Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Jesper Buch fra Just Eat Iværksætter-DNA af Jesper Buch, Juli 2009

Iværksætter-DNA af Jesper Buch, Juli 2009

9.847 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
17 July 2009

I sidste uge var jeg til møde hos Index Ventures i London – Index Ventures er et af verdens største Venture Capital-selskaber og har investeret i selskaber som SKYPE, Betfair, Lovefilm og mange flere af de helt store succeser – De er kæmpe store og super kompetente, og guess what – Just-Eat (mit ”barn”) har lige fået tilført 92 mio. DKK fra Index Ventures til fremtidig vækst… Det er sgu da bare for fantastisk ☺

En af de tunge drenge hos Index Ventures sagde til mig ”It is very hard to find an entrepeneur with the DNA like yours, therefore we would really love to see more projects from you”. ”Entrepeneur DNA” eller på dansk ”Iværksætter-DNA” syntes jeg var så lækre ord at jeg gerne ville prøve at forstå formlen på den såkaldte (optimale) "Iværksætter-DNA”.

Hvordan skal en iværksætters DNA være for at få succes. Hvad er det der rent faktisk gør forskellen imellem succes og fiasko, eller bare middelmådig succes ift. big time exit. Hvorfor brager nogle folk frem ift. andre der f.eks. kæmper for eksistens? Hvad er hemmeligheden på den DNA der skal til ?

Jeg kan forsøge at fortælle hvad jeg gjorde/gør, og hvordan jeg tænker i mit daglige virke.

Lad os starte med 3 key terms:

1. POWER OF THE MASTERMIND
2. THE LAW OF ATTRACTION
3. THE GAME OF INCHES

Disse 3 key terms lever jeg efter, disse 3 terms forsøger jeg at mestre i min hverdag – disse 3 terms, såfremt de bliver udøvet korrekt, er en (optimal) iværksætters DNA til succes hvis du spørger mig…

1. POWER OF THE MASTERMIND
Lad os nu være ærlige overfor hinanden, en iværksætter er i 99,9% af alle tilfælde drevet af et mål som hedder PENGE. Energi (POWER) er den vigtigste egenskab for akkumulering af den pengestrøm - uden energien kommer du ingen vegne. Business-planer, målsætninger og iværksættelse af begge er værdiløse uden masser af ENERGI til at skabe action.

Har du den energi kombineret med ekstrem viden om det marked du arbejder i eller omkring, er du klar til at koordinere den energi og viden med en eller flere andre som ligesom du har en massiv energi og viden  - derved skabes POWER OF THE MASTERMIND fordi at I SAMMEN bliver 3 gange så effektive som hvis man var alene. Er det lidt kryptisk? Well – lad os gå tilbage i min egen verden.

I 2000 sad jeg i Oslo og arbejdede som trainee på den Danske Ambassade i  (Handelsafdelingen) – Jeg var lige kommet derop, og på et tidspunkt ville jeg have en pizza, men vidste ikke hvor jeg skulle ringe hen. Jeg gik på nettet, men kunne heller ikke her finde et sted hvor jeg kunne bestille min pizza – undersøgte DK-markedet for bestilling af pizza og fandt ingenting.

Jeg er sådan indrettet at jeg kan mærke hvis noget føles rigtigt – ”Mærke hvis noget føles rigtigt!!!” glem det… det jeg kan mærke, er en energi der allerede her bliver bygget op indvendigt, en energi som får mig motiveret til at lave en business-plan, målsætninger og som senere skal eksplodere i ACTION og akkumulering af pengestrøm. Har du haft den følelse i maven at noget føltes ”rigtigt”? Hvis du har det, så er det eneste der bremser dig for IKKE at komme i gang med projektet, din manglende ENERGI, som igen betyder at din iværksætter-DNA endnu ikke er på plads.

Jeg gik i gang med at lave en business-plan på den ide der i dag kendes som Just-Eat.com og ville finde ud af hvordan fa'n jeg kunne komme ud over stepperne med succes uden at skulle stresse over de ting jeg IKKE kunne finde ud af – ingen er gode til alt, husk nu det – som jeg altid siger ”Hellere have 25 % af en kæmpe succes end 100 % af en fiasko”.

Jeg stressede over hvordan man nu gør ”alt det der” med regnskab, jeg stressede over hvordan jeg kunne komme ind på markedet uden at det kostede en ”bondegård” og med en salgsfrekvens som var tilfredsstillende. Jeg stressede over ikke at kunne finde ud af at programmere et site på nettet. Jeg havde jo fået nogle tilbud fra selskaber der kunne programmere for mig, men desværre også sende en kæmpe regning bagefter. Jeg stressede over ikke at have mange penge til marketing, ja, faktisk havde jeg knap nok penge til at betale min husleje.

Alle de stressfaktorer ville have været med til at nedbryde min ENERGI hvis ikke jeg havde besluttet mig for at afgive dele af min kommende forretning til andre som måske var gode til alle de ting der stressede mig ! Wooow… do you get it? Kunne det tænkes at man skulle kigge sig omkring for at finde nogle fantastiske partnere?

Jeg tog kontakt til Carsten Mikkelsen som blev partner (Crazy Daisy/Buddy Holly) og ved hjælp af energi fik lavet en strategisk aftale med Carlsberg (Coca-Cola). Jeg fik en partner som havde et site med dengang 400.000 brugere i vores segment som gav den gas med marketing mod en andel. Jeg fik taget kontakt til en rigtig god ven og supersælger som skulle ud i marken. Jeg fik lavet et partnerskab med en revisor som lavede regnskabet, og jeg fik en partner som kunne programmere sitet. Nu var vi 6 individer med hver vores kompetence, alle med masser af god energi og alle med fælles målsætning – NEJ, jeg havde ikke 100 % ejerandel af selskabet - faktisk kun 31 % tilbage, men hey… jeg klager ikke i dag… Uden at jeg vidste det (dengang), havde jeg etableret en POWER OF THE MASTERMIND.

2. THE LAW OF ATTRACTION
Mange af de mest succesfulde virksomhedsledere siger at hemmeligheden for succes er din evne til tiltrækning, alt hvad der kommer til dig er din egen evne til at sørge for at det rent faktisk kommer til dig.
Hvorfor tror du at 1 % af verdens befolkning tjener 96 % af alle penge der bliver tjent på denne klode, tror du det er et tilfælde? Det er ikke et tilfælde, det er designet på den måde.

Det kan siges meget simpelt egentligt: TANKER – BLIVER – TIL. Mange har igennem årene sagt til mig ”Hvor er du bare heldig”…BULLSHIT, det har ikke en skid med held at gøre – jeg tror ikke på held, jo, hvis man vinder 10 mio. i lotto – det er nok det eneste der er heldigt her i verden. Jeg tror på at alt kommer til dig fordi at du, bevist eller ubevist, søger derhen: TANKER – BLIVER – TIL.

Lad mig sætte dig ind i min verden og hvordan jeg gør det. Jeg sætter mig altid nogle mål og delmål her i livet, det har jeg altid gjort og vil altid blive ved med det. Jeg skriver det simpelthen ned så jeg ser det hver dag.

Det lyder skørt men på mit badeværelse er der en ramme med det mål jeg går efter og hver gang jeg er i bad så ser jeg mit mål – hver gang jeg kigger i min kalender så ser jeg det samme mål, for i min kalender har jeg ligeledes skrevet det ned, jeg har sågar fået malet et billede som er over min seng – på billedet ser man en robåd med 5 mennesker og hver gang jeg ser på det billede så husker jeg på at man ikke er stærkere end det svageste led og at vi sammen skal i mål (POWER OF THE MASTERMIND).

Du bliver det du tænker mest på, men du tiltrækker også det du tænker mest på - tænk på dig selv som en magnet. Hver gang du har med mennesker at gøre, skal du sørge for at brænde igennem. Hver gang du har med mennesker at gøre, skal du ikke se på dem som en gevinst her og nu, men sørge for at der bliver skabt en positiv kobling imellem vedkommende og dig, for på et tidspunkt, hvis du har givet god energi, kommer den tilbage til dig.

Carsten Mikkelsen som var den første jeg talte med omkring Just-eat, har her mange år efter vores første møde sagt noget rigtigt interessant, et afgørende bevis for law of attraction, han sagde: ”Jesper, da jeg kom op på kontoret i Oslo og hørte om din ide, fattede jeg egentligt slet ikke hvad fanden det var du snakkede om…mad på internettet, du må da være skør, hvordan det? MEN du brændte så meget igennem over for mig at jeg simpelthen bare skulle være business-partner med dig”… TÆNK PÅ DIG SELV SOM EN MAGNET…

Jeg vil gerne have at du går ind og ser de dette klip:

 

3. THE GAME OF INCHES

Sikke da en masse fancy engelske udtryk hva'? Well – nu skal jeg fortælle hvad jeg mener med INCHES. På dansk er det vel ”Det er de små forskelle der betyder noget”. Jeg er sikker på at grunden til Just-Eats success var at der var en masse mennesker som havde en perfektionistisk holdning til tingene, og at intet var godt nok førend det var perfekt. Mange vil sikkert sige: ”arrhhh rolig nu, jeg synes ikke jeres site er perfekt”.

Nej sikkert ikke – men vi er de bedste, og vi er kun de bedste hvis vi ikke går på kompromis med noget som helst.

Jeg lyver ikke hvis jeg siger at jeg mere eller mindre sov på kontoret de første 3 år – no shit – jeg sov endda på en Coca-Cola-madras jeg havde fået sponseret. Jeg levede og åndede for Just-Eat og arbejdede fra kl. 9 om morgenen til kl. 21-23 hver aften. I weekenden delte vi customer care-tjansen, for vi havde ikke råd til at ansætte nogle til at tage sig af det. Det var hårdt, men det var fandme også sjovt.

Jeg blev VED med at presse mig selv – en god ide er at bruge 10 min. Hver aften inden du går i seng på at skrive din egen personlige dagsrapport med alle de ACTIONS som du har foretaget i løbet af dagen. Kun ACTIONS, for ”slesk tale og billig portvin” kommer dit selskab ingen vegne med. Det jeg fandt ud af med mig selv, var at jeg fik dårlig samvittighed hvis jeg PÅ SKRIFT kunne konstatere at det var småt med ACTIONS den pågældende dag, som igen betød at jeg den næste dag gav den endnu mere gas og skabte mange flere ACTIONS – og det gentager sig så dag for dag.

En optimal iværksætter-DNA har evnen til at presse sig selv og holde sig selv kørrende i et gear som ingen andre kan være med i – hvorfor? Fordi en optimal iværksætter-DNA ved, at de små forskelle tæller – THE GAME OF INCHES.

Jeg tror på at hvis man VIRKELIG vil frem her i verden, så skal man bruge 70 timer om ugen de første 3 år, ”one inch at a time” – det er simpelthen nødvendigt, for ellers gør du ikke en forskel her i verden, og du vil blive overhalet af konkurrenter - det kan vi ikke have, vel? ☺

Jeg vil gerne give dig den her peptalk som jeg selv ofte læser – jeg har simpelthen sat i min kalender at jeg skal læse det hver 14. dag:

One half step too late or to early
you don't quite make it.
One half second too slow or too fast
and you don't quite catch it.
The inches we need are everywhere around us.
They are in every break of the game
every minute, every second.

On this team, we fight for that inch
On this team, we tear ourselves, and everyone around us
to pieces for that inch.
We CLAW with our finger nails for that inch.
Cause we know
when we add up all those inches
that's going to make the fucking difference
between WINNING and LOSING
between LIVING and DYING.

I'll tell you this
in any fight
it is the guy who is willing to die
who is going to win that inch.
And I know
if I am going to have any life anymore
it is because, I am still willing to fight, and die for that inch
because that is what LIVING is.
The six inches in front of your face.

Now I can't make you do it.
You gotta look at the guy next to you.
Look into his eyes.
Now I think you are going to see a guy who will go that inch with you.
You are going to see a guy
who will sacrifice himself for this team
because he knows when it comes down to it,
you are gonna do the same thing for him.

That's a team, gentlemen
and either we heal now, as a team,
or we will die as individuals.

Nu har du læst det? Godt… så sætter vi lige punktum på det  - sæt dig et sted hvor du ikke bliver forstyrret, skru op for lyden, fokuser, og se så klippet nedenfor – hvis du i løbet af de næste 4½ min. får gåsehud, så er der gode chancer for at du har en optimal iværksætter-DNA – behøver jeg fortælle at jeg får gåsehud hver 14. dag ? ;)

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jesper skriver Skriv dig op