Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Dér lærte jeg noget....

3.420 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
06 November 2010

  For lidt afvekslings skyld er her et tekst-indlæg istedet for en video Smile.

I dag er det så en lille historie fra min fortid - helt tilbage til dengang jeg kun svagt var begyndt at pusle med idéen om at ville være selvstændig.

  Grunden til at jeg fortæller denne historie ligger i, at jeg rigtig mange gange er blevet spurgt omkring valg af uddannelse, job m.m. set med en iværksætters øjne. Det er typisk helt unge som stadig går i skole som spørger mig omkring dette - og oftest er det fordi de er bekymret for at komme til at spilde tid ved f.eks. at vælge en uddannelse som de måske aldrig får brug for alligevel. Det oftest stillede spørgsmål er, meget hårdt kogt ned, noget i stil med "Hvor har du lært allermest - som du stadig bruger i dag?".

  Hvis jeg ser bort fra hvad jeg har lært igennem de 9½ år jeg gik i folkeskolen og de mange år jeg har været iværksætter og derigennem dagligt lærer noget nyt, så er det faktisk da jeg var 15 til 18 år at jeg fik mest "ballast" som jeg stadig gør brug af i dag....
-----
  Min historie i dag starter i Hornbæk, hvor mine forældre flyttede til med mig og mine to mindre søstre da jeg var 11-12 år gammel. For dem som ikke kender Hornbæk af navn, kan jeg fortælle at byen ligger i nordsjælland og har stadig den dag i dag en af de bedste badestrande på sjælland. Byen består af selv bymidten med en 300 meter lang hovedgade, en strandpromenade, en lille togstation, byens eneste skole og en havn. Derfra strækker der sig så ringe af boligkvarterer i ringe afbrudt af skove og de omkringliggende mindre byer Horneby og Saunte. Boligkvartererne i byen er delt op i ca. 1/2 helårsboliger og 1/2 sommerhuse. Så det siger også sig selv at om sommeren er byen nærmest dobbelt så befolket - plus alle dem som kører dertil i bil og lignende bare for at nyde solen og stranden.

  I en alder af 14 år var jeg godt igang med at rode med det som senere hen kom til at danne grundlaget for starten af min iværksætter-kariere en del år senere. Jeg var meget interesseret i at tegne og kombinationen af dette sammen med computere - altså computergrafik. Og sådan en interesse kræver nogle penge. Mine forældre var ikke helt med på hvad det var jeg gik og lavede, hvilket jeg egentlig heller ikke selv var på det tidspunkt. Men det gjorde det så heller ikke ligefrem lettere at skaffe den "nødvendige kapital" til ikke bare fritidsinteressen, men også de andre ting man nu en gang kunne brænde penge af på i en by der om sommeren summer af liv, piger m.m. Så jeg vidste godt at jeg måtte finde en eller anden måde at begynde at tjene mine egne penge på.
  Men fordi byen - heller ikke den gang - ikke var så stor, så hang der heller ikke mange efter-skole-jobs på træerne. De få af mine klassekammerater, som havde et arbejde, kørte med aviser - og det var til gengæld ikke noget jeg havde lyst til, hvor meget jeg end havde brug for pengene.

  Men det efterfølgende år skete der det at en af drengene fra parrallelklassen havde sagt sit job op hos den lokale købmand. Så dagen efter stod jeg derover og spurgte om jeg ikke kunne få et job.
  Jeg var nu bydreng og flaskedreng hos Bent Købmand i Hornbæk. Jeg kender ikke noget til Bent's fortid før dette, andet end at han havde haft den købmandsbutik i hundrede år og en madpakke - og at alle i byen kendte Bent Købmand. Han var aktivt medlem af sejlklubben og med til alle former for arrangementer i byen. Og her startede så min oplæring i "købmandsskab" - ikke det administrerende-direktør-har-hørt-fra-erhvervsrådgiver-via-bedrevidende-coach-eller-bagklog-økonom-med-udgangspunkt-i-smartass-handelsskole-pis men vaskeægte KØBMANDSSKAB.

  Hvis du spørger en hvilken som helst lærer som underviser i økonomi, erhverv eller for den sags skyld iværksætteri, om hvad godt købmandskab er, så vil de med 90% sikkerhed svare noget som kan koges ned til noget i stil med "Købe billigt - sælge dyrt" - Det kan dog nok have ændret sig nu hvor nogen af dem måske har læst dette indlæg... for det er i bund og grund noget overfladisk selv-sigende gylle som enhver med et bare nogenlunde velfungerende hoved kan sige selv.

Nej, godt købmandskab er HELE pakken - eller rettere; hele købmandsbutikken! Det er ikke kun et spørgsmål om at købe billigt og sælge dyrt, for i så fald hænger det ihvertfald ikke sammen med at de grønlændere, som står og sælger 5 øres junk til 50 kr. på Strøget i KBH, ikke endnu kører rundt i store dyre biler. Det handler om at se på butikken ud fra et meget bredt spektrum, der strækker sig helt fra indkøb og omkostninger over beliggenhed, kundeservice, indretning og en anelse fremsynethed.

Det tog næsten et år før jeg bare nogenlunde begyndte at få en forståelse hvorfor Bent gjorde som han gjorde. Der var mange ting jeg syntes var meget underlige og jeg slet ikke kunne se fornuften i hvorfor han gjorde. Men det ændrede sig den dag, da jeg tog mig sammen og simpelthen spurgte ham og dér faldt 10øren og jeg begyndte at opfatte og lære en masse af det han gjorde. Det var disse ting som var grunden til at en lille købmandsbutik, i udkanten af byen, kunne overleve på trods af at der mindre end 2 kilometer derfra lå to større supermarkeder hvor en stor del af varene endda var billigere end hos Bent. Og på trods af dette tjente han stadig nogle fornuftige penge og kunne lønne mig og hans 3 andre ansatte.

En del af de ting jeg lærte i de 3 år jeg arbejdede hos Bent Købmand, er noget som jeg stadig bruger den dag i dag.
Det er bl.a. det som udgør rygmarven i den måde vi har skruet kundeservicen sammen på i MediaMouse - simpelthen en moderne fortolkning af en gammeldags købmandsbutik.

...Og det, mine kære med-aminoer, er den eneste helt konkrete brugbare uddannelse jeg har taget Geeked.

Jesper Norbøll
Uddannet i  Købmandsskab
 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jesper skriver Skriv dig op