- og salgsmæssigt reelt set er nødvendige for at lykkedes. Med andre ord overser man, at der findes alternativer til virksomhedsopstart.

Mit budskab er

Bliv nu lidt længere ved jeres ideer og stop markedseksekveringen for en stund. Brug energien på markedsvalidering i stedet. Undersøg, involvér, afprøv og raffinér jeres ideer. Stil spørgsmål til jeres idé: har i fat i noget need-to-have eller endnu en app-baseret løsning uden et valideret værdibidrag? Stil spørgsmål til jer selv? Er jeg den rigtige til at fuldføre denne idé? Har jeg de rette kompetencer eller kan jeg skaffe de rette kompetencer? Kan ideen blive til bæredygtig forretning med mig bag roret eller vil det give mening at sælge ideen til en større virksomhed på licens eller forære ideen til en virksomhed?

Hvis du træner din eksekveringsevne til at fokusere på selve ideen, så vil de rigtige, nytænkende og stærke ideer materialisere sig. Du kan være forvisset om, at den gode idé kombineret med evnen til at kunne eksekvere, er den cocktail som bringer dig tættest på stjernerne. Og det er vel der du gerne vil hen:-)

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Kasper skriver Skriv dig op