Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Mogens Nørgaard fra Miracle A/S Måltal og KPI'er igen, og igen, oooogggg.... i Computerworld & DJØF-bladet.

Måltal og KPI'er igen, og igen, oooogggg.... i Computerworld & DJØF-bladet.

2.699 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
08 April 2011

DJØF-bladet har bragt noget om måltal og mig, bl.a. fordi debatten internt i DJØF om alle de der KPI'er og ekstraløn (oveni den normale løn), som man kan skrabe til sig i det offentlige og private efterhånden:

http://www.djoef.dk/Blade/djoefbladet/Nyheder/Direkt-oe-r-M-aa-ltal-er-uetiske-og-afskyelige.aspx

Der er desværre flest indlæg, der er enige med mig :-).

Jeg skrev også lidt om måltal i denne klumme i Computerworld:

http://www.computerworld.dk/art/115295/store-firmaer-bruger-torturmetoder-over-for-ansatte

Desværre var det min oprindelige tekst, der blev bragt i stedet for en tilrettet, som jeg lavede efter noget god kritik fra chefredaktøren Line Ørskov. Men skidt. Lidt hænger den oprindelige tekst da sammen :-).

Nå, men det medførte et par interessante reaktioner, som jeg modtog i min private mail:

Reaktion 1 (fra en gammel bekendt i Oracle-miljøet):

=======================================================

Hej Mogens
 
Jeg læste med stor fornøjelse din artikel på computerworld.dk omkring ”store virksomheder bruger torturmetoder over for ansatte”
 
Mens jeg sad og læste, blev jeg ramt af en tanke og blev lidt inspireret…

I moderne ledelse taler man rigtig meget om optimering, rationalisering, effektivisering, prioritering, bundlinje osv. Hvor er humanisering blevet af?

I et moderne samfund, hvor stress er blevet en folkesygdom – ikke mindst blandt ledere, der panisk forsøger at opnå de BSC, KPI og PUP mål de skal nå for at have lov til at gå på arbejde i morgen også.

Hvor er mennesket??? I alt det her har man glemt det individuelle, kreative, ansvarlige menneske.

Vores samfund i dag er blevet endnu mere videns tungt og begreber som arbejdstid og fritid efterhånden smelter mere og mere sammen. Det skaber i dag et større behov for at mennesket kan lade op, også i løbet af dagen, men disse små kærkomne pauser er blevet effektiviseret væk. Men bliver vi så mere effektive? Jeg ved jeg gør i hvert fald ikke, når jeg har hovedet fyldt med tanker og en let hovedpine. Den moderne løsning er enkel – Prioritering. Men prioritering tager også tid og så er den eneste løsning – der skal arbejdes flere timer.

Jeg hørte på et seminar, for noget tid siden, en klog professor stå og tale om ”forandring som tilstand”. Undervejs kom han ind på ordet ”produktivitet”. Danskerne er på ganske få år gået fra at være blandt de mest produktive til at ligge næstsidst – endda overgået af svenskerne. Som han sagde, så må målet være ikke at arbejde flere timer, men til gengæld falde tilbage i tiden og anvende et ældre begreb TQM – Total Quality Management, eller den mere populære fortolkning ”Work smarter, not harder”. Det var lige der min tanke omkring det menneskelige aspekt i det moderne samfund startede.
 
At ændre verden er en uoverskuelig opgave, men man skal jo starte et eller andet sted.
=======================================================

Reaktion 2 (fra en gut, jeg ikke er stødt på tidligere):

=======================================================

Hej Mogens

Jeg har i lang tid fulgt med i dine skriverier, og nyder din skæve indgangsvinkel og sarkasme.
 
Og så dette her:
 
” det tager os (hos Miracle) fire til seks måneder at gøre et menneske normalt efter at have været hos IBM, CSC eller en offentlig enhed i nogle år. Det tal bekræftes af andre virksomhedsledere jeg har talt med. De der Death Camp Survivors aner ganske simpelt ikke, hvordan de skal agere selvstændigt”
 
Det er bare 100% spot on.
 
Og jeg forlader selv netop IBM efter kort tid. 11 måneder. Simpelthen fordi jeg er blevet skræmt over, at kunne komme til at ligne de ”tilpassede” IBM’ere for meget.
 
Du kan se det allerede ved indgangspartiet. På HQ i Lyngby er der en flisebelagt rundkørsel foran. Der kommer måske 4 taxa’er på en dag – ellers bliver rundkørslen ikke brugt. De konforme (dvs. dem der har været der i mere end 2 år) vader hver dag hele den lange vej udenom rundkørslen.
=======================================================

Alle disse mere og mere fintmaskede kontrolmålinger og registreringer af menneskelig aktivitet hænger meget dårligt sammen med menneskers ønske om at have det godt, synes jeg. Med mindre selve dét at have det godt for et menneske indebærer, at de hele tiden får hjælp ovenfra til prioritering og beslutninger om, hvad de skal lave hvornår og hvordan og hvor længe...

Vi må af med det. Og det skal IKKE afløses af noget andet, som man ellers så tit hører folk indvende (I ved - bemærkninger a la "Jamen, hvad vil du da sætte i stedet? Du kan da ikke bare AFSKAFFE det!").

Mvh.

Mogens

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Mogens skriver Skriv dig op