Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Gæsteeksperten En lille virksomhed er en smuk virksomhed

En lille virksomhed er en smuk virksomhed

3.402 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
13 June 2011

De fleste Aminoer har (som jeg selv) en lille virksomhed, og det er de heldige med. I hvert fald hvis man skal tro David Heinemeier Hansson, som er partner i 37Signals, der blandt andet har skabt ”Ruby on Rails”.

David Heinemeier Hansson er mildest talt en mand med succes, og derfor blev han interviewet af Darren Hardy til juli-udgaven af verdens bedste magasin, Succes. I hvert eksemplar følger der nemlig en cd med, hvor udgiveren interviewer mennesker med gode budskaber.

Nævnte interview kildede min iværksætterglæde, for man kan have en tendens til hele tiden at fokusere på, at man skal blive større og større, hvis man skal have succes som iværksætter. Men småt er smukt, som han siger. Jeg tror, at de fleste Aminoer også kan få noget ud af hans ord, så derfor dette blogindlæg, hvor jeg opsummerer og forholder mig til fem gode råd, man kan udlede af interviewet.

1: Start med at kalde dig starter

Hvis du fra dag 1 tænker, at ”nu skal jeg være iværksætter” eller ”entrepreneur”, så kan det være svært at forholde sig til og at finde fokus. Det er lettere til at forholde dig til, at du starter et eller andet. Det kan fx være et mindre projekt, et enkelt produkt – eller en virksomhed.

2: Hav en personligt forhold til det, du starter

Jeg har flere gange læst tråde på Amino, hvor en person efterspørger, hvad man kan tjene penge på i den nærmeste fremtid, eller hvad der bliver ”hot”. Heldigvis kommer der ofte hurtige svar i retningen af, at starteren skal finde ud af, hvad han / hun brænder for først. Det er sød musik i David Heinemeiers ører.

Han mener nemlig, at man skal tage udangspunkt i at løse sit eget problem eller søge svarene på de spørgsmål, man har. Det var fx også det, der er ført til min egen virksomhed. Jeg startede med at finde ud af, hvad der gjorde folk til ildsjæle – kun for min egen skyld. Efterhånden fandt jeg ud af, at det også interessrede andre, også så blev til artikler, foredrag og en bog (og mere er på vej). Hvis du selv har et personligt forhold til dit produkt, er det også meget lettere at give andre et personligt forhold til dit produkt.

3: Begrænsninger er godt

Nogle nystartere tænker fra starten, at hvis der bare lige kom en million ind på firmakontoen, SÅ kunne man virkeligt komme i gang. Problemet er bare, at hvis du har uendelige ressourcer, kommer du måske slet ikke i gang.

Prøv fx at tænke på noma – verdens bedste restaurant. De laver mad med ukrudt og lokale råvarer. De bliver nødt til at være hamrende kreative, og det er det, der sælger. Forleden så jeg chefkokken, René Redzepi, lægge et klip på Youtube, hvor én af hans elever laver blomkål på otte forskellige måder. De udnytter på bedste måde, at de har begrænset sig selv til kun at bruge nordiske råvarer. Du kan gøre lidt det samme, hvis du skal lave aftensmad og sætter en begræsning, der hedder, at du kun må købe for 35 kroner. Så skal de små grå til at arbejde, og det samme gælder med din virksomhed.

4: Brug de rette redskaber

Det har aldrig været lettere at være iværksætter. Der er langt flere redskaber til rådighed, så du ikke behøver at kunne alt selv. De rette programmer, rådgivere og netværk kan gøre meget, og det kan det selvfølgelig også, hvis du outsoucer noget i stedet for at skulle lære det hele selv. Mange tror fejlagtigt, at der død og pine skal arbejdes 100 timer om ugen, og så bliver der netop tale om død og pine.

Jeg talte mig i øvrigt for nylig frem til, at jeg har brugt 12 forskellige Aminoer som leverandører. Det sparer mig for ufattelig meget tid, så jeg sagtens kan være produktiv iværksætter én dag om ugen og så have et lønmodtagerjob 30 timer om ugen. I øvrigt mener David Heinemeier, at hvis man arbejder 12-16 timer om dagen, vil en stor del af ens arbejde alligevel være ”crap”.

5: Hellere lille og vågen end stor og doven

Alle virksomheder har et bestemt massefylde. Det kan være antallet af ansatte, antal produkter, kompleksiteten i produkterne, diverse ejere og interessenter osv. Jo større massefylden er, jo sværere er det at flytte virksomheden i en bestemt retning. Bare tænk på det offentlige.

Men du skal jo så også udnytte, at din virksomhed kan manøvrere hurtigt. Det kan være i forhold til nye produkter, nye markeder, en ny tilgang osv. Men det er så hamrende vigtigt, at du gør det fokuseret. Husk at  en ny idé ikke nødvendligvis er en god idé, bare fordi den er ny. Lad nye idéer ligge et par dage og vend så tilbage til dem. Faktisk har Steve Jobs sagt, at han er allermest stolt af de ting, som Apple har besluttet IKKE at lave.

Der er mange flere gode råd i interviewet, men jeg vil selvfølgelig også anbefale dig at lytte til det i sin helhed, hvis du har mulighed for det. Ellers kunne det være spændende at høre dig og andre Aminoer komme med bud på, hvorfor det er en fordel at være en lille virksomhed eller en starter, der fx laver noget andet ved siden af. 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Gæsteeksperten skriver Skriv dig op