Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Iværksætterblogs Nyheder om personalejura - undgå dyre fejl! ER DET DISKRIMINATION AT SØGE EN NYUDDANNET MEDARBEJDER?

ER DET DISKRIMINATION AT SØGE EN NYUDDANNET MEDARBEJDER?

2.449 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
19 February 2013

Alle der har søgt jobs er på et eller andet tidspunkt faldet over en jobannonce, hvor en arbejdsgiver søger nyuddannet personale. Tidligere har man heller aldrig antaget dette for at være problematisk – særligt fordi, der er flere hensyn der kan begrunde denne indsnævring af søgekriterierne.

Men Ligebehandlingsnævnet har netop afsagt tre afgørelser, hvor kursen og praksis forekommer uhensigtsmæssig usikker. Er der nu tale om aldersdiskrimination?

I den første sag søgte en kommune en kommunikationsmedarbejder, der gerne måtte være nyuddannet, da stillingen var egnet hertil, da den kunne give en nyuddannet en grundlæggende og bred erfaring indenfor området.

I den næste sag søgte et ministerium en nyuddannet økonom, og i den forbindelse ville der blive lagt vægt på relevant studiearbejde. Kriteriet blev forklaret med, at man ønskede at signalere, at stillingen ikke krævede mange års erfaring.

I den tredje sag søgte en brancheorganisation en cand.polit, eller cand. oecon eller lignende enten nyuddannet eller med et par års erfaring. Også her blev kriteriet forklaret med, at man ønskede at signalere, at stillingen ikke krævede mange års erfaring.

Umiddelbart kunne man forestille sig, at de tre sager ville få samme udfald. Men det var ikke tilfældet i Ligebehandlingsnævnet. I den første sag blev kommunen frikendt, da man ikke fandt, at der var tale om indirekte forskelsbehandling. I de næste to sager blev begge arbejdsgivere dømt for forskelsbehandling, da kriteriet “nyuddannet” skaber en formodning for, at arbejdsgiveren faktisk søger yngre medarbejdere og at ældre ansøgeres chancer derfor er væsentligt forringet. I de to sager var klagerne over 50 år.

Konklusion:

Desværre er det ikke muligt ud af de tre afgørelser at give et eksakt bud på retstilstanden på området. Ud fra de gengivne afgørelser har jeg svært ved at se de juridiske argumenter for, at sagerne skulle behandles forskelligt. Efter min overbevisning kan der udelukkende være tale om indirekte diskrimination i alle tre sager, hvilket kan være lovligt, hvis det faktisk er begrundet i et legitimt formål. Men i de to sidste afgørelser har Ligebehandlingsnævnet tilsyneladende ikke taget stilling til dette.

Derfor må mit råd være, at man som arbejdsgiver skal være opmærksom på denne problemstilling inden man slår en stillingsannonce op, hvor man søger en nyuddannet. Man bør være helt afklaret med, at der er saglige argumenter herfor, og alligevel kan man tilsyneladende ikke føle sig helt sikker på, at Ligebehandlingsnævnet ikke vil anse det for værende forskelsbehandling. Så vær opmærksom på problemstillingen, og spørg evt en advokat eller andre sagkyndige til råds inden I slår stillingsannoncen op!

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Anja skriver Skriv dig op